associated press Dani Alves: Από τη ζεστασιά της βίλας στις παγωμένες φυλακές της Βαρκελώνης

Για τα επόμενα 3,5 χρόνια ο Βραζιλιάνος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής θα παίζει μπάλα στο προαύλιο των φυλακών.

Δεκέμβριος του 2022. Ο Dani Alves με την παρέα του βρίσκεται στα VIP του κλαμπ Sutton της Βαρκελώνης. Το αλκοόλ ρέει άφθονο και τίποτα δεν προμηνύει αυτό που θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα. Ο Βραζιλιάνος superstar και ένας εκ των κορυφαίων δεξιών μπακ στην ιστορία του ποδοσφαίρου βρίσκεται κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση. Θύμα μία 23χρονη γυναίκα, η οποία τον καταγγέλλει πως εκείνο το βράδυ την βίασε στις τουαλέτες του νυχτερινού κέντρου. Η υπεράσπιση του Alves στήριξε τη στρατηγική της στην προσπάθειά της να απαξιώσει την 23χρονη και τους ισχυρισμούς της. Τίποτα πιο σύνηθες να συμβεί που θα έλεγε και μία ψυχή σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Υποστήριξε ότι η αφήγησή της για το τι συνέβη στον χώρο των VIP, λίγα λεπτά πριν από την σεξουαλική επίθεση, δεν αντιστοιχούσε καθόλου σε αυτό που έδειχναν οι κάμερες του κλαμπ. «Σε καμία στιγμή δεν μου είπε να σταματήσω, το απολαμβάναμε και οι δύο και τίποτα περισσότερο», δήλωσε ο Alves στο δικαστήριο.

 

 

Βέβαια το δικαστήριο και η Εισαγγελία της Βαρκελώνης είχαν διαφορετική γνώμη. Πριν λίγες ώρες τον έκριναν ένοχο και τον τιμώρησε με 4,5 χρόνια φυλάκιση (έχει εκτίσει ήδη τον έναν χρόνο και έναν μήνα προφυλάκιση). Για την ακρίβεια η απόφαση είναι: 4,5 χρόνια φυλάκιση, 150.000 ευρώ πρόστιμο, ενώ για 9,5 χρόνια δεν θα μπορεί να έχει καμία επαφή με το θύμα. Παράλληλα, αφού ολοκληρώσει την ποινή του στη φυλακή, θα είναι υπό παρακολούθηση από τις ισπανικές αρχές για τα επόμενα 5 χρόνια. Η εισαγγελία ζήτησε αρχικά εννέα χρόνια φυλάκισης για τον 40χρονο πρώην αθλητή. Ωστόσο το δικαστήριο εκτίμησε μια ελαφρυντική περίσταση που βοήθησε τον Alves να δει την ποινή φυλάκισης μειωμένη. Αυτή ήταν η «αποκατάσταση», καθώς κατέβαλε την αποζημίωση των 150.000 ευρώ που ζητούσε η εισαγγελία. 

dani alves1

Παρά την προσπάθεια της υπερασπιστικής γραμμής, το δικαστήριο έδωσε αξιοπιστία αφήγηση του θύματος καθώς αποδείχθηκε ότι ο Dani Alves «εισήλθε κολπικά σε αυτήν χωρίς τη συγκατάθεσή της. Άρπαξε απότομα την καταγγέλλουσα, την έριξε στο πάτωμα και την εμπόδισε να κινηθεί και διείσδυσε κολπικά, παρόλο που η καταγγέλλουσα είπε όχι, ότι ήθελε να φύγει». Οι δικαστές αντιλαμβάνονται ότι αυτό «πληροί τον τύπο της απουσίας συναίνεσης, με χρήση βίας και σαρκικής πρόσβασης». Η νεαρή γυναίκα δεν είχε κολπικά ή άλλα τραύματα, αλλά το βούλευμα υπενθυμίζει ότι «για να υπάρχει σεξουαλική επιθετικότητα, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν σωματικές βλάβες, ούτε να καταγράφεται η ηρωική αντίθεση του θύματος να έχει σεξουαλικές σχέσεις».

 

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Dani Alves μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της ποινής αλλά αυτά είναι νομικά ζητήματα. Το σημαντικό της υπόθεσης είναι πως μπροστά στον νόμο όλοι είμαστε ίσοι. Δεν έχει σημασία από πού προέρχεσαι, το τι έχεις πετύχει στο παρελθόν ή πόσα χρήματα έχεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Ο θύτης πρέπει να έχει την ίδια αντιμετώπιση από τον νόμο είτε είναι ο Dani Alves είτε ο “άγνωστος” εγκληματίας της διπλανής πόρτας.

Η σημερινή απόφαση είναι μία νίκη της κοινωνίας και της δικαιοσύνης. Οι Dani Alves του κόσμου πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι υπεράνω του νόμου και η Θέμις είναι τυφλή. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved