Πώς να αυξήσεις την αντοχή σου στο τρέξιμο;

Γυμνάσου έξυπνα.

Ο Nick Bare στην άθλησή του συνδυάζει δύναμη και αντοχή για να ξεπεράσει τα όριά του. Σε ένα επεισόδιο από το podcast του με τίτλο «The Sub 3 Hour Marathon Formula With Coach Jeff Cunningham» ο Bare μίλησε για ένα συγκεκριμένο είδος άσκησης, που τον βοήθησε να τρέξει στα 800 μέτρα.Ο Nick Bare αναφέρεται συχνά με τους όρους «μέτριας έντασης άσκηση». Aυτό που υποστρηρίζει είναι ότι όσον αφορά την αντοχή, η άσκηση με 80-90% της μέγιστης προσπάθειάς σου είναι μια καλή ιδέα. Κάπως έτσι σταδιακά θα αρχίσεις να αποκτάς παραπάνω αντοχές.

Το τρέξιμο στη ζέστη σε κάνει πιο γρήγορο;

Όσο περισσότερο προπονείσαι σε αυτή την ένταση, τόσο καλύτερη είναι η ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει το γαλακτικό οξύ, το οποίο μπορεί να καθυστερήσει την κόπωση και να βελτιώσει την επίδοσή σου. Επιπλέον, θα βοηθήσει στην καρδιά, στο οξυγόνο και στον μεταβολισμό. Το βασικότερο για αυτού του είδους τις ασκήσεις είναι ότι θα βοηθήσει την ψυχολογία σου, καθώς με αυτόν τον ρυθμό δεν θα αισθανθείς ότι πιέζεσαι να βγάλεις την άσκηση, ούτε θα χρειαστεί να «σφίξεις τα δόντια» για να ολοκληρώσεις κάτι.

 

 

Ένα παράδειγμα, που «υποστηρίζει» τα παραπάνω είναι η μια ομάδα Νορβηγών, όπου έκαναν αυτού του είδους την άσκηση. Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας τα Lactate Scouts (bluetooth συσκευές) τα οποία συνδέονται με οθόνες καρδιακών παλμών και δίνουν αποτελέσματα σε 10 δευτερόλεπτα άσκησης, βοήθησαν τους ερευνητές να καταλήξουν ότι το επιπέδο γαλακτικού σε ένα εύρος 2,0 και 4,5 mmol/L επιτρέπει στους δρομείς μεγάλων αποστάσεων να προπονούνται καλύτερα.

Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις και το tempo runs πρόκειται για την προπόνηση όπου ο αθλητής τρέχει με σταθερό ρυθμό σε κομμάτια από 4-10 έως 40-60 λεπτά. Μια προπόνηση μπορεί να αποτελείται από ένα κομμάτι ή από περισσότερα ανάλογα την διάρκειά τους και το επίπεδο του αθλητή. Η συγκεκριμένη άσκηση χρησιμοποιείται για την αύξηση της δρομικής ταχύτητας όπου παρατηρείται εκθετική αύξηση της συγκέντρωσης γαλακτικού οξέος στο αίμα. Στόχος είναι να παραμείνει υψηλή για να διατηρηθεί ταχύτερος ρυθμός τρεξίματος σε προσπάθειες άνω των 30-40 λεπτών, πριν επέλθει η εξάντληση. Μπορείς να δίνεις το 80-90% της μέγιστης προσπάθειάς σας σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης και να κάνεις. Άρχισε να το ψάχνεις.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved