Πόσα κιλά είναι υγιές να χάνεις μέσα στην εβδομάδα;

Οι απότομες δίαιτες δεν βοηθούν. Θέλει πρόγραμμα και αφοσίωση για να δεις αποτελέσματα. 

Υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ του πόσο βάρος μπορείς να χάσεις σε μια εβδομάδα σε σχέση με το πόσο βάρος ΠΡΕΠΕΙ να χάσεις σε μια εβδομάδα - και κάπου εδώ οφείλεις να κατανοήσεις ότι το πρώτο μπορεί να γίνει και επικίνδυνο. Οι πυγμάχοι, οι παλαιστές και οι λοιποί αθλητές που πρέπει να «πετάξουν» κιλά, πολλές φορές αφυδατώνονται σκόπιμα και μπορούν να χάσουν μέχρι 8 και 9 κιλά την εβδομάδα. Αυτό όμως όχι απλά δεν είναι υγιές, αλλά και επικίνδυνο.

Με τις απότομες δίαιτες όχι μόνο δεν κάνεις δουλειά, αλλά κάνεις μακροπρόθεσμα και κακό στον εαυτό σου. Χώρια ότι θα χάσεις μυϊκή μάζα με αποτέλεσμα να αποσυντονίσεις τον μεταβολισμό σου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες μας παίζουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας το σώμα μας να καίει θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όση περισσότερη μυϊκή μάζα έχουμε, τόσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός μας ρυθμός.

Άρα πόσα πρέπει να χάνεις;

Ο γενικός κανόνας, είναι ότι πρέπει να χάνουμε περίπου 1 κιλό την εβδομάδα. Και ακόμη και αυτό δεν είναι μία σταθερά, καθότι εβδομάδα με την εβδομάδα διαφέρει – μπορεί π.χ. να έχεις χάσει 890 γραμμάρια λίπους.  Επίσης πολύς κόσμος χάνει κιλά με ανορθόδοξο τρόπο. Μπορεί να χάσουν τέσσερα κιλά σε μια εβδομάδα και μετά το βάρος τους να μην αλλάξει για δύο εβδομάδες και μετά να δουν πως έχουν να χάσουν δύο ή τρία κιλά. Εάν θέλεις να χάσεις λίπος χωρίς να χάσεις μυϊκή μάζα, πρέπει να βάλεις την προπόνηση στη ζωή σου και συγκεκριμένα τις προπονήσεις για να αυξήσεις δύναμη.

Διάβασε επίσης: Γιατί δεν χάνεις κιλά παρόλη την αυστηρή σου δίαιτα

Για να διατηρήσετε τους μύες σου, θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείς ότι καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη, η οποία παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα που χρησιμοποιεί το σώμα για να συνθέσει μυϊκή μάζα. Υπολόγισε να καταναλώνεις 0,8 έως 1 γραμμάριο πρωτεΐνης για κάθε κιλό που ζυγίζετε, προκειμένου να διατηρήσεις τους μύες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πάρετε αυτή την πρωτεΐνη, μεταξύ άλλων από αυτά τα πλούσια vegan γεύματα με περισσότερη πρωτεΐνη από ένα μπιφτέκι.

Τέλος, για να μην χαθείς από τη γραμμή, πρόσεχε τι πίνεις. Το αλκοόλ μπορεί εύκολα να αυξήσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων αν δεν προσέξεις πόσο πίνεις. Εμείς οι άντρες καταναλώνουμε επιπλέον 433 θερμίδες τις ημέρες που πίνουμε αλκοόλ σε μία «μέτρια» ποσότητα σύμφωνα με μελέτες. Άρα θα πρέπει να συνυπολογίσεις τις θερμίδες από το αλκοόλ σε οποιοδήποτε σχέδιο απώλειας βάρους.

Μιχάλης Παπαδόπουλος, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved