Γιατί το Krav Maga είναι μια ανώτερη μορφή αυτοάμυνας

Μια πολεμική τέχνη που δεν εξασκεί μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό.

Η φήμη του Krav Maga είναι μεγαλύτερη από την ιστορία του. Κάτι που μοιάζει απόλυτα φυσιολογικό από τη στιγμή που είναι μια σχετικά πρόσφατη πολεμική τέχνη που μετράει μόλις μερικές δεκαετίες ζωής και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συναγωνιστεί την πλούσια και μακραίωνη ιστορία των πολεμικών τεχνών της Άπω Ανατολής. Όμως η φήμη της ισραηλινής πολεμικής τέχνης δεν είναι μόνο μεγαλύτερη από την ιστορία της, έχει χτίσει έναν μύθο εφάμιλλο με τις ιστορικές ασιατικές πολεμικές τέχνες.

Είναι σχεδόν απαραίτητη προσθήκη στο cv κάθε ηθοποιού που θέλει να υποδύεται τον σοβαρό και μετρημένο action hero, από τον Daniel Craig, μέχρι τον Brad Pitt. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τόσο ιδιαίτερη αυτή την πολεμική τέχνη και κερδίζει συνεχώς οπαδούς; Για πολλούς είναι η ίδια η «πρακτορίστικη» φύση της καθώς έχει ταυτιστεί με τις μάχιμες ισραηλινές ειδικές δυνάμεις και μυστικές υπηρεσίες, ωστώσο όσοι γνωρίζουν τα μυστικά της ξέρουν ότι είναι βαθύτερες και πιο ουσιαστικές οι αρετές της. 

 

 

Οι ρίζες του Krav Maga είναι λίγο παλιότερες από την ίδρυση του κράτος του Ισραήλ, για την ακρίβεια είναι μια μέθοδος αυτοάμυνας η οποία αναπτύχθηκε από τον Ούγγρο μποξέρ Imi Lichtenfeld. Η δεκαετία του ‘30 ήταν η δεκαετία της άνθησης του αντισημιτισμού στην κεντρική Ευρώπη και ο Lichtenfeld μαζί με άλλους Εβραίους μποξέρ ήθελαν να φτιάξουν ένα απλό κι αποτελεσματικό σύστημα αυτοάμυνας για την αντιμετώπιση των αντισημιτικών πογκρόμ που εξαπολύονταν στη γειτονιά τους. Το μποξ δεν ήταν αρκετό και έπρεπε να μπουν και τα πόδια στο παιχνίδι και τα χέρια να αποκτήσουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.  

 

 

Παρά την εξέλιξη που έχει υποστεί το Krav Maga παραμένει πιστό στην αρχική του ιδέα. Είναι ένας τρόπος αυτοάμυνας για άοπλους πολίτες. Στο άοπλοι πολίτες υπάρχει μία έμφαση καθώς απευθύνεται πραγματικά σε όλους, άνδρες και γυναίκες, γυμνασμένους, υπέρβαρους, αγύμναστους, σε όλους τους καθημερινούς ανθρώπους. Το γεγονός ότι είναι σχετικά πρόσφατο δημιούργημα το κάνει πιο χρηστικό. Αναπτύχθηκε με βάση τις ανάγκες αυτοάμυνας του σήμερα και όχι περασμένων αιώνων. Ό,τι χάνει σε ιστορικό κύρος το αναπληρώνει σε χρηστικότητα.

 

 

Η χρηστικότητα υπαγορεύεται και στις κινήσεις του Krav Maga. Εδώ δεν υπάρχουν φαντεζί κινήσεις. Η πολεμική χορογραφία της Άπω Ανατολής λάμπει δια της απουσίας της. Ούτε στριφογυριστές κλωτσιές, ούτε χαριτωμένες κινήσεις χεριών, μόνο αποτελεσματική απόκρουση της απειλής με τις απολύτως απαραίτητες και λιτές κινήσεις. 

Το ότι μπορείς να μπεις αγύμναστος στο Krav Maga, δεν σημαίνει ότι θα παραμείνεις. Εκτός από αυτοάμυνα είναι και τροπος άσκησης. Το τρέξιμο, η ευλυγισία και η αντοχή είναι αρετές που χρειάζονται στο Krav Maga και ταυτόχρονα αναπτύσσονται μέσα από την εξάσκηση σε αυτό. Κι αν το σώμα μαθαίνει να αυτοπροστατεύεται, τι γίνεται με το μυαλό.

 

 

Οι έμπειροι στην ισραηλινή πολεμική τέχνη, πιστεύουν πως το μεγαλύτερο κέρδος που αποκόμισαν μέσα από την ενασχόλησή τους με αυτή, είναι πνευματικό. Είναι πολλές οι πολεμικές τέχνες που έχουν θετικό αποτύπωμα στην πνευματική κατάσταση. Σχεδόν όλες διδάσκουν την αυτοπειθαρχία και την ηρεμία, αλλά το Krav Maga δίνει βάρος σε κάτι άλλο. Ως εργαλείο προστασίας του άμαχου πληθυσμού από οργανωμένα πογκρόμ ταγμάτων εφόδου, διδάσκει την αξία της αυτοπεποίθησης. 

Η πληγωμένη αυτοπεποίθηση είναι το πνευματικό τραύμα της εποχής μας. Η πίεση στη δουλειά, η οικονομική κρίση, τα προβλήματα στις σχέσεις και κάθε τι που μας προκαλεί άγχος, καταλήγει στο τσάκισμα της αυτοπεποίθησης. Η πανδημία μόνο βάρος ήρθε να προσθέσει σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Ο κίνδυνος της COVID-19 δεν ήρθε μόνος. Ακολουθήσε η εργασιακή ανασφάλεια, το στρες του εγκλεισμού και μια γενικότερη αβεβαιότητα για το μέλλον. Tώρα και ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

 

 

To Krav Maga δεν προστατεύει μόνο από κινδύνους που προέρχονται από κακόβουλους ανθρώπους, αλλά και από κακόβουλες σκέψεις που τριγυρίζουν το μυαλό. Αν ψάχνεις έναν τρόπο για να θωρακίσεις μυαλό και σώμα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, και στους πιο δύσκολους που έρχονται, έχε το στις επιλογές σου, όπως είπαμε απευθύνεται πραγματικά σε όλους



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved