Μήπως φέτος να γιορτάσεις με Prosecco αντί για σαμπάνια;

Δεν υπάρχουν γιορτές χωρίς φυσαλίδες, ακόμη και αν δεν πίνεις όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Το κεφάλαιο αφρώδης οίνος είναι μία ξεχωριστή πρόταση και απόλυτα συνυφασμένο με εορταστική διάθεση. Το σύνηθες αυτές τις γιορτινές ημέρες είναι να επιλέγεις σαμπάνια, όμως μπορείς να σκεφτείς αυτή τη φορά να την αντικαταστήσεις με ένα prosecco. Παρακάτω θα βρεις όλους τους λόγους για του οποίους μπορεί να γίνει η φετινή επιλογή σου στο γιορτινό τραπέζι.

Ας ξεκινήσουμε με μια βασική διευκρίνηση. Οι πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ prosecco και σαμπάνιας εντοπίζονται στο ότι παρασκευάζονται σε διαφορετικές χώρες και χρησιμοποιούν διαφορετικά σταφύλια και μεθόδους παραγωγής. Αυτοί οι παράγοντες κάνουν επίσης τη γεύση τους αρκετά διαφορετική μεταξύ τους και έχουν διαφορετική υφή. Τα αφρώδη κρασιά που παρασκευάζονται με τη μέθοδο Charmat, όπως είναι το prosecco, τείνουν να έχουν μεγαλύτερες φυσαλίδες, ενώ τα αφρώδη παραδοσιακής μεθόδου, όπως η σαμπάνια, έχουν μια πιο εκλεπτυσμένη μορφή.

French 75: Το κοκτέιλ που μοιάζει με πυγμάχο με βελούδινα γάντια

Προσιτότητα και γευστικό προφίλ

Το prosecco, που προέρχεται από την περιοχή Βένετο της Ιταλίας, τείνει να έχει καλύτερη τιμή σε σχέση με το γαλλικό «ομόλογό» του. Για όσους θέλουν να γιορτάσουν χωρίς να ξοδέψουν ιδιαίτερα χρήματα και να απολαύσουν κάτι ποιοτικό είναι η ιδανική πρόταση.

Ακόμη, η προσιτή και ευέλικτη φύση του, το καθιστά εξαιρετική επιλογή για διάφορες περιστάσεις. Είτε το πίνεις μόνο του, είτε το βάζεις σε κοκτέιλ, είτε το συνδυάζεις με μια σειρά από φαγητά, οι λουλουδένιες νότες του Prosecco συμπληρώνουν μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων, προσφέροντας μια απολαυστική εμπειρία ποτού.

Επίσης, σε αντίθεση με τις περίπλοκες νότες που συναντάμε συχνά στη σαμπάνια συνήθως μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα προφίλ γεύσης προς τα φρούτα. Οι νότες πράσινου μήλου, αχλαδιού και εσπεριδοειδών δημιουργούν μια αναζωογονητική και ζωηρή γεύση, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για όσους εκτιμούν έναν «ζωντανό» ουρανίσκο.

 

 

Φυσαλίδες και περιεκτικότητα σε αλκοόλ

Τείνει να έχει μια «ελαφρύτερη» δομή φυσαλίδων σε σύγκριση με τη σαμπάνια. Και έτσι προκύπτει μια λιγότερη επιθετική αίσθηση στο στόμα, επιτρέποντας στον drinker να απολαύσει πλήρως τις λεπτές γεύσεις χωρίς να κατακλύζονται οι αισθήσεις του.

Με ελαφρώς χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ από τη σαμπάνια, συνιστά μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν μια μεγαλύτερη γιορτή χωρίς να τους πειράζει. Το prosecco ενσωματώνει έναν αέρα casual κομψότητας που το καθιστά κατάλληλο για μια σειρά από περιστάσεις. Από ένα brunch, ένα πικνίκ ή μια χαλαρή γιορτή, η γοητεία του prosecco προσθέτει μια πινελιά κομψότητας χωρίς να αισθανθείς υπερβολικά επίσημα.

Συμπερασματικά, ενώ η σαμπάνια κατέχει μια θέση που αξίζει στον κόσμο των αφρωδών οίνων, το prosecco προσφέρει μια δελεαστική εναλλακτική που συνδυάζει την προσιτή τιμή, την ευελιξία και το φρουτένιο γευστικό προφίλ. Την επόμενη φορά που θα σηκώσεις το ποτήρι σου για να γιορτάσεις σκέψου την «αναβράζουσα» γοητεία του prosecco για μια αστραφτερή εμπειρία που καλύπτει τόσο τον ουρανίσκο σας όσο και τον προϋπολογισμό σoυ.

Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο γευστικό προφίλ του prosecco συνεπώς μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από την κάβα που θα το αγοράσεις.

Ενδεικτικά τα κριτήρια:

Συνήθως περιέχει 8.5% μέχρι 12.5% αλκοόλ. Η ποικιλία του ονομάζεται Glera και είναι μια λευκή ποικιλία, με μέτρια προς υψηλή οξύτητα. Επίσης, το συναντάμε στις εξής εκδοχές με βάση τα υπολειμματικά σάκχαρα που έχει:
Brut 0–12 g/L υπολειμματικά σάκχαρα
Extra Dry 12–17 g/L υπολειμματικά σάκχαρα
Dry 17–32 g/L υπολειμματικά σάκχαρα

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved