10 περίεργα έθιμα για την Πρωτοχρονιά από όλον τον κόσμο

Ξέχνα το ρόδι αυτή την χρονιά.

Με την έλευση της νέας χρονιάς υπάρχουν ένα σωρό πράγματα να κάνεις για να προσελκύσεις καλή τύχη. Και μπορεί στην Ελλάδα το σπάσιμο του ροδιού να λαμβάνει την πρώτη θέση ξέρεις ειδικά αν είσαι εκείνος ο αγαπημένος ανιψιός, που θα σε έβγαζαν έξω κάθε βράδυ Πρωτοχρονιάς για να τους φέρεις γούρι. Για κάποιον περίεργο λόγο, κάποιοι άνθρωποι θεωρείται ότι φέρνουν καλή τύχη και έτσι τους «υποχρεώνουν» να βγαίνουν έξω μέσα στο κρύο και να ξαναμπούν για να κάνουν το λεγόμενο «ποδαρικό». Συνήθως είναι ένας ανιψιός ή μια ανιψιά που αναλαμβάνουν αυτά τα χρέη, για παράδειγμα εμείς στην οικογένειά μας είχαμε ένα ξάδελφο που τον γυρνούσαμε σε όλα τα σπίτια της οικογένειας. Όμως είναι και ένα σωρό άλλα πράγματα που ισχύουν σε άλλα μέρη του κόσμου και μπορείς να κάνεις. Συγκεντρώσαμε περίεργα έθιμα, που συμβαίνουν στον κόσμο για να πάρεις ιδέες.

Πόσα «έχω να σε δω από πέρυσι» άκουσες με την επιστροφή στο γραφείο;

1. Βγάλτε έξω τα χρήματα
Χώρα: Άγνωστη

Μερικοί άνθρωποι βγάζουν χρήματα, συνήθως ένα μικρό νόμισμα έξω από την πόρτα τους. Βέβαια να σκεφτούμε εδώ ότι ειδικά στην Ελλάδα δεν μας περισσεύουν κιόλας, οπότε σκέψου καλά ποιο νόμισμα θα βγάλεις έξω. Θα σε συμβούλευα κάτω από 50 λεπτά. Επίσης, το πιθανότερο είναι αυτό το έθιμο να προέρχεται από τη Σκωτία, αλλά η ακριβής πηγή είναι άγνωστη. Λέγεται ότι αφήνοντας χρήματα έξω την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα χρήματα μπαίνουν στο σπίτι όλο το χρόνο. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

2. Βάλε ένα χρυσό δαχτυλίδι στο ποτό σου
Χώρα: Λατινική Αμερική

Η πρακτική της Λατινικής Αμερικής να βάζεις ένα χρυσό δαχτυλίδι στο ποτό σου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και να πίνεις από αυτό, λέγεται ότι φέρνει καλή τύχη για το νέο έτος. Θα έλεγα να προσέχεις με τα χρυσά δαχτυλίδια -αν το κάνεις αυτό, να προσέχεις καθώς είναι πολύ πιθανόν είτε να το καταπιείς είτε να νομίζει η καλή σου ότι της κάνεις πρόταση γάμου.

3. Εξόφλησε τους λογαριασμούς
Χώρα: Σκωτία και άλλες χώρες

Στη σκωτσέζικη λαογραφία, πίστευαν ότι το να υποδέχεσαι την Πρωτοχρονιά με χρέη ήταν κακή τύχη. Η εκκαθάριση των χρεών σήμαινε μια νέα αρχή για το νέο έτος και καλή τύχη όλο το χρόνο. Ωστόσο, σήμερα αυτό είναι πολύ λιγότερο εφικτό. Δεν ξέρω αν είσαι σε θέση να το κάνεις αυτό, αφού όλοι σε αυτή την χώρα κάπου χρωστάμε. Οπότε, κράτα τη σκέψη και δες με το δώρο των Χριστουγέννων τι μπορείς να κάνεις.

Παπιγιόν του Ρεβεγιόν: Πώς θα το φορέσεις σωστά

4. Βάλε πουά
Χώρα: Φιλιππίνες

Η αλήθεια είναι ότι οι Φιλιππινέζοι έχουν μία αγάπη στα εγωκεντρικά ρούχα. Και αυτό μάλλον τους κάνει να πιστεύουν ότι το να φορούν πουά θα τους φέρει καλή τύχη. Βάζουν επίσης κέρματα και στρογγυλά αντικείμενα στις τσέπες τους, όπως φρούτα, για να προσθέσουν περισσότερη καλή τύχη. Μπορείς να το δοκιμάσεις, δες το σαν στιλιστική συμβουλή.

5. Δώδεκα σταφύλια τα μεσάνυχτα
Χώρα: Ισπανία

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά δώδεκα ρώγες τρώνε οι Ισπανοί για να γιορτάσουν τη νέα χρονιά. Κοίτα πιο οικονομικό θα σου βγει, από το πάρεις σαμπάνια διότι με λίγα τσαμπιά σταφύλι, θα μπορέσεις να υποδεχτείς τη νέα χρονιά. Για να λειτουργήσει αυτό το «τελετουργικό», πρέπει να εστιάσεις στους στόχους σου για την επόμενη χρονιά, ενώ τρως κάθε σταφύλι. Κάθε σταφύλι αντιπροσωπεύει καλή τύχη για τους επόμενους 12 μήνες. Πρέπει επίσης να τελειώσεις και τα 12 σταφύλια πριν τα μεσάνυχτα.

 

 

6. Πέτα τα έπιπλά σου από το παράθυρο
Χώρα: Ιταλία

Τι να πετάξεις τώρα; Θα στα γυρίσουν πίσω. Από τα σεμεδάκια της γιαγιάς μέχρι το παλιό τραπεζάκι που έχει ξεμείνει από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Ωστόσο, εδώ υπάρχει μια προειδοποίηση, μην αρχίσεις να πετάς τυχαία τα έπιπλά σου από το παράθυρο. Αυτή η παράδοση έχει σκοπό να συμβολίσει την ετοιμότητα να δεχτούμε την Πρωτοχρονιά και όλα όσα συνοδεύουν. Οι Ιταλοί το κάνουν αυτό για να αντιπροσωπεύουν «έξω με το παλιό και μέσα με το νέο».

7. Πατάτες κάτω από το κρεβάτι
Χώρα: Κολομβία

Προσοχή στις φύτρες. Οι Κολομβιανοί τοποθετούν τρεις πατάτες κάτω από τα κρεβάτια τους την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μία πατάτα είναι πλήρως καθαρισμένη, μία δεν ξεφλουδίζεται και μία είναι μισοξεφλουδισμένη. Μετά πάνε κάτω από το κρεβάτι τα μεσάνυχτα και αρπάζουν την πρώτη πατάτα που νιώθουν. Όποια πατάτα κι αν φτάσουν σημαίνει την οικονομική τους τύχη για το επόμενο έτος. Μια πλήρως ξεφλουδισμένη πατάτα σημαίνει οικονομική ατυχία, μια μη ξεφλουδισμένη πατάτα αντιπροσωπεύει αφθονία και μια μισοξεφλουδισμένη πατάτα σημαίνει ένα μέσο οικονομικό έτος.

8. Χτύπα λίγο ψωμί στον τοίχο
Χώρα: Ιρλανδία

Η ιρλανδική δεισιδαιμονία είναι να χτυπάς το ψωμί στον τοίχο καθώς λέγεται ότι καθαρίζει τα κακά πνεύματα και φέρνει νέες περιουσίες για το νέο έτος. Οι ιρλανδικές οικογένειες χρησιμοποιούσαν συχνά φρεσκοψημένο χριστουγεννιάτικο ψωμί και το χτυπούσαν στους τοίχους και τις πόρτες του σπιτιού για να καθαρίσουν ολόκληρο το σπίτι.

9. Μην πλένεις τα μαλλιά σου
Χώρα: Κίνα

Καλά αυτό ισχύει για κάποιους έτσι και αλλιώς. Τώρα μάλλον πρέπει να μείνεις με τη «λαδίλα» γιατί το να πλένεις τα μαλλιά σου σύμφωνα με την παράδοση θεωρείται κακή τύχη στην Κίνα. Στα κινέζικα, ο χαρακτήρας για τα μαλλιά είναι ο ίδιος με τη λέξη για την ευημερία. Έτσι, το κούρεμα ή το λούσιμο των μαλλιών σας κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς θα μειώσει την καλή τύχη για το επόμενο έτος. Τα μαλλιά επίσης δεν πρέπει να λούζονται την πρώτη μέρα της Πρωτοχρονιάς.

10. Φάε ένα μπολ με noodles 
Χώρα: Ιαπωνία

Τα soba noodles αντιπροσωπεύουν δύναμη και μακροζωία. Λέγεται ότι φέρνουν καλή τύχη και υγεία το νέο έτος. Στην Ιαπωνία, τα soba noodles τρώγονται σιωπηλά για να καλωσορίσουν το νέο έτος. Αυτή η παράδοση φέρνει καλή τύχη και συμβολίζει το πέρασμα από το ένα έτος στο άλλο. Άσε πίσω τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά και άρχισε να σκέφτεσαι εναλλακτικά.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved