Πώς να μείνεις ενυδατωμένος μέσα στον καύσωνα

Μην ξεχνάς να πίνεις νερό.

Tο μεγαλύτερο μειονέκτημα του καλοκαιριού είναι πως στη πολλή ζέστη είναι δύσκολο να νιώσεις δροσιά, ενώ σε μία χειμερινή ημέρα είναι πιο εύκολο να ντυθείς πιο χοντρά για να ζεσταθείς. Οι ημέρες του καύσωνα είναι πολύ δύσκολες και μία εναλλακτική πρόταση είναι να μείνεις κλεισμένος στο σπίτι με ανοιχτό το air condition από πάνω σου. Εντάξει, αυτό δεν μπορεί να γίνει σε όλες τις περιπτώσεις, όμως αυτό που μπορεί να γίνει είναι να μείνεις ενυδατωμένος.

Η αφυδάτωση για την υγεία

Η αφυδάτωση είναι επιζήμια για την υγεία. Η πυκνότητα του αίματος μειώνεται, γεγονός που κάνει την καρδιά να λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά. Η ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία μειώνεται, ενώ η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται. Μπορεί να αισθανθείς αδυναμία ή ζάλη, ενώ ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται. Φυσικά, το χειρότερο σενάριο είναι η θερμοπληξία. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται ως επί το πλείστον με νερό, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως αν χάσεις έστω και το 10% του νερού που έχει το σώμα σου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αφυδατωθείς. Ακόμη και το 1% να χάσεις είναι επικίνδυνο. Σημαντικό είναι να θυμάσαι πως το να βρίσκεσαι κάπου έξω με υψηλές θερμοκρασίες είναι επικίνδυνο. Ακόμη, ορισμένες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο: Οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση, όπως και τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και οι άνθρωποι που παίρνουν ορισμένα φάρμακα—για παράδειγμα, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Νέα μελέτη: Η πολλή ζέστη δεν κάνει καλό στην καρδιά

Κατανάλωση νερού

Καλό είναι η κατανάλωση νερού σε μία κανονική περίοδο, μη καύσωνα, να είναι 3,7 λίτρα την ημέρα για τους άνδρες και 2,7 λίτρα για τις γυναίκες. Όταν έχει παραπάνω ζέστη, χρειάζεσαι σίγουρα παραπάνω νερό, για αυτό μην ξεχνάς να κρατάς το νερό κοντά σου. Επίσης, παρατήρησε πόσο συχνά πηγαίνεις τουαλέτα. Τα ωχρά ούρα, έξι έως επτά φορές την ημέρα ή κάθε δύο έως τρεις ώρες είναι καλό δείγμα. Φυσικά, προτιμητέο είναι να πίνεις νερό, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις και άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, το νερό με τις φέτες φρούτων είναι επίσης καλή πρόταση. Το ανθρακούχο νερό είναι επίσης μία άλλη καλή πρόταση. Ένα τελευταίο «κλειδί» για να μείνεις ενυδατωμένος είναι να ξεκινάς από το πρωί. Κοινώς πιες νερό όλη την ημέρα. Τέλος, μην ξεχνάς πως όσο σημαντική κι αν είναι η ενυδάτωση, πρέπει να προσέχεις, απέφυγε να βγεις μέσα στην ημέρα και την έντονη άσκηση.

 

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved