associated press Τυχεροί που ζούμε στην εποχή του Πεπ Γκουαρδιόλα

Το βράδυ της Τετάρτης η Σίτι θύμισε τις «χρυσές εποχές» της Μπαρτσελόνα. Κι αυτό δεν το φτιάχνεις απλώς μ’ ένα βαρύ πορτοφόλι.

«Δώσε μου και μένα 500 εκατομμύρια ευρώ και σου παίρνω 4 Champions League». Ατάκα χιλιοειπωμένη σε πρακτορεία, καφενεία, social media, μπαρμπεράδικα για την εκάστοτε ομάδα που βγαίνει στην ποδοσφαιρική αγορά με χοντρό πορτοφόλι. Τα τελευταία χρόνια θα την ακούσεις για τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα. Αδιαμφισβήτητα τα χρήματα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη. Λύνουν τα χέρια του προπονητή, ο οποίος έχει την ευκολία να κάνει τις επιλογές που επιθυμεί χωρίς να χρειαστεί να βάλει «νερό στο κρασί» του. Ωστόσο τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία. Τουλάχιστον όχι από μόνα τους. Το να βγεις στην ποδοσφαιρική αγορά μ’ ένα βαρύ πορτοφόλι αποτελεί προϋπόθεση ώστε να οδηγηθείς στην κορυφή. Είναι προαπαιτούμενο αλλά χρειάζεται σκληρή δουλειά και έμπνευση. Είναι τεράστια η ευθύνη διότι η αποτυχία θα κάνει μεγαλύτερο κρότο. Τα πετροδόλαρα των Αράβων πιάνουν τόπο στο Μάντσεστερ αλλά όχι στο Παρίσι. Το παράδειγμα της Παρί Σεν Ζερμέν είναι προς αποφυγή και το καλύτερο επιχείρημα για την εκπληκτική δουλειά του Καταλανού προπονητή στον πάγκο των «πολιτών».

 

 

Το βράδυ της Τετάρτης, στο Etihad Arena, η Σίτι έδωσε μία παράσταση που καθήλωσε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Έπαιξε τη Ρεάλ Μαδρίτης σαν τη γάτα με το ποντίκι και θύμισε την Μπαρτσελόνα των Μέσι – Ινιέστα – Τσάβι. Το προηγούμενο δημιούργημα του Πεπ Γκουαρδιόλα. Πίεση σε κάθε μήκος και πλάτος του γηπέδου, κατοχή μπάλας, απροβλέπτο ποδόσφαιρο, ένα πραγματικά «εξωγήινο» ποδόσφαιρο. Για κάθε φορά που ακούμε ότι έχει ξοδέψει 2 δις για να φτιάξει αυτό το σύνολο, η απάντηση έρχεται μέσα από το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν πολλές ομάδες που έχουν ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ αλλά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Το θέαμα που παρουσιάζει η Σίτι είναι πανέμορφο. Ακόμη κι αν την αντιπαθείς, δεν μπορείς παρά να την παραδεχτείς. Μετά την «αντιπαθητική» -για τους haters- Μπαρτσελόνα, ο Πεπ Γκουαρδιόλα δημιούργησε την «αντιπαθητική» Σίτι.

 

 

Ένα σύνολο που πραγματικά συντρίβει οτιδήποτε βρίσκει στο διάβα του. Ταλαντούχο, σκληροτράχηλο και πλέον κυνικό. Η Σίτι του Πεπ δημιουργήθηκε για να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης και θα το κάνει με τον δικό της τρόπο. Εκκωφαντικό και χωρίς να αφήσει περιθώρια για αμφιβολίες. Ο Πεπ Γκουρδιόλα στην Κωνσταντινούπολη ετοιμάζεται να σηκώσει ακόμη ένα Τσάμπιονς Λιγκ και να οδηγήσει την Σίτι στη «Γη της Επαγγελίας». Εκεί που δεν κατάφερε να πλησιάσει η Παρί. Τελικά τη διαφορά δεν την κάνουν τα πετροδόλαρα. Αλλά ο άνθρωπος που βρίσκεται στην άκρη του πάγκου.

Και εμείς είμαστε τυχεροί που ζούμε την «χρυσή εποχή» του Πεπ.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved