associated press Μαρόκο: Το ποδοσφαιρικό παραμύθι του δεν είναι τυχαία υπόθεση

Πίσω από την τρελή πορεία των Αράβων υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο που πρέπει να το διδαχθούμε.

Το βράδυ της Τετάρτης το Μαρόκο δίνει τον σπουδαιότερο ποδοσφαιρικό αγώνα της ιστορίας του. Μέχρι τον επόμενο. Τα «λιοντάρια του Άτλαντα» αντιμετωπίζουν την Γαλλία στο δεύτερο ημιτελικό του Μουντιάλ και ετοιμάζονται να γράψουν ιστορία στο Κατάρ. Όλος ο πλανήτης υποκλίνεται στην αρμάδα του Walid Regragui, η οποία μας χαρίζει το πιο όμορφο ποδοσφαιρικό παραμύθι. Η «χρυσή» κεφαλιά του Youssef En-Nesyri κόντρα στην Πορτογαλία χάρισε στο Μαρόκο την πρόκριση στις 4 καλύτερες ομάδες του πλανήτη και η πορεία τους μας θυμίζει κάτι από Άγγελο Χαριστέα, εθνική Ελλάδος και 2004. Το «πειρατικό» του Μαρόκου έχει καταφέρει να μας κερδίσει γι’ αυτό το «Rocky Balboa» πνεύμα και την προθυμία τους να εργαστούν ο ένας για τον άλλον.

Ωστόσο όλο αυτό δεν έχει γίνει τυχαία. Πίσω από την επιτυχία υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο ετών που πλέον ευδοκίμησε. Σύμφωνα με το Eurofoot, ο Βασιλιάς Mohammed VI ξόδεψε 12.000.000 λίρες από την προσωπική του περιουσία ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου της χώρας. Η επένδυση ξεκίνησε το 2009 όταν το Μαρόκο απέτυχε να προκριθεί στα δύο προηγούμενα Μουντιάλ. Ο βασιλιάς κατάλαβε πως γρήγορα έπρεπε να αλλάξει τα πάντα για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της χώρας. Δημιούργησε μία ποδοσφαιρική ακαδημία με όνομα Mohammed VI Football Academy. Εκεί οι παίκτες είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους για να φτάσουν σ’ ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

 

 

 

Γέμισε το συγκρότημα με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο περιλαμβάνει 8 εξωτερικά γήπεδα που καλύπτουν τις προδιαγραφές της FIFA. Η ακαδημία διαθέτει ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων μαζί με ιδιώτες γιατρούς, οδοντιάτρους και σχολείο. Η ανάπτυξη σε προσωπικό επίπεδο είναι βασικό με τους συμμετέχοντας να είναι σε ηλικία 13 έως 18 ετών. Τρία μέλη της αποστολής που βρίσκεται στο Μουντιάλ έχουν αποφοιτήσει από την Mohammed VI Football Academy. Ο En-Nesryi της Σεβίλλης, ο Azzedine Ounahi της Ανζέ και ο Nayef Aguerd της Γουέστ Χαμ βγήκαν από το φυτώριο και σύντομα θα δούμε κι άλλους αστέρες στο μέλλον. Από τη δημιουργία της ακαδημίας και μέχρι σήμερα, το Μαρόκο έχει καταφέρει να πάρει το εισιτήριο για τα τελικά του Μουντιάλ στις 2 τελευταίες διοργανώσεις. Το 2018 αποκλείστηκε στον όμιλο, σήμερα βρίσκεται στις 4 καλύτερες ομάδες.

Οι Ιάπωνες δίδαξαν ήθος και -ποδοσφαιρικό- πολιτισμό σε όλο τον πλανήτη

Μετά την αναμέτρηση με την Πορτογαλία, ο Regragui δήλωσε: «Γινόμαστε η ομάδα που όλοι αγαπούν σε αυτό το Μουντιάλ γιατί δείχνουμε ότι ακόμα κι αν δεν έχεις τόσο ταλέντο και χρήματα, μπορείς να τα καταφέρεις. Κάναμε τους ανθρώπους στη χώρα μας και την ήπειρό μας περήφανους. Όταν παρακολουθείς τον Rocky, θέλεις να υποστηρίξεις τον Rocky και νομίζουμε ότι είμαστε οι Rocky αυτού του Μουντιάλ. Νομίζω ότι τώρα ο κόσμος είναι με το Μαρόκο».

 

 

Το βράδυ της Τετάρτης το Μαρόκο θα αντιμετωπίσει την νυν πρωταθλήτρια κόσμου. Το πιο δύσκολο τεστ μέχρι το επόμενο. Ό,τι κι αν γίνει, το παράδειγμα των Αράβων είναι προς μίμηση για όλους μας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved