associated press Δέκα αρχές του Brazilian Jiu Jitsu που έχουν εφαρμογή στη ζωή και τη δουλειά

Σώμα και πνεύμα ατσαλώνονται με την πιο δυναμικά ανερχόμενη πολεμική τέχνη των ημερών μας.

Είναι ακόμα μία μόδα της εποχής σαν το αβοκάντο και τα κοκτέιλ σε βάζο; Μήπως το αδικούμε γιατί βλέπουμε παντού δημοφιλείς διάσημους να πίνουν νερό στο όνομά του; Guy Ritchie, Tom Hardy, Keanu Reeves είναι μόνο μερικοί από τους διάσημους φίλους του Brazilian Jiu Jitsu, μία από τις πιο φρέσκες πολεμικές τέχνες που ενώνουν στοιχεία από διαφορετικές σχολές. Όλοι τους πίνουν νερό στο όνομα μιας τέχνης που δεν τους έχει κάνει μόνο δυνατότερους στο σώμα, αλλά και στο μυαλό. Όλοι αυτοί δεν μπορεί να έχουν άδικο να είναι θύματα μιας μόδας.

Γιατί το Krav Maga είναι μια ανώτερη μορφή πολεμικής τέχνης

Πέρα από την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης που χαρίζει η γνώση μιας πολεμικής τέχνης και αυτή η σιγουριά ότι μπορεί να σε ξελασπώσει σε μια δύσκολη και βίαιη στιγμή, το Brazilian Jiu Jitsu βασίζεται σε διδαχές που ξεπερνούν τα όρια της βίας και της φυσικής επαφής και βρίσκουν εφαρμογή και σε πιο «ειρηνικές» καταστάσεις με πρώτη και κύρια τη δουλειά, αν και πολλές φορές το εργασιακό πεδίο απέχει πολύ συχνά από την ειρήνη και την ηρεμία. Αλλά για να δούμε ποιες είναι αυτές οι αρετές για τη ζωή και τη δουλειά.

Λάβε θέση

Όπως είχε πει και ο Αρχιμήδης για τον μοχλό, με την κατάλληλη τοποθέτηση μια μικρή δύναμη μπορεί να κερδίσει μια μεγαλύτερη. Έτσι κι εδώ ο αδύναμος μπορεί να κερδίσει τον δυνατότερο αν έχει πάρει τη σωστή αρχική θέση. Στη ζωή και στη δουλειά αυτό μεταφράζεται σε σωστή προετοιμασία.

 

 

Επιβίωση

Μία από τις βασικές αρχές του Jiu Jitsu είναι ότι δεν νικάς τον αντίπαλο, αλλά τον αναγκάζεις να παραδεχτεί την ήττα του. Έτσι και στη δουλειά σου είναι σημαντικότερο να κερδίσεις την αναγνώριση από τους άλλους, παρά να προσπαθείς να τρίβεις στη μούρη των άλλων την ανωτερότητά σου, έτσι κερδίζεται ο σεβασμός.

Ένα βήμα κάθε φορά

Δεν μπορείς να περιμένεις ούτε εύκολες, ούτε γρήγορες νίκες στη ζωή. Μέσα από αυτή την πολεμική τέχνη μαθαίνει ότι κάθε μικρή νίκη αξίζει πολλά γιατί σε φέρνει ολοένα και πιο κοντά στον στόχο σου. Κάθε μικρό βήμα του 1% είναι μια ήττα για τον αντίπαλο, μην το ξεχνάς αυτό.

Πώς ο Tom Hardy βοήθησε στη δημοφιλία του Brazilian Jiu Jitsu 

Ισχύς εν τη ενώσει

Επειδή παλεύεις man to man δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ομαδική δουλειά. Χωρίς τα πόδια, τα χέρια δεν μπορούν να νικήσουν. Χωρίς τον κορμό να τα ενώνει και να τα συντονίζει δεν γίνεται. Έτσι και στη δουλειά η συνεργασία είναι απαραίτητη ακόμα και στα πιο μοναχικά project. Έτσι και στη σχέση δεν αρκεί να προσπαθεί μόνο ένας. 

Μελέτησε το σχέδιό σου ξανά και ξανά

Υπάρχει μια βασική αρχή στο Brazilian Jiu Jitsu, να είσαι όσο πιο κοντά γίνεται στον αντίπαλο, έτσι δεν του αφήνεις χώρο για επιθετικές κινήσεις. Αυτό είναι ένα σχέδιο που δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπεις. Έτσι και στη ζωή πρέπει να ανατρέχεις στον στρατηγικό σου σχεδιασμό περιοδικά για να μην ξεχνάς που θες να φτάσεις. 

 

 

Θεωρία, πράξη και ανάπτυξη

Η θεωρία είναι κάτι που αναπτύσσεται μέσα από την πράξη. Είπαμε ότι δεν πρέπει να ξεχνάς τον στρατηγικό σου σχεδιασμό, αλλά αυτός εξελίσσεται από τα ερεθίσματα εκεί έξω. Η στοχοπροσήλωση δεν σημαίνει και εθελοτυφλία.

Ο καιρός της μάχης και ο καιρός της σκέψης

Τι κάνεις όταν κάποιος πάει να σου επιτεθεί; Ορμάς πρώτος φυσικά. Είσαι όμως προετοιμασμένος για αυτό; Η επίθεση δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση όταν σε πιάνουν απροετοίμαστο, πάρε μια ανάσα και σκέψου την τακτική σου. 

Προσαρμοστικότητα

Το σχέδιο δεν βγαίνει πάντα όπως το είχες υπολογίσει. Ο ανασχεδιασμός δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και ο καλύτερος τρόπος για ένα νέο καλύτερο σχέδιο, είναι να πας για λίγο με το ρεύμα, να παρατηρήσεις για λίγο πώς κινείται ο αντίπαλος και να αποκωδικοποιήσεις τη σκέψη του. Μπορεί να φας 2-3 χτυπήματα ακόμα, αλλά επιστρέφεις δυνατότερος και πιο αποτελεσματικός.

Μερικά ακόμα μαθήματα ζωής από τον Tom Hardy 

Το μάθημα της ήττας

Δεν γίνεται να νικάς συνέχεια, κάποιες φορές θα χτυπήσεις κι εσύ το χέρι στο πάτωμα για να παραδοθείς. Το θέμα είναι να μάθεις από την παράδοση αυτή, να μάθεις από κάθε παράδοση γιατί δεν θα είναι μόνο μία στη ζώη σου.

Πώς το πρόβλημα γίνεται ερώτηση 

Μια διδαχή του Jiu Jitsu λέει ότι η ζωή θα σου εμφανίζει συνεχώς προβλήματα μπροστά σου. Είναι το φυσιολογικό πράγμα. Εκτός από την αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος, πρέπει να κάνεις και μία ερώτηση για αυτό: Γιατί μου συνέβη αυτό; και μετά ρώτα τον εαυτό σου τι θα κάνει για να μην το ξανασυμβεί. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved