Νέο Ηράκλειο: Μια περιοχή που θα σε κρατήσει όλη μέρα έξω

Στο Νέο Ηράκλειο θα βρεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Από το πρωί μέχρι το βράδυ

75 SHARES

Γράφει η Δέσποινα Λάνου

Πάει πάνω μία δεκαετία από τότε που έγινα κάτοικος της περιοχής και δηλώνω ένθερμη υποστηρίκτρια, καθώς πιστεύω ότι εδώ θα βρεις τα πάντα μαζί με πολύ πράσινο. Νομίζω πως είναι και ένας από τους βασικούς λόγους, που αγάπησα την περιοχή διότι μπορείς με τα πόδια να την γυρίσεις εύκολα και να βρεις ό,τι σου αρέσει από καλό καφέ μέχρι καλό ποτό και φαγητό. Επίσης, το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει και ανακτά την χαμένη δημοφιλία που είχε τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που είναι έκδηλο και από το πόσο γεμάτα είναι τα μαγαζιά σε καθημερινή βάση. Έτσι σκέφτηκα να κάνω μία λίστα από τα μαγαζιά της περιοχής, έχοντας στο μυαλό μου ότι μπορείς να πας για καφέ, ποτό ή μεζεδοκατάσταση. Και πριν ξεκινήσω, να κάνω μία απαραίτητη διευκρίνηση η περιοχή λέμε ότι χωρίζεται στην πάνω και στην κάτω πλευρά του ΗΣΑΠ. Πάντως πράγματι θα βρεις τα πάντα εδώ για πρωί, αλλά και βράδυ.

Amandi


All time classic επιλογή στο κέντρο του Νέου Ηρακλείου -δεν ξέρω αν υπάρχει κάτοικος της περιοχής που να μην έχει πάει έστω μια φορά σε αυτό το all day bar. Ασπρόμαυρα πλακάκια στο πάτωμα, ξύλινο στοιχείο και cozy ατμόσφαιρα. Είναι ιδανικό το πρωί για καφέ -αλλά και για να πάρεις τον υπολογιστή σου και να δουλέψεις εκεί αν θες μια αλλαγή. Πέρα όμως από τα μεγάλα τραπέζια και τους καναπέδες, η Amandi κερδίζει και για τις γευστικές προτάσεις της, αφού ο κατάλογος της είναι εκτενής. Ξεκινάμε το πρωί με brunch, όπως το Croque Madame σε κουλούρι Θεσσαλονίκης με καπνιστό ζαμπόν, γραβιέρα, ελαφριά μπεσαμέλ μουστάρδας και τηγανητό αυγό. Επίσης, μια από τις αγαπημένες μου προτάσεις για μεσημεριανό είναι το ριζότο, θα βρεις επίσης καλή πίτσα, αλλά και πολλές επιλογές στη λίστα με το κρασί και κοκτέιλ.

Πρασίνου Λόφου 4, τηλ. 210 2842583

Miles


Είναι από τα μαγαζιά εκείνα που έχει επαναπροσδιοριστεί και έχει γίνει πρόταση για την περιοχή. Προσωπικά μου αρέσει πολύ το συγκεκριμένο café-bar, το οποίο έχει αποκτήσει φανατικούς θαμώνες από το πρωί μέχρι το βράδυ. Βρίσκεται στην κάτω πλευρά του ΗΣΑΠ, τα τραπεζάκια του απλώνονται στον πεζόδρομο, ενώ το μαγαζί εσωτερικά είναι διαμορφωμένο σαν μεγάλο σπίτι. Πράγματι, έχει μία ξεχωριστή αισθητική και διαφέρει η εσωτερική του διακόσμηση από τα υπόλοιπα μαγαζιά. Ωστόσο, πλέον υπάρχουν και ενδιαφέρουσες γευστικές προτάσεις σε finger food. Ένα από τα συνοδευτικά που έχω δοκιμάσει και μου άρεσαν πολύ είναι τα Bao Bun Slow-Cooked Pork -σιγομαγειρεμένη χοιρινή πανσέτα, αγγούρι, φρέσκο κρεμμύδι, miso sauce και πίκλα κρεμμυδιού. Επίσης, ωραία πρόταση για να συνοδέψεις το κρασί σου είναι το Flat Bread με μανιτάρια με παρμεζάνα, μανιτάρια και λάδι τρούφας. Θα βρεις και ωραία κοκτέιλ.

Ικάρων 3, τηλ. 211 4117145


 Καφενείο Ανδρομέδα



Είναι μία από τις σχετικά νέες αφίξεις της περιοχής, καθώς ξεκίνησε το 2019 και έχει γίνει σημείο αναφοράς για το Νέο Ηράκλειο και όχι τυχαία. Φέρνει κάτι από τα παλιά, κάτι ανεπιτήδευτο που φαίνεται πως το είχε ανάγκη η γειτονιά, αφού όσες φορές και αν περάσεις η Ανδρομέδα είναι γεμάτη με κόσμο. Εδώ η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, ξέρεις, καρέκλες με ψάθα, ζεστά χρώματα στους τοίχους, αλλά κυρίως διακρίνεται από καλή διάθεση. Εδώ είμαστε στην κλασική περίπτωση, όπου θα έρθεις για τα μεζεδάκια στη μέση, αλλά και για το ότι μπορείς να βρεις και απλές, μαμαδίστικες γεύσεις όπως χειροποίητη κιμαδόπιτα, αλλά και χειροποίητες σπιτικές τηγανίτες με μέλι και κανέλλα ή πετιμέζι. Ένα vintage μέρος που συμμορφώνεται στους κανόνες του σήμερα.

Ελευθερίου Βενιζέλου 1 & Μελίνας Μερκούρη, τηλ. 21 0282 6626


 Zakapa


Η ταράτσα της περιοχής -αν και σιγά-σιγά πηγαίνουμε στους χειμερινούς μήνες εξακολουθεί να είναι μία από τις αγαπημένες προτάσεις για ένα ποτό το βράδυ. Η αλήθεια είναι πως ειδικά το καλοκαίρι, έχει συνεχώς events, αλλά και τους χειμερινούς μήνες διοργανώνονται εκδηλώσεις εσωτερικά στο μαγαζί. Επίσης, υπάρχει πλήρες μενού και για φαγητό, που αποτελεί δημιούργημα των Μαρία Μπέη Δημήτρης Μπέλλου. Επίσης, μπορείς να συνδυάσεις το ποτό σου με κάποιο από τα finger food του καταλόγου. Για παράδειγμα, ένα από αυτά που είχα δοκιμάσει και μου άρεσε αρκετά είναι σούσι, το οποίο το είχαμε πάρει ως συνοδευτικό στο κρασί μας.

Κων/νου Ωραιοπούλου 2, τηλ. 210 2774945


 Λιθάρια


Είναι μία από τις ξακουστές μπιραρίες της περιοχής -και όχι μόνο- καθώς συμπυκνώνει τη γοητεία μιας παλιάς πέτρινης οικίας του 1927. Στον χώρο κυριαρχεί η πέτρα, το ξύλο, οι γήινες αποχρώσεις που δημιουργούν ζεστή ατμόσφαιρα. Θα μπορέσεις να βρεις τη μπίρα σου μέσα από τις 80 και πλέον ετικέτες μπίρας, μαζί με ποικιλίες από επιλεγμένα αλλαντικά, τυριά και λουκάνικα. Οι προτάσεις γευστικά δεν περιορίζονται μόνο σε γερμανικά πιάτα, αλλά θα μπορέσεις να δοκιμάσεις και πιο ασυνήθιστες προτάσεις. Μπορείς να δοκιμάσεις αγριογούρουνο φιλέτο με μανιτάρια και μπέικον ή μπριζολάκια γαλοπούλας μαριναρισμένα σε λαδολέμονο. Ζεστός προορισμός για τον χειμώνα με τζάκι, ενώ το καλοκαίρι τα τραπεζάκια «βγαίνουν» στην αυλή.

Ακροπόλεως 39 & Πάρνηθος, τηλ. 210 2794083


 Ιστορίες του Μπάρμπα

Είναι από τα μαγαζιά εκείνα που κάνουν προορισμό την περιοχή, αφού εδώ θα απολαύσεις θαλασσινά με άρωμα Σκύρου. Εξάλλου, το συνονόματο μαγαζί διαπρέπει και στη Σκύρο. Η ιδανική πρόταση για ψαρομεζέδες και ψαροκατάσταση στα Βόρεια. Έχει ταράτσα και η διακόσμηση είναι τέτοια για να σε μεταφέρει σε νησί. Αν δεν έχεις ξαναπάει, σε διαβεβαιώνω ότι θα είναι μία ευχάριστη έκπληξη. Επίσης, θα φας φρέσκο ψάρι και θα μπορέσεις να δοκιμάσεις νόστιμες προτάσεις σε σαλάτες, αλλά και τυριά από τη Σκύρο. Εδώ μπορείς να έρθεις να δοκιμάσεις και καλή ψαρόσουπα. Αξιόλογη πρόταση για οτιδήποτε έχει να κάνει με ψάρι.

Πευκών 3, τηλ. 210 2837223


Ακόμη μπορείς να βρεις:

Ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς της περιοχής είναι το Madeira, που η αλήθεια είναι το σκηνικό του που θυμίζει Κυκλάδες, αποτελεί διαχρονικά πόλο έλξης για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο. Πεύκων 1, τηλ. 213 0315945

Η Μέθεξη είναι beer restaurant με πολύ όμορφο χώρο με πέτρα, ξύλο, ξεχωριστά διακοσμητικά στοιχεία και ατμοσφαιρικό φωτισμό θα βρεις ποιοτικό φαγητό. Νεότητος 2, τηλ. 210 2849267

Το Pentagram είναι εξαιρετική μπιραρία στην καρδιά του Νέου Ηρακλείου, όπου πέρα από την εξωτερική αυλή έχει και πολύ δυνατό εσωτερικό χώρο. Έχουμε γράψει σχετικά, εδώ.

Επίσης, αν πας για ποτό στην περιοχή και μετά θέλεις βρώμικο, μπορείς να περάσεις από τον Αλέκο. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την καντίνα, εδώ.

75 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved