Δεν θα χαλαρώσουν όλοι αυτό το τριήμερο...

Ο Χρήστος Μπαρούνης υπενθυμίζει την αδικία στο να δουλεύεις Καθαρά Δευτέρα.

Ωραία μέρα σήμερα, ε; Δεν είναι σαν μια οποιαδήποτε άλλη Κυριακή, δεν θα φέρει τη κλασική μιζέρια το απόγευμα. Προφανώς, αφού αύριο είναι αργία. Πιθανόν να έχεις εκμεταλλευτεί και εσύ το τριήμερο και να είσαι καραναβλιστής στην Πάτρα/Ξάνθη/Ρέθυμνο. Ή να έχεις πεταχτεί μέχρι τον Τύρναβο για να φαλλικά έθιμα της Καθαράς Δευτέρα. Ή πιο απλά να έχεις πεταχτεί μέχρι το χωριό σου. Σε θυμάμαι άλλωστε την Παρασκευή το απόγευμα πώς έκανες, μόλις έφτασε η ώρα να φύγεις από το γραφείο.

ezgif 3 94c420c8f3

Έχει υπάρξει αγαπημένη μου μέρα η Παρασκευή. Στα σχολικά μου χρόνια. Από τότε που άρχισα να δουλεύω μπορώ να πω ότι είναι και η πιο μισητή. Θυμάμαι πολλές φορές τον εαυτό μου και κάποιους συναδέλφους που κάθονται δίπλα μου, να στραβώνουμε τις μούρες μας και ο καθένας μας να ψελλίζει κι από ένα γαλλικό, κάθε φορά Παρασκευή μεσημέρι που ενώ εμείς αρχίζουμε τη δουλειά μας, κάποιοι άλλοι παίρνουν την τσάντα τους, το πλατύ τους χαμόγελο και πριν κλείσουν την πόρτα πετάνε ένα «Καλό Σαββατοκύριακο»! Φαντάσου πώς βράζουμε όταν ακούμε «Καλό τριήμερο».

Και το λένε με τέτοιο τρόπο, ή μάλλον εμείς το ακούμε με τέτοιο τρόπου που νομίζουμε ότι μας τρολάρουν. Λες και το κάνουν επίτηδες ρε παιδί μου. Μα αφού ξέρεις βρε άνθρωπε ότι εμείς το ρημαδοτριήμερο για το οποίο μας εύχεσαι εμείς δουλεύουμε. Ενώ εσύ δεν δουλεύεις. Άρα; Μας «δουλεύεις» Ε, τι να σου πω. 

Έχω την εντύπωση μάλιστα, ότι αυτό το «Καλό τριήμερο» είναι απλώς ο δικός τους πανηγυρισμός μόλις φτάνουν στην πόρτα της λευτεριάς! Σαν να σου λένε «Καλό Τριήμερο να έχω! Για σας δεν δίνουμε δεκάρα τσακιστή». 

Σήμερα είναι Κυριακή. Για τους δημοσιογράφους των εφημερίδων χθες ήταν αργία. Η αργία της Καθαράς Δευτέρας. Το Καθαρό Σάββατο. Βλέπετε, τη Δευτέρα πρέπει να δουλέψουμε γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε ανενημέρωτο τον κόσμο για το πόσοι χαρταετοί πέταξαν στον ουρανό, πόσοι δεν τα κατάφεραν και πόσοι έσπασαν και για αποκριάτικες τις παρελάσεις και τις στολές. Παρακαλάμε βέβαια από μέσα μας να ανοίξουν οι ουρανοί και να ρίξει τόσο νερό όσο δεν είχε ρίξει από την εποχή του Νώε. Είμαστε κακοί και γουστάρουμε.

 ezgif 3 e78ca4d752

Υπάρχουν δεκάδες άλλα τέτοια επαγγέλματα και μάλιστα πιο κουραστικά. Πολύ πιο κουραστικά. Τόσο, που κάποιοι δεν κάνουν αυτή τη σκέψη του χαμένου Σαβατοκύριακου. Την Καθαρά Δευτέρα θα πάρεις τους φίλους σου και θα πάνε στο ταβερνάκι της Πειραϊκής, όπου η θάλασσα σας γαργαλάει τα πόδια, για να χλαπακιάσετε τα σαρακοστιανά σας. Σε αυτή την ταβέρνα υπάρχουν κάποιοι ποιυ δουλεύουν. Αυτούς τους ρωτήσατε αν θέλουν να δουλεύουν τέτοια μέρα; Αυτοί δεν θα ‘θελαν να ‘ναι στη θέση σας και να μασαμπουκώνουν; 

Κάντε ό,τι γουστάρετε. Μόνο μη μας εύχεστε «Καλό τριήμερο». Δεν το θέλουμε. Γιατί ούτε εσείς θέλετε να βρέξει την Καθαρά Δευτέρα, να πέσει ο χαρταετός και να σπάσει, να μπλεχτεί σε τίποτα καλώδια και να γίνετε ψητοί, να σας κάτσει το καλαμάρι στον λαιμό, ή να σας αφήσει το αμάξι στον δρόμο. 

Αυτά για να τα ‘χουμε καλά… Καλή Σαρακοστή



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved