associated press Πώς ο Tom Hardy έκανε trend το βραζιλιάνικο Jiu Jitsu

Τα οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία αλλά και η συγκινητική ιστορία πίσω από την απόφασή του.

O Michael Fassbender τρέχει σε αγώνες ταχύτητας. Ο Brad Pitt το έχει γυρίσει στη γλυπτική. Ο Tom Hardy βρήκε τη «Γη της Επαγγελίας» στο βραζιλιάνικο jiu jitsu. Έχοντας ασχοληθεί για πρώτη φορά με τις πολεμικές τέχνες στην MMA ταινία «Warrior» το 2011, ο Hardy έκανε το ανταγωνιστικό του ντεμπούτο σε ηλικία 45 ετών σ’ ένα τουρνουά στα West Midlands, πριν εμφανιστεί για δεύτερη φορά σ’ ένα τουρνουά στο Milton Keynes αυτόν τον Σεπτέμβριο και βρεθεί στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου. Γιατί Tom Hardy είσαι, στο τέλος ξέρεις πως θα κερδίσεις.

 

 

Το ενδιαφέρον του ηθοποιού για το άθλημα δεν είναι μόνο για τα φυσικά οφέλη. Είναι επίσης υποστηρικτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Reorg» που προωθεί τα θεραπευτικά πλεονεκτήματα του βραζιλιάνικου jiu-jitsu για την ευημερία των βετεράνων του στρατού που πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) ή κατάθλιψη. Μιλώντας μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Instagram, ο Hardy επαίνεσε τη φιλανθρωπία και τον ευεργετικό αντίκτυπο του αθλήματος στη ζωή του, τονίζοντας ότι «εκτός από χόμπι» το jiu jitsu ήταν «θεμελιωδώς το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη μιας βαθύτερης αίσθησης εσωτερικής ευεξίας, ηρεμίας και σθένους».

Ο Tom Hardy θα σε κάνει να πιστέψεις στον εαυτό σου

Τι είναι το Jiu Jitsu;

Το βραζιλιάνικο Jiu Jitsu είναι μια μορφή πολεμικών τεχνών που ξεπήδησε από οπαδούς του τζούντο και του ιαπωνικού Jiu Jitsu στη Βραζιλία στις αρχές του 1900. Σύμφωνα με τον Yousuf Nabi, ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου Elements Martial Arts στο Μπράιτον της Βρετανίας, οι εφευρέτες του αθλήματος προσάρμοσαν το προϋπάρχον πρότυπο για να επιτρέψουν τη χρήση του από μικρότερους και ασθενέστερους ανθρώπους για να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερους αντιπάλους. «Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως μορφή αυτοάμυνας, καθώς και ως ανταγωνιστικό άθλημα ή ως διασκεδαστικό και υγιεινό χόμπι».

 

 

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές αυτή τη στιγμή;

Αυξήθηκε σε δημοτικότητα στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με την έλευση του UFC. «Η κυρίαρχη δύναμη κατά την ίδρυση του UFC ήταν το βραζιλιάνικο Jiu Jitsu», τονίζει ο Nabi, δίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Royce Gracie, ο οποίος κέρδιζε αντιπάλους πολύ μεγαλύτερους από εκείνον αναγκάζοντάς τους να υποταχθούν. «Αυτό προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο των πολεμικών τεχνών, βάζοντας τις στην πρώτη γραμμή του μυαλού των ανθρώπων όταν εξετάζουν αποτελεσματικές πολεμικές τέχνες». Ο Nabi επισημαίνει διασημότητες όπως ο Tom Hardy, ο Jason Statham, ο Guy Richie και ο Russel Brand που φόρεσαν κιμονό την τελευταία δεκαετία, κάτι που συνέβαλε στην αύξηση της δημοτικότητας του αθλήματος και των πολεμικών τεχνών. «Η ευελιξία των μορφών μάθησής του, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα χρήσης για αθλήματα και αυτοάμυνα, το έχει κάνει πρώτη επιλογή για όποιον θέλει να μάθει μια πρακτική πολεμική τέχνη που μπορεί επίσης να είναι και ένα διασκεδαστικό χόμπι».

 

 

Είναι πράγματι καλό για το σώμα και το μυαλό μου;

Βάζουμε στοίχημα ότι είναι.

«Πολλά φυσικά οφέλη μπορούν να αποκομιστούν από το βραζιλιάνικο Jiu Jitsu», τονίζει ο Nabi δείχνοντας μια μελέτη από το Journal of Psysical Education and Sport. «Όπως η αντοχή, η ευελιξία και ο συντονισμός. Το Jiu Jitsu απαιτεί από το σώμα σου να κινηθεί με τρόπους που δεν έχει συνηθίσει και με τον καιρό αυτές οι νέες κινήσεις γίνονται δεύτερη φύση. Στη συνέχεια αυτές οι επαναλαμβανόμενες δεξιότητες βοηθούν στη βελτίωση των αντανακλαστικών οδηγώντας σε μια πιο προσεκτική νοοτροπία. Το cardio βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και βοηθάει στην απώλεια βάρους. Επιπλέον ο τρόπος ζωής που συνοδεύει την προπόνηση έχει και άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η ενθάρρυνση για υγιεινή διατροφή και οι τακτικές διατάσεις. Ο συνδυασμός των σωματικών οφελών και της ικανότητας αυτοάμυνας μπορεί συνολικά να βελτιώσει την ψυχική ευεξία, συμβάλλοντας στη μείωση του άγχους και του στρες».



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved