Πώς να διαχειριστείς το beef με συνάδελφο στη δουλειά;

Πριν παραιτηθείς, μπορείς να σκεφτείς τα παρακάτω.

Όλοι έχουμε στο γραφείο έναν συνάδελφο, που μπορεί να μην τα πηγαίνουμε τόσο καλά μαζί του. Αναμενόμενο θα μου πεις και λογικό, αφού δεν γίνεται όλοι να συμφωνούμε μεταξύ μας, καθώς οι χαρακτήρες μας ακόμη και ο τρόπος που δουλεύουμε μπορεί να διαφέρουν. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να κάνεις συμβιβασμούς για να βγει η δουλειά. Μην ξεχνάς όλοι δουλεύουμε στην επιχείρηση κάποιου άλλου, οπότε σημασία έχει να βγει το κατάλληλο επαγγελματικό αποτέλεσμα που να είναι ικανοποιητικό για εκείνους που εργάζεσαι. Όμως, όσο επαγγελματίας και να είσαι, υπάρχουν πάντα οι ανθρώπινες σχέσεις που κάνουν τα πράγματα πιο περίοπλοκα.  Για παράδειγμα, τι γίνεται όταν η σχέση με τον συνάδελφο είναι χάλια. Το λες στον προϊστάμενό σου ή όχι; Θα δώσει λύση στο πρόβλημά σου;

5 «φυλές» εργαζομένων που κατοικοεδρεύουν σε κάθε γραφείο

Είναι περίεργη η συγκεκριμένη συνθήκη έτσι και αλλιώς, καθώς δεν ξέρεις ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να το διαχειριστείς. Τι είναι σωστό να πεις, τι είναι σωστό να μην πεις και αν τελικά το να πας στον προϊστάμενο θα σε βοηθήσει. Σε πρώτη φάση πιστεύω ότι πρέπει να μιλήσεις ξεκάθαρα στον συνάδελφό σου και να προσπαθήσετε να λύσετε το θέμα. Μπορείς να τον ρωτήσεις, αν υπάρχει κάτι που τον πείραξε για να το λύσετε, αν υπάρχει κάτι βέβαια γιατί ενδέχεται να είναι από μόνος του προβληματικός. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι. Ωστόσο, εξακολουθώ να πιστεύω ότι οφείλεις να κάνεις μία ανοιχτή συζήτηση για να δεις αν μπορεί να γίνει κάτι, μπορεί και όχι. Κάνε μία κίνηση καλής θελήσεως. Αν δεις ότι δεν ανταποκρίνεται πήγαινε στο επόμενο βήμα.

Τι συμβαίνει στο κεφάλι του συναδέλφου που δεν μιλάει καθόλου;

Σκέψου κινήσεις για να μπορέσεις να είσαι αυτόνομος στη δουλειά σου, για να μπορέσεις να λειτουργείς χωρίς αυτόν στην καθημερινότητά σου. Αν δεις ότι είναι μη διαχειρίσιμο, τότε πήγαινε στο επόμενο βήμα, μίλα στον προϊστάμενο. Θα «ανοιχτείς» εδώ, αλλά μπορεί να είναι και θετικό το αποτέλεσμα. Λοιπόν, υπάρχει το ενδεχόμενο να μπεις σε blacklist από πλευράς του, αφού μπορεί να έχει καλύτερες σχέσεις με τον άλλον, όμως εσύ πρέπει να λειτουργήσεις επαγγελματικά και να προσπαθήσεις να προστατέψεις τη δουλειά σου. Σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η προσπάθεια, ίσως να απευθυνθείς στο HR. Αν συνεχίσει να σε πιέζει η κατάσταση και δεν υπάρχει λύση, τότε μπορείς να αρχίσεις να σκέφτεσαι μια άλλη εργασία. Ναι, όπως έχουμε πει, περνάμε τόσο χρόνο στις δουλειές μας δεν γίνεται να αισθάνεσαι μόνιμη πίεση.

Συμβουλή: 

Προσωπικά πιστεύω πως είναι σημαντικό να είσαι σε έναν ευχάριστο χώρο εργασίας, καθώς βοηθά στην ψυχολογία και στην παραγωγικότητα. Επίσης, άνθρωποι είμαστε, παρεξηγήσεις γίνονται δεν τρέχει και τίποτα. Εδώ μπορεί να τσακωθείς με την οικογένειά σου με τους συναδέλφους δεν θα υπάρξει πρόβλημα; Κάνε την προσπάθειά σου να λύσεις το όποιο θέμα προκύψει, αλλά αν είναι άλυτο μην πιέζεις τον εαυτό σου, δεν αξίζει τον κόπο. Θα βρεις ένα άλλο εργασιακό περιβάλλον που θα σε εκτιμάει περισσότερο χωρίς προσπάθεια. Μίλα στον συνάδελφο, αν όμως δεν θέλει να καταλάβει και ο προϊστάμενος σου «σιγοντάρει», υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές…

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved