Ο φανταστικός Open World του Legend of Zelda είναι καλύτερος από ποτέ

Tο Tears of Kingdom έφερε μια φρέσκια πνοή στις περιπέτειες του Link, ξυπνώντας μας παράλληλα τη νοσταλγία για το παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων.

Πριν λίγα χρόνια αποτελούσε «στοίχημα» το αν ένα παιχνίδι -όπως το Legend of Zelda- είχε λόγο ύπαρξης στη σύγχρονη εποχή των βελτιωμένων γραφικών και σούπερ εξελιγμένων κόσμων των videogames. Μιλάμε άλλωστε, για ένα videogame που τη δεκαετία του ’90 έκανε θραύση με τον καινοτόμο και περιπετειώδη χαρακτήρα του, αποτελώντας έναν εκ των βασικών λόγων, που μάθαμε… τη γλύκα του πώς είναι να κολλάς με τις ώρες μπροστά στην οθόνη πάνω από το αγαπημένο σου Nintendo.

Σήμερα, όμως, αυτή η νοσταλγία μοιάζει λίγη μπροστά στην τεράστια γκάμα των open world games και των 3D γραφικών, ακόμα και αν πρόκειται για τις περιπέτειες του Link στον πολύχρωμο κόσμο του Hyrule.

Παρόλα αυτά, η κυκλοφορία του βραβευμένου The Legends of Zelda: Breath of the Wild αποκλειστικά στο Nintendo Switch, έφερε στην επιφάνεια δύο τινά. Διότι, όχι μόνο έκανε σαφές ότι οι περιπέτειες του Link στο Βασίλειο του Hyrule και η αιώνια μάχη του με τον Ganondorf δεν ανήκουν μονάχα στα 90’s, αλλά το γεγονός πως υπάρχει χώρος να τον γνωρίσουν ακόμα περισσότεροι νέοι φίλοι του videogaming.

Και το καλύτερο; Όσο πλήρες και αν φαινόταν το Breath of the Wild, εν τέλει είχε πολλά ακόμα να δώσει στο κοινό. Με αυτό ως δεδομένο, το άμεσο sequel του με τίτλο Tears of Kingdom δεν βρήκε απλώς έναν τρόπο να συνεχίσει το story, αλλά κατάφερε να απογειώσει τη φρεσκάδα και τον ενθουσιασμό του. Πώς; Μα φυσικά, φέρνοντας νέα assets και μυστήριο σε έναν κόσμο, για τον οποίο θα ορκιζόμασταν ότι ξέραμε τι ακριβώς να περιμένουμε.

 

 

Η πλοκή που θα σε καθηλώσει

Το story συνεχίζει ουσιαστικά, από εκεί που το άφησε το Breath of the Wild, με τον πελώριο Ganondorf (ή Calamity Ganon) να βρίσκεται φυλακισμένος κάτω από το κάστρο του Hyrule. Ωστόσο η αφύπνισή του θα δημιουργήσει μια νέα κατάσταση στον κόσμο, αλλάζοντας δραστικά το τοπίο. Μια βιβλική καταστροφή έρχεται να πλημμυρίσει τα πάντα στο διάβα της, αλλάζοντας ριζικά την ηρεμία του Hyrule -όπως τον ξέρουμε- και δύο νέες διαστάσεις, πέρα από εκείνες της επιφάνειας της Γης, ξεπροβάλλουν στον διάβα μας.

Ένας ουρανός που είναι γεμάτος νησιά, δημιουργεί έναν ευχάριστο κόσμο χαμένο στα σύννεφα, ενώ μεγάλες τρύπες που δίνουν πρόσβαση σε έναν κρυμμένο κόσμο κάτω από την επιφάνεια της Γης, φέρνουν στην επιφάνεια μια σκοτεινή πλευρά που πλέον έχει βρει την ευκαιρία να αναδυθεί. Όπως και στο Breath of the Wild, δεν μπορείς να περιπλανιέσαι απλώς για να εξερευνήσεις τον κόσμο, καθώς κάθε σου βήμα ενέχει κινδύνους και πολλές παγίδες.

Με λίγα λόγια, για άλλη μια φορά το Βασίλειο του Hyrule κρέμεται από μια κλωστή. Και αυτό, διότι ο ατελείωτος και πολύ πιο μεγάλος open world είναι γεμάτος δυσμενείς συνθήκες και έτσι, μόνο με την παρέμβαση του Link θα μπορέσει να επιστρέψει στις δόξες του. Ο Ganondorf έχει επιστρέψει -πώς το έπαθε – αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό που πρέπει να σε απασχολεί κατά την προσπάθεια επιβίωσης σου.

 

zelda1

 

Η φυσική εξέλιξη του Breath of the Wild

Έχοντας πλέον, μία τριπλή πραγματικότητα για να περιπλανηθείς και να αναπτύξεις τον παίκτη σου, γίνεται σαφές ότι το Tears of Kingdom έχει πάρει πολύ σοβαρά τον ρόλο του sequel, φέρνοντας την ιστορία στο επόμενο στάδιό της.

Πλέον, πρέπει να επιλέξεις εσύ το πώς θα χειριστείς τις απρόβλεπτες καταστάσεις που θα συναντήσεις, δημιουργώντας τη δική σου περιπέτεια σε έναν κόσμο που τροφοδοτείται κυριολεκτικά από τη φαντασία του εκάστοτε gamer. Οριακά, ο παίκτης και οι δυνάμεις του δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με εκείνες στο Breath of the Wild, χωρίς αυτήν την εξέλιξη να λειτουργεί αρνητικά. Αντιθέτως προσθέτει έναν «αέρα» ανανέωσης και ακόμα καλύτερης σχέσης, με τον ούτως ή άλλως ανανεωμένο κόσμο του παιχνιδιού.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε στοιχεία από τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς Zelda, όπως τα απαιτητικά puzzles και τις μάχες με τα περιπλανώμενα τέρατα, τα οποία έχουν δικό τους τρόπο επίθεσης αλλά και αδυναμίες. Επομένως, ο αυτοσχεδιασμός και η ανακάλυψη ατελειών κρίνονται απαραίτητες στον δρόμο προς τον τερματισμό.

 

zelda2

 

Όπως γίνεται με κάθε «έργο τέχνης», το πραγματικά δύσκολο δεν είναι η δημιουργία ενός αριστουργήματος, αλλά το να καταφέρεις να επαναλάβεις την επιτυχία του πρώτου, παραδίδοντας μια νέα και ακόμα πιο φρέσκια ιδέα στη συνέχειά του. Κάπως έτσι όμως λειτουργεί το Tears of Kingdom, ως sequel του Breath of the Wild, τόσο τεχνικά και σχεδιαστικά, όσο και στο κομμάτι του μυστηρίου και της πλοκής.

Το Legend of Zelda είναι ένας «κόσμος», ο οποίος μας γαλούχησε από μικρή ηλικία στην διάσταση των videogames, αλλά όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε με μεγάλη ευχαρίστηση να εξελίσσεται με νέες προοπτικές και δυνατότητες σε κάθε νέα version του. Και σίγουρα, το sequel της σύγχρονης ιστορίας του, μας έδωσε μια μεγάλη υπόσχεση: Ότι δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει τον κόσμο του.

Tο Legend of Zelda: Tears of Kingdom κυκλοφορεί αποκλειστικά για το Nintendo Switch.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved