Fernet Branca: Το διάσημο λικέρ με την μυστική συνταγή

Το cult aperitif που έχει γίνει μέρος της ιταλικής κουλτούρας.

 

Πρόκειται ίσως για το δημοφιλέστερο λικέρ που δημιουργήθηκε το 1845 και λειτουργεί και ως χωνευτικό. Οι μεγαλύτεροι το γνωρίζουν, έχει υπάρξει σίγουρα στην παρέα τους κάποια στιγμή στη ζωή τους και οι νεότεροι μπορούν να το μάθουν και να κατανοήσουν γιατί το Fernet Branca είναι ο ορισμός του all time classic. Kαι τι σημαίνει αυτό; Ότι από τη στιγμή που γεύεσαι ένα τέτοιο spirit, γίνεσαι λίγο πιο «πλούσιος», αφού είναι απόρροια ενός κοινωνικοπολιτισμικού περιβάλλοντος. Οπότε με το Fernet Branca ταξιδεύουμε στο Μιλάνο του 1800.

Un amaro vero Milanese

Το Amaro (ιταλικά σημαίνει πικρό) είναι ένα ιταλικό λικέρ βοτάνων που καταναλώνεται συνήθως ως χωνευτικό μετά το δείπνο. Έχει συνήθως μια γλυκόπικρη γεύση, μερικές φορές είναι σιροπιαστό, και έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ μεταξύ 16% και 40%.

Η ιστορία του Fernet-Branca έχει βαθιές τελικές ρίζες και ξεκίνησε το 1845 χάρη στον Bernardino Branca: Η μοναδική και η μυστική συνταγή του, που χρησιμοποιεί συστατικά από όλο τον κόσμο, έχει κάνει το Fernet-Branca να είναι τόσο δημοφιλές. Η ιστορία γύρω από το Branca είναι κατά βάση ανθρωποκεντρική καθώς και στην Ιταλία έχει κερδίσει τη δική του θέση στη λαογραφία χάρη και στην αύρα του μυστηρίου που πάντα περιέβαλλε το προϊόν: Το αίνιγμα σχετικά με τη φόρμουλά του, που είναι ακόμα κρυμμένο σε ένα χρηματοκιβώτιο που δεν μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση πάρα μόνο ο πρόεδρος της εταιρείας.

 

 

Πώς ξεκίνησε

Η πρώτη διαφήμιση του Fernet-Branca εμφανίστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «La Perseveranza» το 1865. Σε αυτή την πρώτη εκτύπωση 10×10 cm, το Fernet-Branca αναφέρεται απλώς ως Fernet και περιγράφεται ότι έχει μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες που μπορούν ακόμη και να ανακουφίσουν παθήσεις ατόμων που πάσχουν από πυρετό και καταστάσεις άγχους. Μια διαφήμιση Fernet-Branca εμφανίστηκε επίσης στην πρώτη έκδοση της κύριας εθνικής εφημερίδας της Ιταλίας, Il Corriere della Sera, στις 5 Μαρτίου 1876. Το 1907 ο Dino Branca ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας Fratelli Branca Distillerie και οι Fratelli Branca ξεκίνησαν για να κατακτήσουν τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές, διεκδικώντας περήφανα τη διεθνή τους κλίση.

Τι σημαίνει το vintage σε μια ετικέτα κρασιού;

Γενικά η χρήση του είναι ότι προορίζεται ως χωνευτικό μετά το δείπνο και βοηθάει στην πέψη. Τα χωνευτικά σερβίρονται συνήθως σκέτα, αν και η ανάμειξη με τον καφέ δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Όντας πικρό λικέρ, το Fernet-Branca είναι προφανώς και ως επί το πλείστον, πικρό. Περιέχει 35% αλκοόλ και από τότε που ξεκίνησε έχει γίνει σύμφωνα με την ίδια συνταγή, η οποία είναι μυστική (σκέψου την Coca Cola).

Πώς να το γευτείς

Το μυστικό του μοναδικού αυτού λικέρ βρίσκεται στα δεκάδες βότανα που το συνθέτουν, ανάμεσα στα οποία είναι η αλόη, το σαφράν και το κάρδαμο συνδυασμένα σε απόσταγμα από σταφύλια που ωριμάζουν για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Μόλις μυρίσεις για πρώτη φορά Fernet Branca, θα καταλάβεις ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό. Η μυρωδιά είναι τόσο δυνατή και αμέσως σε αφήνει να καταλάβεις, ότι πρόκειται για amaro. Μύρισε λίγο ακόμα και θα πιάσεις μερικές από τις νότες πεύκου ή ακόμα και τη μέντα που είναι σαν «υπογραφή» για το Fernet-Branca.

Calvados: To brandy όσων αγαπούν το fine drinking

Όπως αναφέρθηκε, το Fernet-Branca σερβίρεται συνήθως κατευθείαν ως χωνευτικό, αλλά υπάρχουν πολλά κοκτέιλ που χρησιμοποιούν την πικρή και ξεχωριστή γεύση του λικέρ για να δημιουργήσουν περίπλοκους συνδυασμούς γεύσεων. Λίγες γουλιές είναι αρκετές για να αναδειχθούν όλα τα πλούσια αρώματά του. Απόλαυσε το αργά μόνο του ή μέσα σε κοκτέιλ.

Ο πιο απλός τρόπος για να το απολαύσεις είναι με πάγο και μια φλούδα λεμόνι ή πορτοκάλι. Μπορείς, επίσης να το γευτείς μέσα σε κοκτέιλ, αν και εγώ θα έλεγα να το δοκιμάσεις σκέτο για αρχή για να μπορέσεις να το «καταλάβεις» και έπειτα να δεις πώς μπορείς να το γευτείς σε ένα κοκτέιλ.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved