pexels Γιατί τα περισσότερα σπορ αμάξια έχουν κόκκινο χρώμα;

Εμ τι νόμιζες; Τυχαία είναι κόκκινη η Φεράρι;

Όταν η κουβέντα πηγαίνει στα σπορ αυτοκίνητα, ένα είναι το χρώμα που μας έρχεται στο μυαλό: Το κόκκινο. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν ιστορικοί και ψυχολογοί λόγοι.

Η ιστορία ξεκινάει πίσω στο 1907, όταν διοργανώθηκε από την γαλλική εφημερίδα Le Matin ένα rally από το Πεκίνο μέχρι το Παρίσι. Δήλωσαν συμμετοχή 40 αυτοκίνητα και κατάφεραν να τερματίσουν μόλις 5. Ο πρώτος που πέρασε την γραμμή του τερματισμού ήταν ο Scipione Borghese με συνοδηγό τον Ettore Guizzardi. Το όχημα ήταν ένα Itala Mod 45 ίππων σε κόκκινο χρώμα. Ένα χρώμα που του δόθηκε για ξεχωρίζει από μακριά αλλά και γιατί ήταν το φθηνότερο χρώμα της αγοράς.

 

 

Μετά τη μεγάλη νίκη, ο Borghese, αποφάσισε να καθιερώσει την Rossa Corsa ως το επίσημο χρώμα για τα sport αυτοκίνητα που θα φτιάχνονταν εφεξής από τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας. Οι Maserati, Ferrari και Alfa Romeo ξεκίνησαν να βάφουν με αυτό το χρώμα τα αυτοκίνητα και μέχρι σήμερα κυριαρχεί στα μοντέλα τους. Ωστόσο υπάρχουν και επιστημονικές μελέτες που βοήθησαν ώστε να καθιερωθεί το χρώμα.

Είδατε τη συγκλονιστική ταινία για τον Enzo Ferrari;

Το κόκκινο είναι το χρώμα που προκαλεί περισσότερα συναισθήματα και ερεθίσματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο και είναι ταυτισμένο με την αδρεναλίνη. Ακόμη και οι βασικές αρχές στην επιστήμη της φύσης, αναφέρουν πως αν κάτι εκεί έξω έχει κόκκινη απόχρωση είναι επικίνδυνο ή δηλητηριώδες. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς εύκολα πως η επιλογή ενός χρώματος που θα προσέδιδε πιο απειλητική και ριψοκίνδυνη αλλά και ελκυστική εμφάνιση σε ένα αυτοκίνητο ήταν σχεδόν αναμενόμενη.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved