Να γιατί θέλουμε γυναίκες σαν την Keri Russell στην τηλεόραση

Η κατάσκοπος του Americans έχει το πακέτο που (μας) λείπει. 

Με μία μικρή ματιά στο κινηματογραφικό βιογραφικό της, θα διαπιστώσεις πως η Keri Russell δεν είναι από τις ηθοποιούς που έχει πρωταγωνιστήσει σε Οσκαρικές ταινίες ή νοσταλγικά επικές σειρές. Θα έλεγες πως είναι από εκείνες που έχουν κάνει ένα τίμιο πέρασμα και που ο κατάλληλος ρόλος εμφανίστηκε την κατάλληλη στιγμή.

Κι αυτό δεν το λες κακό. Υπάρχουν ηθοποιοί που με την ίδια πορεία έχουν χτίσει ολόκληρες καριέρες. Κάτι τέτοιο πιστεύουμε πως θα συμβεί και στην ίδια με το The Americans.

 

Η κατασκοπική υπεροχή 

elizabeth jennings keri russell

 

Το αν το Americans είναι μία κορυφαία σειρά, είναι κάτι που δεν χωράει συζήτηση. Είναι μία από τις πιο καλοστημένες δουλειές που έχει παρουσιάσει το FX, τόσο από το σενάριο όσο και από το καστ. Για την ακρίβεια, οι Keri Russell και Mathew Rhys δεν θα μπορούσαν να μπουν πιο θεαματικά  στο πετσί του ρόλου των δύο κατασκόπων από την Σοβιετική Ένωση, οι οποίοι παριστάνουν τους φιλήσυχους και οικογενειάρχες Αμερικανούς. Όλα αυτά μέσα από τις ιδέες του Joe Weisberg, παραγωγού και σεναριογράφου της σειράς, που ως πρώην πράκτορας της CIA χρησιμοποίησε όλα όσα γνώρισε για να πλάσει ένα ιδανικό τηλεοπτικό περιβάλλον για όλους εμάς.

 

 

Το Americans είναι μία αυθεντική κατασκοπική σειρά, ένα ταξίδι στον κόσμο των σκιών. Και η Elizabeth Jennings, ο χαρακτήρας της Keri Russell στη σειρά, ανήκει επάξια στους πιο δυναμικούς ρόλους που έχουν γραφτεί για γυναίκες. Εκεί που η ομορφιά συναντά τις πολεμικές ικανότητες, το ψυχρό σκεπτικό, αλλά και την κορυφαία υποκριτική. Δικαίως είναι ο αγαπημένος χαρακτήρας της σειράς, γιατί εκπροσωπεί και κάτι ακόμη. Την εξέλιξη των γυναικείων χαρακτήρων στην τηλεόραση.

 

Η υπέροχη κυρία Jennings 

 

rus

 

Θα το έχεις παρατηρήσει πως οι περισσότερες ηρωίδες τείνουν να έχουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς και χαρακτήρα. Είναι άλλη αυτή που γδύνεται συνεχώς, άλλη η «σκληρή» της παρέα, άλλη η αρχηγική παρουσία κ.ο.κ. Σπανίως θα βρεις καλογραμμένους και καλοδουλεμένους χαρακτήρες, που δείχνουν το πασιφανές. Ότι μία γυναίκα μπορεί να είναι όλα αυτά μαζί και ακόμα περισσότερα.

Η Keri Russell είναι ακριβώς μία τέτοια γυναίκα. Που ο χαρακτήρας της Εlizabeth Jennings σε χορταίνει. Που σε κάνει να την θαυμάζεις σε κάθε νέα σκηνή για τον τρόπο που επιλέγει να αντιδράσει. Οπωσδήποτε είναι το σενάριο που κινεί τα νήματα, αλλά είναι η δουλειά του ηθοποιού να σε πείσει ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στον ίδιο και τον χαρακτήρα που υποδύεται. To ακόμα καλύτερο, είναι το πόσο ακομπλεξάριστα αντιμετωπίζει η ίδια τις σκηνές της. Ειδικά τις ερωτικές οι οποίες -αν και απολαυστικές για τα μάτια του άντρα θεατή- είναι ξεκάθαρα πάρα πολύ δύσκολες. 

Ρίξε μία ματιά και στις παρακάτω επικές κατασκοπικές ταινίες.

 

Κανένα ταμπού 

df53dcd6

 

Κάθε φορά που αντίκριζα μία ερωτική σκηνή της Keri, μου ερχόταν στο μυαλό η μόνιμη γκρίνια της Emilia Clarke που δήλωνε ότι δεν πρόκειται να κάνει άλλη ερωτική σκηνή για τo Game of Thrones. Αυτό που κάποιες θεωρούν «υποτιμητικό» ή «ξεφτίλα», κάποιες άλλες το αντιμετωπίζουν ως «αναγκαίο κακό» για το ρόλο τους.

Η περίπτωση της Keri Russell είναι ξεκάθαρη. Εκτός από την συγκομιδή πληροφοριών και το ξυλίκι, η αποπλάνηση είναι βασικό στοιχείο ενός ικανού κατασκόπου. Η μεταμόρφωση της Russell για τις ανάγκες του ρόλου, θα μπορούσαν να έκαναν κάποιους να την χαρακτηρίσουν και τηλεοπτική πόρνη. Και αυτό γιατί ο χαρακτήρας της αναγκάζεται να αποπλανήσει ουκ ολίγες φορές συγκεκριμένους «στόχους» που της δίνονται ως αποστολή. Δεν υπάρχει όμως γκρίνια. Υπάρχει η Elizabeth που είναι αφοσιωμένη κατάσκοπος και η Keri που είναι αφοσιωμένη ηθοποιός. Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι που γεμίζει τον χαρακτήρα και τον εξυψώνει. Και όλα αυτά, με την Russell να μην δηλώνει καθόλου ενοχλημένη με όσα καλείται να κάνει για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

 

 

... και μία ευχή

Σήμερα κλείνει τα 42 και της ευχόμαστε ακριβώς αυτό. Να δείχνει την ίδια αφοσίωση σε κάθε της ρόλο. Και ίσως όλο αυτό να βοηθήσει την τηλεόραση να γίνει λίγο πιο ουσιαστική. Να υπάρχει δηλαδή το γυμνό όπου πρέπει και να εξαλειφθεί απ’ όπου είναι περιττό. Δεν θέλουμε ούτε συντηρητισμό αλλά ούτε και εναλλακτική τσόντα. Έχουμε ανάγκη την κατάλληλη ισορροπία. Αυτούς τους χαρακτήρες θα ξεχωρίσουμε και αυτοί με τη σειρά τους θα μείνουν στη μνήμη.

* O 6ος και τελευταίος κύκλος του Americans κάνει πρεμιέρα στις 28 Μαρτίου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved