Elon Musk μήπως πρέπει να σε φοβόμαστε;

Τα «παιχνίδια» του Twitter και οι αναρτήσεις που τον καθιστούν τον απόλυτo influencer της οικονομίας.

Το απόφθεγμα αναφέρει πως «η πένα είναι ισχυρότερη και από το ξίφος». Με το πέρασμα των χρόνων κυκλοφόρησε το ρητό πως «ο Τύπος έχει τη δύναμη να ''ανεβάζει'' και να ''ρίχνει'' κυβερνήσεις». Στη σύγχρονη εποχή η δημοσιογραφία έχει ακόμα μερίδιο στη δύναμη, όπως αποδεικνύεται ωστόσο όχι τη μεγαλύτερη. Και αυτό διότι το κορυφαίο κομμάτι στην πίτα της παγκόσμιας επιρροής κατέχουν τα social media. Εκεί όπου ο καθένας μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του με αμεσότητα, δίχως να χρειαστεί να τηλεφωνήσει σε κάποιο κανάλι να τον βγάλει στον αέρα, ή να παρακαλέσει κάποιον αρχισυντάκτη να περάσει τη γνώμη του σε κάποια εφημερίδα ή website. Το αν είναι καλό ή κακό αυτό ο χρόνος θα δείξει.

Η έξαρση των social media στην σύγχρονη εποχή, όπου η μία κρίση -οικονομική, των αξιών ή της ταυτότητας- διαδέχεται την άλλη, είναι ένα δυνατό χαρτί για οποιονδήποτε θέλει να περάσει τη γνώμη του, με πολλούς να προκαλούν ταύτιση και σαν σύγχρονοι «Ανδρέες Παπανδρέου» να παρακινούν μάζες με τα λεγόμενά τους (ή καλύτερα τα γραπτά τους). Αυτοί που αποκαλούμε, influencers.

 

 

Μέχρι σήμερα έχουμε δει πολλές προσωπικότητες της showbiz, και όχι μόνο, με μια απλή ανάρτησή τους –συνήθως στο Twitter ή το Instagram- να «υπνωτίζουν» κόσμο και ακόμα και χωρίς να το θέλουν, να δημιουργούν καταστάσεις και νέες πραγματικότητες. Παρόλα αυτά, αν εξαιρέσουμε κάποιες αναρτήσεις της Kim Kardashian όπου στην κυριολεξία «έσωσαν» κάποιες εταιρίες από την πτώχευση, αυτό που συνέβη πρόσφατα με το «σορτάτισμα» της εταιρίας «GameStop» και την εκτίναξη της μετοχής της στη Wall Street δεν έχει προηγούμενο.

Δείτε σε σύντομη ανάλυση τι συνέβη ακριβώς.

Μπορεί για ορισμένους η συγκεκριμένη εξέλιξη να ήταν μια «γροθιά» στο κατεστημένο και η απόδειξη ότι υπάρχει τιμωρός απέναντι «άσχημα» παιχνίδια των funds της Wall Street σε βάρος των αδύναμων εταιριών, ωστόσο η μεγάλη αλήθεια είναι ότι το «αντίστροφο σορτάρισμα» έβγαλε στην επιφάνεια μια μεγάλη αλήθεια που στους πιο ειδικούς προκαλεί τρέμουλο.

Μια φωνή, έναν «influencer» μπορούμε να πούμε, ο οποίος με ένα του «τιτίβισμα» κατόρθωσε να δώσει τη δική του πορεία και κατεύθυνση, ανεβάζοντας τη μετοχή της GameStop κατά 40% παραπάνω από το ήδη υψηλό που είχε φτάσει εκείνη τη στιγμή. Και αυτός ο κάποιος ονομάζεται Elon Musk.

 

 

Ο κατά τεκμήριο, πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ιδρυτής των Tesla και Space X και πλέον καινοτόμα φωνή στον κόσμο, πέρα από θαυμασμό για το έργο και το συνεχώς αναπτυσσόμενο όραμά του για τον κόσμο, έχει ταυτόχρονα προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία στον επενδυτικό χώρο. Και αυτό διότι δεν είναι ότι επηρεάζει απλά αρκετούς ανθρώπους να αγοράσουν Tesla, ή να κλείσουν εισιτήρια για ένα ταξίδι στο Φεγγάρι, αλλά με μια και μόνο ανάρτησή κινεί τις αγορές.

 

Ο λόγος είναι απλός

Το ότι στέκεται συνεχώς απέναντι στις δυνάμεις του φαινομενικά «κατεστημένου» -καλή ώρα στις δυνάμεις το short selling- ταυτίζεται με τον απλούστερο κόσμο και αυτός με τη σειρά του γίνεται ένα με τις μάζες. Λίγες μέρες πριν, κατάφερε να εκτινάξει την τιμή του διάσημου κρυπτονομίσματος «bitcoin» σχολιάζοντας ότι είναι «good staff», ενώ σύμφωνα με το Bloomberg η τιμή του έφτασε πάνω από 38 χιλιάδες δολάρια μόλις τοποθέτησε το hashtag #bitcoin στον λογαριασμό του στο Twitter.

 

 

Κάθε εποχή έχει τα χαρακτηριστικά, τις επιρροές και τους «μεσσίες» της. Η σύχρονη εποχή του διαδικτύου φαίνεται πως βρίσκει στους απανταχού influencers τα πρόσωπα που θα εμπνέουν τις μάζες και θα κατευθύνουν το κοινό ως προς τις προτιμήσεις τους. Πέρα από τις μόδες και τις συνήθειες θα λέγαμε ότι αυτό είναι ακίνδυνο, καθώς μέχρι σήμερα απλώς μιμούμασταν ή αντίστοιχα τους «καταδικάζαμε» για τις συμπεριφορές τους, ενώ συνήθως δεν παίρναμε μέρος σε ό,τι είχε να κάνει με ζητήματα επιβίωσης.  

«Οι αγορές έχουν πλέον τους influencers τους, όπως ο χώρος της ευεξίας και της ομορφιάς», δήλωσε ο ιδρυτής του πρακτορείου social media «The Social Chain» και επενδυτής στον κλάδο της τεχνολογίας, Steven Bartlett. 

Το ότι ο Musk έχει τη δύναμη να κατευθύνει τις αγορές είναι ένα θέμα που ήδη απασχολεί τον κόσμο των επενδύσεων και σύντομα ίσως και όλο τον υπόλοιπο όχλο που τον παρακολουθεί. Το αν θα είναι προς ώφελος του γενικότερου καλού ή αν σαν «υπερδύναμη» θα αρχίσει να κατευθύνει τα πράγματα σύμφωνα με τα δικά του θέλω είναι μια κατάσταση που πρέπει να περιμένουμε για να την κρίνουμε.

Και μόνο το γεγονός ότι κάποιος άνθρωπος δείχνει να έχει παραπάνω τον έλεγχο πάνω στη ζωή, ενδεχομένως να αρχίσει ήδη να κάνει πολλούς ανθρώπους να «κοιμούνται» ανήσυχα.

 ©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved