Το 'χεις! Το 2017 θα χάσεις τα κιλά που θες

Μερικές συμβουλές για να τα καταφέρεις και να σε πιστέψουν, ευτυχώς, και τα «ζώα» (σ.σ. οι φίλοι σου).

Η επιστήμη το έχει πει: Κάπου στις 17 Γενάρη παρατάς τους στόχους για τη νέα χρονιά. Φαντάζομαι μπορείς να υποθέσεις ποιοι είναι οι πρώτοι που παρατάς. Προφανώς όσοι έχουν να κάνουν με τη διατροφή σου και την άσκησή σου. Εκείνο το «από 1η Γενάρη δίαιτα» που είχες πει μια Πρωτοχρονιά πριν χρόνια, ακόμα το θυμούνται οι κολλητοί και γελάνε. Με το δίκαιο τους, αφού το τήρησες για 4 περίπου ώρες.

Όμως δεν είμαστε εδώ για να σου κουνήσουμε το δάχτυλο. Είχες και εσύ τα δίκια που εγκατέλειψες πριν να ξεκινήσεις. Δεν ήξερες, έθεσες ασαφείς στόχους και στο τέλος βρέθηκες χαμένος και απογοητευμένος.

Το να πεις απλά «θα χάσω κιλά» είναι σαν πηγαίνεις σε ένα σούπερ μάρκετ και να λες «θα αγοράσω φαγητό». Όχι κρέας, φρούτα, τυριά κτλ. Σκέτο φαγητό.

Αν λοιπόν θέσεις σαφείς και μετρήσιμους στόχους τότε το πιο πιθανό είναι να τους πετύχεις. Το ξέρεις, δεν είναι καμιά σοφία, προσπάθησε να το εφαρμόσεις. Έτσι, λοιπόν, αντί να πεις «θα χάσω κιλά», πες «θα χάσω 10% σωματικού λίπους στους επόμενους 8 μήνες».

Ένα βήμα τη φορά ή αλλιώς στράτα στρατούλα με το περιττό λίπος

simpsons

Ακόμα και αν είσαι βετεράνος και έχεις κατακτήσει αρκετός στόχους μέχρι τώρα (σε κιλά που έχασες, σε μυϊκή μάζα που απέκτησες κοκ), αυτό δεν σημαίνει ότι καταφέρνεις τα πάντα –ειδικά αν δεν έχεις πρόγραμμα.

Για να πετύχεις τον στόχο της απώλειας του 10% σωματικού λίπους σε 8 μήνες, «σπάσε» το αυτό το χρονικό διάστημα σε ακόμα μικρότερες περιόδους (π.χ.: σε 4 δίμηνα ή σε 6 40ήμερα). Γενικά να ξέρεις ότι χρειάζονται περίπου 66 μέρες για να χτίσει ο οργανισμός μια συνήθεια, επομένως δώσε μεγάλη προσοχή στο συγκεκριμένο διάστημα. Δεν στο λέμε εμείς, στο λέει το European Journal of Social Psychology.

Υποστήριξη από τους φίλους

635843772621933725 449464589 moralsupport.gif

Ναι, οι κολλητοί γελούσαν όταν παράτησες μετά από τρεις μέρες τη δίαιτα και καλά έκαναν γιατί έτσι πρέπει να κάνουν οι κολλητοί, να σε γλεντούν ανελέητα με κάτι τέτοια. Ωστόσο, αν εσύ το βλέπεις σοβαρά και το έχεις πει ότι το βλέπεις σοβαρά, μαζί με την καζούρα θα πρέπει να σου ρίξουν ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη για να μην ξεστρατίσεις.

Και προκειμένου να είσαι σίγουρος ότι δεν θα ξεστρατίσεις μίλα ανοιχτά για τους στόχους σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Όσοι περισσότεροι γνωρίζουν τόσο περισσότερο εκτεθειμένος είσαι: σε πιθανές ερωτήσεις, σε σχόλια κτλ. Κυρίως, δημιουργείς στον εαυτό σου μια δέσμευση ότι πρέπει αν τα καφέρεις γιατί πλέον πολλοί γνωρίζουν τι θες να κάνεις.

Βγάλε τον Bob Ross από μέσα σου

giphy 1

Καλή η μεγάλη εικόνα, όμως εσύ πρέπει να γίνεις ένας Bob Ross. Τον θυμάσαι τον Bob που ζωγράφιζε τα απογεύματα τοπία στην ΕΤ3. Που σου μιλούσε για το ευτυχισμένο δεντράκι που ξεπρόβαλε στη γωνία του καμβά και ήθελε για παρέα ένα ακόμα δεντράκι. Αυτό εννοώ. Να χαίρεσαι με τις λεπτομέρειες με τις μικρές και καθημερινές σου νίκες που όλες μαζί θα συνθέσουν την επιτυχή έκβασή του στόχο σου.

Αν και αυτό σου φαίνεται αφηρημένο, τότε ίσως να χρειαστεί να ξαναθυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια, τότε που για να έβλεπες τηλεόραση θα έπρεπε πρώτα να είχες τελειώσει με τα μαθήματα σου. Έτσι και τώρα. Δώσε στον εαυτό σου μια επιβράβευση μόνο αν έχεις πάει προηγουμένως στο γυμναστήριο ή αν έχεις τηρήσει κατά γράμμα τη δίαιτά σου.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved