Ψαρόσουπα για να ζεσταθούμε από την «Αριάδνη»

Δεν πα’ να φέρει και τους White Walkers; Έχουμε αντίδοτο.

Ήρθε ο χιονιάς «Αριάδνη» και έντυσε την Ελλάδα στα λευκά. Και πολύ πριν  τα χιόνια, είχε φροντίσει να μας ρίξει στα κόκκαλα τέτοιο κρύο, που νομίζαμε ότι κάναμε σκοπέτο στο Τείχος με τον Jon Snow. Δεν μασάμε όμως. Ή μάλλον μασάμε. Αυτήν εδώ την συνταγή για μπουγιαμπέσα. Ψαρόσουπα δηλαδή.

Υλικά (για 6 άτομα)

7 κ.σ. ελαιόλαδο (110ml)
2 κλαδάκια σέλερι κομμένα σε ροδέλες
3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 ντομάτα μέτρια ξεφλουδισμένη
1/ φλιτζ. αλεύρι και λίγο ακόμα για να πασπαλίσεις το ψάρι
1 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί (250ml)
2 λίτρα ζωμό ψαριού
1/8 κ.γ. σκόνη σαφράν
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι
Φρεσκοκομμένο πιπέρι
450γρ. από τα δύο είδη λευκών ψαριών (λαβράκι, ή γαλέο, ή μπακαλιάρο), χωρίς κόκκαλο και πέτσα, κομμένα σε φέτες 1 ½ εκ. πάχους.
225 γρ. μέτριες γαρίδες, με το κέλυφος, χωρίς κεφάλι και κομμένες σε κομμάτια
3 κ.σ. μπράντι
2 φιλέτα αντσούγιας σε κομματάκια
1 φρέσκο κλωνάρι δεντρολίβανο κομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

 Portugese Fish Soup

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνεις τις 2 κ.σ. του λαδιού σε κατσαρόλα για σούπα σε μέτρια φωτιά.

2. Προσθέτεις το σέλερι, το κρεμμύδι και τα καρότα και αφήνεις να ψηθούν για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

3. Βάζεις το αλεύρι και ψήνεις για 2 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας.

4. Προσθέτεις το κρασί και βράζεις το μείγμα συνεχίζοντας το ανκάτεμα για 2-3 λεπτά.

5. Ζεσταίνεις τον ζωμό ψαριού σε άλλο σκεύος και διαλύεις μέσα το σαφράν.

6. Στο μείγμα λαχανικών προσθέτεις τον ζωμό, το φύλλο δάφνης και λίγο αλατοπίπερο και αφήνεις να πάρουν μία βράση όλα μαζί.

7. Χαμηλώνεις την φωτιά και αφήνεις να σιγοβράζουν για 20 λεπτά με την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη. 

8. Πασπαλίζεις τις φέτες του ψαριού με αλεύρι, στο οποίο έχεις προσθέσει αλάτι και πιπέρι.

9. Ζεσταίνεις 2 κ.σ. λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζεις ξεχωριστά τις γαρίδες και τις φέτες του αριού για 2-3 λεπτά.

10. Ρίχνεις το μπράντι πάνω στο ψάρι και το ανάβεις προσεχτικά.

11. Κουνάς λίγο το τηγάνι μέχρι να καταλαγιάσουν οι φλόγες και μετά βγάζεις το ψάρι και τις γαρίδες και τα ρίχνεις στη σούπα. 

12. Ζεσταίνεις σε κατσαρολάκι για σάλτσα σε μέτρια φωτιά τις υπόλοιπες 3 κ.σ. λάδι. Βάζεις τις αντσούγιες. το δεντρολίβανο, το θυμάρι, τον μαϊντανό και το σκόρδο και ψήνεις για 2-3 λεπτά.

13. Σουρώνεις το λάδι και το ρίχνεις στη σούπα.

14. Δοκιμάζεις και αν θες προσθέτεις μυρωδικά. Σερβίρεις αμέσως.

 

 

 

 

 

 

COMMENTS
ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης