Getty Το χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι δε θα λύσει το Παλαιστινιακό

Η -ενδεχομένως επιτηδευμένη- αντίδραση της εκπροσώπου της ελληνικής συμμετοχής στην Eurovision δεν μπορεί να αποτελέσει πρελούδιο ή καταλύτης των εξελίξεων. Ας χαλαρώσουμε με τις ευχές και τις κατάρες.

“Δεν αρκεί να έχεις δίκιο αλλά να έχεις τη δύναμη να το υπερασπιστείς”. Αυτό είναι το απόλυτο μάθημα κυνισμού που μας έχει προσφέρει η ιστορία από την αρχή της ανθρωπότητας. Από την εποχή της Δηλιακής Συμμαχίας και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, τότε που οι Μήλιοι δεν ήθελαν να ενταχθούν στην Δηλιακή Συμμαχία (ή Αθηναϊκή Συμμαχία όπως μετονομάστηκε όταν ο Περικλής έφερε στην Αθήνα το συμμαχικό ταμείο) γιατί δεν το θεωρούσαν σωστό και συμφέρον, θέλοντας να κρατήσουν ουδέτερη στάση στον πόλεμο ανάμεσα σε Αθήνα και Σπάρτη. Οι Αθηναίοι δεν πήραν και πολύ καλά την άρνηση, απείλησαν να τους κάψουν αν δεν υποκύψουν στην απειλή, κάτι που έγινε πράξη όταν τελικά οι Μήλιοι αποφάσισαν να τους πετάξουν το… γάντι. Σου θυμίζει κάτι όλη αυτή η ιστορία; Ναι είναι το σκληρό μάθημα που παίρνει ο αδύναμος σε περίπτωση που δεν σκύψει το κεφάλι στον δυνατό και δεν του κάνει τα χατίρια. Αυτό το κυνικό “να έχεις τη δύναμη να το υπερασπιστείς”, θα το συναντήσεις σε κάθε μάχη της ιστορίας. 

Σήμερα το βιώνουν οι Παλαιστίνιοι. Οι άνθρωποι που μέρα με τη μέρα χάνουν κομμάτι από τη γη τους λόγω της επεκτατικής πολιτικής του Ισραήλ. Ο δυνατός παίκτης στη Μέση Ανατολή που κάνει κουμάντο. Η άνανδρη και καταδικαστέα τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο φεστιβάλ trance ψυχεδελικής μουσικής Supernova, αποτέλεσε την απαραίτητη αφορμή για τους Ισραηλινούς ώστε να συνεχιστεί η γενοκτονία των Παλαιστινίων. Το χαστούκι της ισλαμιστικής οργάνωσης στις 07 Οκτωβρίου 2023 απαντήθηκε με μαχαίρι και όπλο από τους Ισραηλινούς και αυτή η… απάντηση συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μέχρι πότε; Μέχρι να πάψουν οι Παλαιστίνιοι να έχουν τη δική τους πατρίδα. Έως ότου να γίνουν οι σύγχρονοι Πόντιοι

 

 

Όταν ο πόλεμος διεξάγεται ως θέαμα, τότε το χασμουρητό της Σάττι φαντάζει ως “επαναστατική” πράξη

Το 1991, κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, ο Ζαν Μποντιγιάρ τόνισε ότι αυτός ο πόλεμος δε συνέβαινε στην πραγματικότητα. Μετά το τέλος του πολέμου επέμεινε στη θέση του πως αυτός ο πόλεμος δεν είχε συμβεί. Όχι δεν περιφρονούσε την πραγματικότητα αλλά αυτό που ήθελε να τονίσει ήταν πως ο πόλεμος διεξαγόταν ως θέαμα για τα media. Αφού τον πρόβαραν σαν ψηφιακό πολεμικό παιχνίδι, τον έθεσαν κατόπιν σε εφαρμογή για το φιλοθεάμον κοινό. Η πραγματική βία παραμεριζόταν εντελώς από την προσομοίωση. Τα media έχουν τη γνώση και το έδαφος για να προσφέρουν στον κόσμο αυτό που νομίζει ότι έχει ανάγκη. Παίζουν με τα αρχέγονα ένστικτα, κάνουν reality τα πάντα. Ακόμη και τον πόλεμο. Οτιδήποτε συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, μένει στη Μέση Ανατολή. Στις οθόνες μας βλέπουμε αυτά που πρέπει να δούμε.  

 

 

Όλο αυτό το παιχνίδι δεν αφήνει ανεπηρέαστο τους ανθρώπους που βρίσκονται στα media παρά τις αγαθές προθέσεις τους. Η Μαρίνα Σάττι έχει αποδείξει την ευαισθησία της σε κοινωνικά ζητήματα. Είναι υπέρ του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων και δεν υπάρχει τίποτα το υποκριτικό στη στάση της. Η γλώσσα του σώματος προδίδει και η εκπρόσωπος της ελληνικής συμμετοχής στην Eurovision ένιωσε άβολα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και τη συμμετοχή του Ισραήλ. Δεν είναι μόνη της σε όλο αυτό. Η φετινή Eurovision θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. 

Η βελγική δημόσια τηλεόραση διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση του β’ ημιτελικού της Eurovision 2024 για να μεταδώσει μήνυμα κατά του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων. Συγκεκριμένα, κατά την εμφάνιση του Ισραήλ στη σκηνή, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Βελγίου διέκοψε για λίγο τη μετάδοση και στους δέκτες των τηλεθεατών εμφανίστηκε το μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. «Πρόκειται για δράση εργατικού σωματείου. Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος του Ισραήλ. Επιπλέον, το κράτος του Ισραήλ καταστρέφει την ελευθερία του Τύπου. Γι’ αυτό διακόπτουμε για λίγο τη ζωντανή μετάδοση #CeaseFireNow #StopGenocideNow».

Ο εκπρόσωπος της ολλανδικής συμμετοχής έκρυψε το πρόσωπό του με τη σημαία της χώρας του όταν ήρθε η ώρα να μιλήσει η αντίστοιχη εκπρόσωπος του Ισραήλ. Η Μαρίνα Σάττι χασμουρήθηκε και παρά την κούραση από τη συμμετοχή, τον πυρετό και τη φαρυγγίτιδα, όλα πρόδιδαν την ενόχλησή της. Και δεν υπάρχει τίποτα το κακό σε όλο αυτό. Η φωνή των Παλαιστινίων πρέπει να ακουστεί. 

Ωστόσο αυτή η αντίδραση της Μαρίνας Σάττι δεν μπορεί να αποτελέσει επ ουδενί πρελούδιο μίας επανάστασης που θα φέρει λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα. Δεν μπορεί να γίνει προάγγελος των εξελίξεων. Εδώ δεν πιάνουν οι κατάρες, δεν πιάνουν οι ευχές. Η γενοκτονία των Παλαιστινίων συνεχίζεται και θα συνεχίζεται με τους “μεγάλους” να χαϊδεύουν τα αυτιά των Ισραηλινών. Η επίλυση του ζητήματος είναι αναγκαία διότι κανείς δεν γνωρίζει για πόσο το Ισραήλ θα χαίρει της εύνοιας της Δύσης. Και όταν αυτό το κάστρο καταρρεύσει, τότε τα πράγματα θα γίνουν άκρως επικίνδυνα για όλους μας.

Το χασμουρητό της Μαρίνας έχει όλες τις θετικές προθέσεις του κόσμου. Ίσως να λειτουργήσει ευεργετικά το βράδυ του Σαββάτου στον τελικό της Eurovision. Θα το μάθουμε στην τελική ψηφοφορία. Αλλά σε καμία περίπτωση δε θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Οπότε ας χαλαρώσουμε με τις ευχές και τις κατάρες στο πρόσωπό της. Με την ελπίδα να φέρει τη νίκη από τη Σουηδία.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved