Τι σημαίνει το vintage σε μια ετικέτα κρασιού;

Τι κάνει μία vintage ετικέτα κακή ή καλή;

Το κρασί είναι ένας κόσμος από μόνος του, μία επιστήμη που για να την κατανοήσεις χρειάζεται διάβασμα και δοκιμές. Όπως επίσης, πάρχουν αμέτρητες ορολογίες και έννοιες που σχετίζονται με το κρασί. Για παράδειγμα, η λέξη vintage είναι μία από αυτές, καθώς υποδηλώνει την χρονιά προέλευσης του κρασιού. Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για να μπορέσεις να διαβάσεις την ετικέτα σωστά.

Ροζέ κρασί: Πώς να το συνδυάσεις σωστά με το φαγητό

Αρχικά, vintage σε μια ετικέτα κρασιού σημαίνει έτος συγκομιδής των σταφυλιών που παράγεται το κρασί. Τα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου έτους συγκομιδής καθορίζονται από τις καιρικές συνθήκες και το πώς πραγματοποιήθηκε η καλλιέργεια σταφυλιών για το συγκεκριμένο έτος. Η χρονιά (vintage) μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες για το περιεχόμενο του μπουκαλιού σε περίπτωση που μπορείς να καταλάβεις τις αλλαγές που γίνονται από τρύγο σε τρύγο.

Τι κάνει ένα vintage κρασί κακό ή καλό;

Η λέξη vintage προέρχεται από το vin, τη γαλλική λέξη για το κρασί και αποτελεί απλώς μια ένδειξη για την χρονική προέλευση του οίνου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο καιρός είναι βασικός παράγοντας όχι μόνο κατά τη συγκομιδή αλλά και για όλη τη διάρκεια του έτους. Ένα κακό vintage μπορεί να προκύπτει από υπερβολική βροχή, παγετό ή ακόμα και χαλάζι, που θα μπορούσουν να καταστρέψουν τα αμπέλια. Η υπερβολική ζέστη είναι επίσης ένα πρόβλημα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε κρασιά που είναι πολύ αλκοολούχα ή υπερώριμα.

Σε ένα καλό vintage όλα είναι σε ισορροπία

Μπορεί να υπάρχει βροχή, αλλά την κατάλληλη στιγμή και να είναι αρκετή για να παρέχει επαρκή υγρασία στα αμπέλια. Επίσης, θα πάρχει αρκετή θερμότητα την κατάλληλη στιγμή. Με άλλα λόγια σε μια καλή χρονιά, τα σταφύλια θα ωριμάσουν αργά και ομοιόμορφα και τα κλήματα δεν θα ζορίζονται.

Και η διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα υπέροχο vintage; Στην πραγματικότητα, οι οινοπαραγωγοί μερικές φορές αρέσκονται να παραπονιούνται ότι βρίσκουν έναν υπέροχο τρύγο βαρετό, επειδή δεν υπάρχει τίποτα να κάνουν.

Πού έχει και πού δεν έχει σημασία το vintage

Εφόσον το κρασί είναι ένα γεωργικό, παρά ένα βιομηχανικό προϊόν, ο καιρός θα καθορίζει πάντα έναν τρύγο. Ιδιαίτερα σε ορισμένα μέρη του κόσμου, όπως η πόλη Μπορντό. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιοχές όπως η Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου είναι ένα μέρος που το vintage έχει μικρότερη σημασία από άλλα μέρη στον κόσμο. Ο καιρός, και ως εκ τούτου οι τρύγοι είναι σταθερά καλοί. Το ίδιο ισχύει για την Αυστραλία και το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας, αν και υπάρχουν περιοχές σε αυτές τις χώρες που, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει αυξηθεί η ξηρασία τους.

Εν ολίγοις, αν δεν θέλεις να ξέρεις για τις σοδειές, θα πρέπει να μάθεις λίγη γεωγραφία και να επιλέγεις κρασιά από μέρη όπου ο καιρός είναι σταθερός. Αλλά ακόμη και αν δεν επιλέγεις αυτά τα μέρη, καλό είναι να ξέρεις για τον καιρό που επικρατούσε τη συγκεκριμένη χρονιά που βγήκε το κρασί.

 

 

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved