Αρχάγγελος | Facebook 6 αθηναϊκά Αφτεράδικα για να την βγάλεις μέχρι το πρωί

Τα μαγαζιά που δεν διεύψευσαν ποτέ την προσδοκία για αυτό το ένα τελυταίο ποτό.

Είμαστε ίσως η μόνη χώρα που μπορεί να δηλώσει περήφανα ότι έχει πραγματικά «αφτεράδικα». Δεν λέμε για εκείνα τα μπαρ του εξωτερικού που διοργανώνουν ειδικά events με συγκεκριμένη guest list. Όχι. Το ξενύχτι στην Ελλάδα είναι για όλους. Και μιλάμε για το πραγματικό ξενύχτι.

Τα παρακάτω μαγαζιά δεν είναι αυτά που κανονίζεις να πας για ποτό. Είναι αυτά που έρχονται στο πρόγραμμα, αφού είστε έξω με την παρέα. Που, αφού το ρολόι έχει δείξει 3, λέτε «δεν πάμε και για ένα ποτάκι στο Μπάτμαν;». Και σας παίρνει το πρωί.Τιμή και δόξα λοιπόν, σε αυτά εδώ τα αφτεράδικα των Αθηνών,  που φρόντισαν να μην μαζευτούμε από νωρίς στα σπίτια μας.

 

1. Μπάτμαν

batman 02
Photo credits: metropolispress.gr

Αν είσαι κλειστοφοβικός, δεν πατάς το πόδι σου στο μαγαζί που δεσπόζει μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον πιο mainstream Σταυρό του Νότου. Σε αντίθετη περίπτωση, το μικροσκοπικό στέκι που έχει στήσει από το 1989 ο Γιώργος Νάσιος στον Νέο Κόσμο, εκείνο που μαζεύει πλέον όλες τις φυλές της Αθήνας όταν τα υπόλοιπα ποτάδικα κατεβάζουν ρολά, είναι πρώτα από όλα μια εμπειρία που θες να ζήσεις και μετά ένα αφτεράδικο που πρέπει να επισκεφθείς. Σε έναν χώρο που χωρά δε χωρά 50-60 νοματαίους, θα ακούσεις τα ρεμπέτικα σου και δεν θα παραξενευτείς αν το «γυρίσει» στη Μοσχολιού και στο καπάκι Pink Floyd. Δικό του είναι το μαγαζί, ό,τι θέλει παίζει και κανείς δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα με αυτό. Και κάτι τελευταίο αλλά βασικό: δεν πας με την παρέα σου στο Μπάτμαν. Η παρέα σου είναι ήδη εκεί και δεν χρειάζεται καν να τη γνωρίζεις φατσικά πριν περάσεις το δίπορτο της εισόδου. Κανένα κλισέ, αλλά η πραγματικότητα του Μπάτμαν.

Βρεσθένης 40, Νέος Κόσμος, 210 9241585

 

2. Μπρίκι της Μαβίλη

139472925 1426610947

Το Μπρίκι είναι το μαγαζί που πρέπει να πας, όταν καταλάβεις πως ήρθε η ώρα να πας σπίτι. Σταθερή αξία για τους ξενύχτηδες, είναι το μπαρ που θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές σου και σου μαρτυρήσει ότι «αυτοί που δεν πάνε για ύπνο, είναι αυτοί που περνάνε καλύτερα». Και η αλήθεια είναι πως έτσι έχουν τα πράγματα. Είναι εκείνο το μέρος φτιαγμένο για τις παρέες που ψάχνουν την παρηγοριά σε ένα ακόμα ποτάκι ξημερώματα. Που δεν ενοχλούνται από τον πολύ κόσμο, την ορθοστασία και που πιστεύουν στις γνωριμίες της τελευταίας στιγμής, λίγο πριν σκάσει μύτη ο ήλιος. Όλα αυτά με ιδανική μουσική καλά ποτά και ακόμα καλύτερο κόσμο. Και αν πιάσουν οι μεγάλες πείνες, υπάρχει και η καντίνα στην πλατεία για να τις καλύψει. Δοκιμασμένο χρόνια τώρα από όλους μας. 

Δορυλαίου 6, Πλατεία Μαβίλη, 210 6452380

 

3. Darling – The Bar

60009471 EqcoBLT5vvTgvs4YoaChZSdNbLg1dlxLUkmQg8Is5EA

Θες να πας σε περιοχή που υπάρχει μπόλικη ζωή αλλά δεν θες κέντρο της Αθήνας; Μία είναι η λύση. Χαλάνδρι δαγκωτό. Από μαγαζιά εκεί άλλο τίποτα. Αν όμως θες να την βγάλεις μέχρι πρωίας, δεν σου κρύβω πως πολλά μπορεί να είναι άδεια. Σίγουρα όμως όχι αυτό: το Darling. Τόσο ερωτικό όσο και ο τίτλος του. Το μαγαζί που δεν σε απογοητεύει ποτέ. Από την είσοδο που σε προκαλεί να τη διασχίσεις, την ξένη μουσική που σε ξεσηκώνει με τον τρόπο της, τον χαμηλό φωτισμό με τις κόκκινες αποχρώσεις, τους τοίχους με φόντο το μετρό του Λονδίνου. Πάνω όλα, ποντάρεις στον εύθυμο κόσμο και τις προσιτές τιμές. Δεν υπάρχει μέρα που να περάσεις έξω από τον πεζόδρομο της οδού Ηρακλείου και να δεις το Darling άδειο. Και θα σου κρατήσει παρέα μέχρι το πρωί. 

Ηρακλείου 5, Χαλάνδρι, 21 6700 3745

 

4. Αρχάγγελος

14725589 1400313116662632 1151872342608548197 n

Πάνω στις γραμμές της Κωσνταντινουπόλεως, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα ντάπα-ντουπάδικα στο Γκάζι, κρυμμένο ολίγον τι από την ημικυκλική πλατεία Ράμνες. Μην αγχώνεσαι όμως. Δεν παίζει να μην το βρεις. Κι όταν μπεις, πρώτα θα συνειδητοποιήσεις ότι τα παλικάρια πίσω από τη μπάρα και τις μουσικές επιλογές είναι από τους πιο ευχάριστους τύπους που παίζουν εκεί έξω και μετά θα βρίσκεσαι να αναρωτιέσαι αν αυτό το μέρος είναι όντως το δίδυμο αδερφάκι του Μπάτμαν στο Κέντρο. Λαϊκά μέχρι τα μπούνια και καψούρα διάχυτη από παρεάκια που πίνουν-τραγουδούν-πίνουν και -μάντεψε- τραγουδούν μέχρι πρωίας. Θρυλείται πως πας από περιέργεια, κολλάς με βεβαιότητα. 

Κίμωνος 1, Μεταξουργείο, 210 5228840

 

5. The 7 Jokers

c1720cd0 d446 11e5 a7a1 69b004cfea2e

Αν θέλουμε να είμαστε τυπικοί, δεν μιλάμε για «αφτεράδικο». Εξάλλου, πώς θα μπορούσε ένα μαγαζί που ανοίγει από τις δέκα περίπου το πρωί να λογίζεται ως τέτοιο. Κι όμως, η μπάρα του Jocker’s είναι η πλέον πιθανή κατάληξη για κάθε βραδιά που ξεκινά κάπου άλλου στο κέντρο και θες να την τραβήξεις –χωρίς να την ξεχειλώσεις- με «ένα πότο ακόμα». Ο τελευταίος ανεπίσημος σταθμός πριν το ραντεβού με το κρεβάτι (είτε πας εκεί μόνος είτε με παρέα).

Παραμερίζοντας την κόκκινη κουρτίνα όλα υπάρχουν τρία τέσσερα ενδεχόμενα για τη βραδιά σου, σαν τις μπάλες που παίζει ο γελωτοποιός που στέκει χρόνια τώρα αγέρωχος πάνω από την πόρτα: θα φλερτάρεις, θα χορέψεις, θα συζητήσεις, θα μεθύσεις –όχι με αυτή τη σειρά και όχι απαραίτητα όλα αυτά μαζί.  Πλάι σε αυτά υπάρχουν και τρία δεδομένα: θα πιείς καθαρά ποτά, θα ακούσεις καλή μουσική και ότι εκείνο το βλέμμα τις 19χρονης Μαριάν Φέιθφουλ μέσα από το μικροσκοπικό κάδρο τα κάνει όλα να μοιάζουν πιο ζεστά, όμορφα και ανεπιτήδευτα.

Βουλής 7, Συνταγμα, 210 3219225

6. Minas Players Club 

13938601 1211215918909029 2175102768058534950 n

Χωμένο σε ένα στενάκι, στο ύψος της Χαριλάου Τρικούπη 123, αυτό εδώ είναι ένα μικρό μυστικό για τους ντόπιους. Παλιότερα στη σύνορα της Κηφισιάς με τη Νέα Ερυθραία τελείωναν τα σύνορα της διασκέδασης και άρχιζαν τα υπερβόρεια προάστια. Μαγαζιά δεν υπήρχαν, οι μοναχικοί λύκους της νύχτας την έβγαζαν σε κήπους και λίγες πλατείες. Τώρα όμως χαμός στη Νέα Ερυθραία, έχει γεμίσει ο τόπος, και το Minas Players Club είναι το καταφύγιο για τους μερακλήδες. Δεκαεφτά χρόνια τώρα κερνάει λαϊκό τραγούδι και ουίσκι τους θαμώνες μέχρι να πέσουνε ξεροί στα πατώματα. Γιατί η νύχτα δεν τελειώνει ποτέ αν πρώτα δε βγει ο ήλιος. Κι αν κολλητοί δε σε βγάλουν σηκωτό από τη σούρα δε μπορείς να λέγεσαι ξενύχτης σωστός.

Χαριλάου Τρικούπη 123, Νέα Ερυθραία, 210 6254194



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved