To Lightyear One αλλάζει το τοπίο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με την αυτονομία του

Τα διαστήματα φόρτισης μπορούν να φτάσουν ακόμα και τους μήνες, χάρη στα ηλιακά του πάνελ.

Ένα αυτοκίνητο που ξεκίνησε σαν ιδέα φοιτητών από το Πολυτεχνείο του Αϊντχόφεν, σχεδιάστηκε στην Ιταλία και τελικά θα κατασκευαστεί στην Φινλανδία, δεν ενώνει μόνο όλες της γωνιές της ηπείρου σαν ένα πραγματικά πανευρωπαϊκό αυτοκίνητο, αλλά υπόσχεται να αλλάξει μια για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ηλεκτρικά, αλλά και πιο γενικά, τα αυτοκίνητα.

Ο πυρήνας γύρω από τον οποίο έχει κατασκευαστεί το Lightyear One είναι η οροφή του, ό,τι μοιάζει με οροφή σε αυτό το αυτοκίνητο από το μέλλον. Πρόκειται για ένα τεράστιο ηλεκτρικό πάνελ συνολικής επιφάνειας 5 τετραγωνικών μέτρων το οποίο καλύπτει το πίσω τζάμι και εκτείνεται μέχρι αυτό που θα ήταν κανονικά το πορτ μπαγκάζ. 

 

 

Έτσι η πραγματική του αυτονομία φτάνει τα 750 χλμ και χάρη στην ηλιακή ενέργεια η οποία το φορτίζει συνέχεια, με κανονική αστική χρήση οι φορτίσεις του στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μπορεί να απέχουν ακόμα και μήνες. Με αυτόν τον τρόπο δίνει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της αυτονομίας και της φόρτισης, της αχίλλειου πτέρνας των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.  

Οι μπαταρίες βρίσκονται στο πάτωμα του αυτοκινήτου και οι τέσσερις κινητήρες που το κάνουν τετρακίνητο βρίσκονται στο εσωτερικό κάθε ενός από τους τέσσερις τροχούς. Μια αρχιτεκτονική που δίνει άπλετο χώρο στο εσωτερικό που φιλοξενεί άνετα 5 ενήλικες. Χάρη σε αυτή την αρχιτεκτονική εξασφαλίζεται και η αυτονομία, αφού πέρα από το χαμηλό βάρος, ο σχεδιασμός σε στυλ «μισή σταγόνα» δίνει συντελεστή οπισθέλκουσας, μολις 0,20.

 

 

Το Lightyear One δεν είναι μια ακόμα φοιτητική σπουδή, αλλά πρόκειται να μπει άμεσα σε παραγωγή, έστω και περιορισμένη. Με αναμενόμενη τιμή που θα φτάνει τις 150.000€ δεν απευθύνεται στους πάντες, όμως η εμπειρία από τη χρήση του είναι πολύτιμη για όλους μας. Αυτά τα οχήματα θα δοθούν με τη χρήση leasing και πρόκειται να δουλέψουν ως συλλέκτες δεδομένων για το επόμενο μοντέλο, το Lightyear Two.

Αυτό πρόκειται να μπει στην παραγωγή κάπου μεταξύ 2024 και 2025 και θα έχει ένα μεγάλο μέρος από την τεχνολογία του One και με ένα μεγάλο μέρους του κόστους εξέλιξης να έχει αποσβεστεί, οι κατασκευαστές του Lightyear Two υπολογίζουν ότι δεν θα κοστίζει πάνω από 30.000€, όχι κι άσχημα για ένα αυτοκίνητο που χρειάζεται φόρτιση κάθε τρεις μήνες.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved