Φαντάσου έναν κόσμο με την ίδια απληστία και ανάγκη για χρήμα όπως είναι σήμερα, μόνο που οι φόροι, οι ανταλλακτικές αξίες, οι πληρωμές και όλων των ειδών οι συναλλαγές δεν θα γίνονται με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει. Ούτε δραχμές, ούτε ευρώ, ούτε δολάριο, δηνάριο ή φράγκα. Τίποτα. Σου φαίνεται ακραίο; Μπορεί και να είναι. Για όσους βέβαια ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα ενδεχομένως να είναι μια κατάσταση που σταδιακά έχει αρχίσει να ωριμάζει στο μυαλό τους, από τότε που η λέξη crypto έγινε αναπόσταστο μέρος της καθημερινότητάς τους. Είναι μια σύγχρονη κουβέντα, το κατά πόσο τα κρυπτονομίσματα είναι η νέα μορφή ανταλλακτικού πλούτου στον κόσμο και το γεγονός ότι περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποίησαν κρυπτονομίσματα κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση της εταιρείας τεχνολογίας Blockchain TripleA αποτυπώνει ότι η νέα αυτή τάση έχει περάσει για τα καλά στην καθημερινότητά μας.
Σαφώς και όταν κάτι καινούργιο ξεπηδάει από το πουθενά, αποκτώντας μεγάλη αξία και κυρίως είναι μέσα στα κύρια θέματα συζητήσεων παγκοσμίως, είναι λογικό να θεωρείται το next big thing στον κλάδο του. Στην περίπτωση της οικονομίας, το crypto δικαίως έχει κερδίσει την μάχη με τα φώτα της δημοσιότητας, αφήνοντας τις όποιες σκέψεις περί επικράτησης των μετοχών έναντι του χρήματος στο συρτάρι. Τουλάχιστον για την ώρα.
Ποια είναι η βασική ερώτηση γύρω από το crypto;
Άμα πέσεις στη μέση του Ωκεανού, σε ένα μέρος όπου δεν βλέπεις και κυρίως δεν γνωρίζεις καν τι πλάσματα περνάνε κάτω από τα πόδια σου, είναι λογικό να σε πιάσει τρέμουλο. Κάπως έτσι νιώθει και ο κόσμος που νομίζει ότι το bitcoin είναι το κρυπτονόμισμα στα αγγλικά ή γενικότερα ουδεμία σχέση έχει με τη νέα μόδα που αποφέρει τεράστια κέρδη από το πουθενά σε αρκετό κόσμο. Το θέμα είναι όμως, αν αξίζει να φοβάται τόσο πολύ ο μη μυημένος πληθυσμός και κυρίως, αν υπάρχει περίπτωση τα κρυπτονομίσματα να αντικαταστήσουν το χρήμα.
Έρευνες έχουν γίνει πολλές και με βάση μία εξ αυτών (της Deloitte), έδειξε ότι το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν θα αργήσει να συμβεί αυτή η τεράστια αλλαγή στον οικονομικό κλάδο. Παρόλα αυτά για να γίνει αυτό πρέπει να περάσει αρκετός καιρός προκειμένου ο περισσότερος κόσμος να μάθει τη λειτουργία και τις προοπτικές του. Μέχρι όμως να μπει στην καθημερινότητα του κόσμου, όροι τύπου blockchain ή altcoins να γίνουν κάτι σαν το χαρτονόμισμα ή το POS, μάλλον απέχουμε πολύ ακόμα.
Τελικά αξίζει να ασχολείται κανείς με τα κρυπτονομίσματα;
Η προοπτική του εύκολου χρήματος μπορεί να γέμισε με σκεπτικισμό τον κόσμο, σίγουρα όμως δεν τον «χάλασε» καθόλου το άκουσμά της. Για παράδειγμα μόλις τα αθλητικά στοιχήματα πήραν σάρκα και οστά, όλοι όρμησαν στα πρακτορεία, περνώντας αμέτρητες ώρες πάνω από τα δελτία, θεωρώντας πως κατέχουν την πρόβλεψη των τελικών αποτελεσμάτων. Πλούτισε κόσμος; Σίγουρα. Πολύς κόσμος; Ας σοβαρευτούμε λίγο.
Βλέποντας την πορεία του Bitcoin που είναι ο «βασιλιάς» των crypto, ένα κρυπτονόμισμα με ισχυρή κεφαλαιοποίηση το οποίο περνάει μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του (αυτή τη στιγμή είναι κοντά στα 43,800 ευρώ) είναι τεράστια αλήθεια ότι αναζητείται ακόμα ο τρόπος για να πείσει όλο και περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί μαζί του.
Το ότι μία ανάρτηση του Elon Musk προκαλεί παγκόσμια κατάρρευση της τιμής του, είναι πραγματικά ανατριχιαστικό και ασταθές, παρόλα αυτά η νέα κατεύθυνση εταιριών που δραστηριοποιούνται με κρυπτονομίσματα όπως οι FTX, Robinhood, PayPal, Coin Cloud ή CoinFlip που αφορά συνεργασίες με μεγάλα ονόματα στο χώρο των celebrities και του Hollywood, όπως ο Spike Lee, o Neil Patrick Harris ή το ζεύγος Tom Brady- Gisele Bündchen, μάλλον δείχνει ότι ο κόσμος του crypto δεν είναι τόσο ασταθής όσο νομίζουμε.
Εν ολίγοις, κανείς δεν βγήκε χαμένος αν ασχολήθηκε με κάτι καινούργιο, με γνώμονα όμως το ότι δεν μπήκε αποκλειστικά για να κερδίσει. Αν ο κόσμος μας γεμίσει κρυπτονομίσματα, τότε δεν χάνουμε τίποτα να μάθουμε κάτι παραπάνω για αυτά, τοποθετώντας τις βάσεις για το αύριο. Αν και η γνώμη μας είναι ότι αυτή η μετάβαση δεν θα γίνει μέσα σε μια νύχτα.