associated press Το χάσμα μακροζωίας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες γίνεται όλο και μεγαλύτερο

Ποιες είναι οι αιτίες και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Κάνε μία βόλτα σε οποιαδήποτε κοινότητα συνταξιούχων και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα διαπιστώσεις μία πραγματική ανισορροπία μεταξύ των φύλων. Μάλιστα αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει σύντομα σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Harvard T.H. Chan School of Public Health και το Πανεπιστήμιο του San Francisco. Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι το χάσμα μεταξύ του πόσο ζουν οι άνδρες και του πόσο ζουν οι γυναίκες διευρύνεται για περισσότερο από μια δεκαετία. Από το 2021 (το τελευταίο έτος που υπάρχουν δεδομένα), οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 5,8 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες. Αυτό είναι ένα έτος πάνω από το 2010 και καθιστά τη διαφορά μακροζωίας μεταξύ των φύλων τη μεγαλύτερη από το 1996.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τους λόγους: Καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, χρήση οπιοειδών και αυτοκτονία. Ακόμη και στην περίοδο του Covid-19, τουλάχιστον 65.000 περισσότεροι άνδρες έχουν πεθάνει από τον ιό από ό,τι γυναίκες. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας; 

 

 

Προστάτευσε την καρδιά σου

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. «Σοκαρίστηκα όταν είδα ότι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο είναι 80% υψηλότερος για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες», λέει ο Alan Charles Geller, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης για το χάσμα μακροζωίας μεταξύ των δύο φύλων. Η παχυσαρκία είναι ένας από τους λόγους. Σχεδόν ένας στους τρεις άνδρες θεωρείται ιατρικά υπέρβαρος, σε σύγκριση με μία στις τέσσερις γυναίκες. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές μεταβολικές αποκρίσεις στην πρόσληψη τροφής. Οι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ελεύθερων λιπαρών οξέων και ινσουλίνης μετά από ένα γεύμα από τις γυναίκες. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερα κίνητρα να χάσουν βάρος από τους άνδρες και είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε προγράμματα απώλειας βάρους, να λάβουν συνταγογραφούμενα φάρμακα απώλειας βάρους και να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα διατροφής βασισμένο σε φυτικά προϊόντα σε σύγκριση με τους άνδρες.

Πώς θα έχεις υγιή καρδιά ανάλογα με την ηλικία σου

Μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά όλα αυτά είναι στην πραγματικότητα αρκετά ενθαρρυντικά. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να διορθωθεί. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς , το 80% των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν μέσω της διατροφής και των συνηθειών του τρόπου ζωής. Το υπόλοιπο 20% βρίσκεται στο DNA μας. Τα οιστρογόνα φαίνεται να έχουν κάποιες προστατευτικές ιδιότητες έναντι των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού, θέτοντας τις γυναίκες σε φυσικά χαμηλότερο κίνδυνο. 

Βάλε αντηλιακό

 

 

Οι άνδρες πεθαίνουν πολύ περισσότερο από μελάνωμα παρά οι γυναίκες. Δύο στους τρεις θανάτους από μελάνωμα είναι άνδρες. Αυτό είναι τόσο συναρπαστικό γιατί οφείλεται περισσότερο στη συμπεριφορά παρά στη βιολογία. Ο λόγος είναι ότι γυναίκες είναι πιο πιθανό να φορούν αντηλιακό ενώ είναι πιο προληπτικές και για την υγεία τους, του δέρματός τους. Το ένα τρίτο των ανδρών δεν κάνουν ετήσιες εξετάσεις και το 55% των ανδρών δεν επισκέπτονται γιατρό για τακτικές εξετάσεις υγείας. Αν θέλεις να μειώσεις τον κίνδυνο μελανώματος -έναν καρκίνο από τον οποίο πεθαίνουν περισσότεροι άνδρες από τις γυναίκες- βάλε αντηλιακό, έλεγξε το σώμα σου για τυχόν μεταβαλλόμενες κρεατοελιές και αν κάτι σου φαίνεται ύποπτο, επισκέψου έναν γιατρό. Ακούγεται απλό, αλλά μπορεί απλώς να σου σώσει τη ζωή.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved