Τι συμβουλή να δώσεις στον κολλητό σου όταν είναι λάθος

Η ουσία είναι μία: «Μίλα του χωρίς περιστροφές». 

Η φιλία είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια για τη ζωή μας, για τους φίλους μας είμαστε πάντα εκεί, για να τους σταθούμε και να τους βοηθήσουμε. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι και οι φίλοι μας είναι και αυτοί άνθρωποι και ότι και εκείνοι κάνουν λάθη. Κάποιες φορές πιο βαριά, άλλες φορές λιγότερο σημαντικά, όμως πρέπει να είμαστε εκεί όχι μόνο για να τους χαϊδεύουμε τα αυτιά, αλλά και για να τους λέμε την γνώμη μας όταν κάτι δεν κάνουν καλά. Βέβαια, έρχεσαι σε δύσκολη θέση γιατί ναι μεν θες να βοηθήσεις, αλλά και από την άλλη μπορεί να μην ξέρεις πώς το διαχειριστείς, το πώς δηλαδή να του δείξεις τον σωστό δρόμο χωρίς να γίνεσαι «κακός». Μήπως, όμως επιβάλλεται να γίνεις;

Όταν τα πίνεις με τους κολλητούς σου κάνεις καλό στην υγεία σου

Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ στο να κολλάς τον άλλον στον τοίχο, όταν βλέπεις ότι δεν έχει ψυχολογία. Πιστεύω είναι ανήθικο και αυτό γιατί όταν κάποιος «πέφτει» δεν βρίσκουμε την ευκαιρία να βγάλουμε την αυστηρότητά μας πάνω του για να τον κάνουμε να αισθανθεί ακόμη χειρότερα. Οπότε περιμένουμε λίγο να συνέλθει ο φίλος μας και να του κάνουμε μία ουσιαστική συζήτηση. Μόλις είναι καλύτερα, μπορούμε να του κάνουμε μια ξεκάθαρη κουβέντα.

 

 

Μπορείς να του πεις ότι δεν είναι σωστός στην εν λόγω κατάσταση και να του εξηγήσεις με επιχειρήματα για το πώς βλέπεις τα πράγματα, δηλαδή να του πεις πώς φαίνεται η κατάσταση αντικειμενικά και να προσπαθήσεις να του επισημάνεις τα λάθη του. Εξήγησέ του πού κάνει λάθος και τι μπορεί να κάνει για να διορθώσει τα πράγματα χωρίς να γίνεσαι επικριτικός. Προσπάθησε να τον κάνεις να δει τα πράγματα διαφορετικά. Αν δεν αντέχει την κριτική τότε ναι κάνε ένα βήμα πίσω και άσε τον να πάρει λίγο τον χρόνο μήπως σκεφτεί καλύτερα αυτά που θα του πεις.

Δεν είναι εύκολο να παραδεχόμαστε τα λάθη μας, χρειαζόμαστε χρόνο και απόσταση πολλές φορές για να κατανοήσουμε την κατάσταση. Ο φίλος είναι εκεί για να σε στηρίξει ακόμη και στα λάθη σου, όταν κάποιον τον θεωρείς άτομο εμπιστοσύνης και ότι νιώθεις οικεία μαζί του, γιατί να μην τον ακούσεις; Οι πραγματικοί μας θέλουν να μας κάνουν να γινόμαστε καλύτεροι, αλλά έχουν και αυτοί τα όριά τους. Η κατανόηση πρέπει να είναι αμοιβαία. 

Από την άλλη αν κάνεις προσπάθεια να του εξηγήσεις και δεν καταλαβαίνει μπορείς να γίνεις λίγο πιο έντονος, δεν γίνεται να μιλάς στον τοίχο. Από εκεί και πέρα, αν βλέπεις πως δεν έχει καμία ουσιαστική διάθεση να σε ακούσει, τότε τοποθετήσου εκ νέου, αλλά κράτα αποστάσεις στο μέλλον. Δεν έχει νόημα, αν δεν θέλει να δει κάτι πέρα από τον εαυτό του.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved