4 θρίλερ που στοίχειωσαν την παιδική μας ηλικία

«Μαμά να κοιμηθώ σήμερα μαζί σου;»

Η μεγάλη ημέρα του remake του «Το Αυτό» πλησιάζει. Μέχρι τότε βέβαια, η παραγωγή έχει βρει τρόπο να τρομοκρατήσει τον κοσμάκη, με καινούργιες φωτογραφίες που ξεπετάγονται από τα γυρίσματα. Όπως κακή ώρα αυτές εδώ.

jnk

Δεν ξέρουμε αν το remake με τον Μπιλ Σκάρσγκαρντ  θα είναι καλό ή κακό, αλλά μας ξύπνησε μνήμες. Και όχι καλές. Γιατί «Το Αυτό» είναι μία από εκείνες τις ταινίες που ευθύνονται για τους πρώτους παιδικούς εφιάλτες μας. Που μας έκαναν να βρέχουμε το κρεβάτι και να λέμε στη μάνα μας να αφήσει ανοιχτό το φως. Και δεν είναι μόνο ο κλόουν που ευθύνεται για αυτό. Οι παραπάνω φωτογραφίες μας έδωσαν αφορμή να θυμηθούμε τις ταινίες θρίλερ που κατέστρεψαν τα βράδια μας. Που στοίχειωσαν τα όνειρα μας και που προκαλούν ανατριχίλες μέχρι σήμερα.

Καλά ρε μάνα γιατί μας άφηνες να τα βλέπουμε όλα αυτά;

 

Η Προφητεία

Πες ό,τι θες. «Καλά ρε τι φοβήθηκες το παιδάκι;». «Σιγά μωρέ, θρίλερ ήταν  αυτό με τον Γκρέγκορι Πεκ;». Η Προφητεία όμως είναι από εκείνα τα ατμοσφαιρικά θρίλερ που όσο περνάει ο καιρός, εκτιμάς όλο και περισσότερο. Ένα πιτσιρίκι που έχει μέσα του τον διάολο (κυριολεκτικά) είναι μία σκέψη που δεν θέλει να κάνει κανένας γονιός. Πόσο μάλλον ένας πιτσιρικάς που βλέπει τον μεγάλο του αδερφό να του χαμογελάει όπως ο Ντάμιεν και έχει την πεποίθηση πως έχει συγγενή τον εξάποδω. Ναι, το έχουμε δει και αυτό. Κατά τ’ άλλα έχουμε ένα πλήθος ανατριχιαστικών σκηνών, με μαύρα σκυλιά να κοιτάνε περίεργα τον κόσμο, τον πιτσιρικά να ουρλιάζει όταν πλησιάζει και εκκλησία και μιλούνια κόσμο να καίγεται και να απαγχονίζεται. Ένα σύγκρυο όσο να’ ναι σε έπιανε…

Ο Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες

Ε κάτσε ρε φίλε, πώς να μην τα κάνουμε πάνω μας δηλαδή; Μιλάμε αρχικά για «80ιλα» βαρβάτη. Η φάση που τα εφέ της εποχής μας φαινόντουσαν ότι βλέπαμε το Avatar. Είχαμε έναν τύπο ο οποίος σκότωνε κόσμο στα όνειρα του και που μάλιστα είχε βάλει στο μάτι κάτι έφηβους. Πόσο θέλεις δηλαδή για να λιποθυμήσεις; Το είδαμε, προσποιηθήκαμε ότι δεν μας φόβισε και το βράδυ φοβόμασταν μην μας κάνει ντου ο Φρέντι Κρούγκερ στα όνειρά μας. Εννέα ταινίες γυρίστηκαν συνολικά και εμείς δεν ξέραμε αν πρέπει καλά-καλά να ξαναδούμε την πρώτη. Αυτός είναι ο Φρέντι Κρούγκερ. Ο άνθρωπος από την φαντασία που ήρθε να σε τρομοκρατήσει στην πραγματικότητα. Και τα κατάφερε μια χαρά ρε γαμώτο.

Ο Εξορκιστής

Το είδαμε όλοι με την δικαιολογία ότι είναι από τα κλασσικά θρίλερ που έπρεπε κάποιος να δει. Σήμερα μπορεί να το δεις και να βάλεις τα γέλια, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο όταν είσαι 10 χρονών. Δεν δίνεις την ίδια σημασία σε ειδικά εφέ που θα έδινες σήμερα. Τα πράγματα τότε ήταν πιο απλά: ένας ιερέας τα βάζει με το Κακό προσωποποιημένο. Τόσο απλά. Το γεγονός δε ότι ο πάτερ Καρράς είναι Έλληνας, σε κάνει να ανατριχιάζεις ακόμη περισσότερο. Σε φάση που πιστεύεις ότι, ίσως, στο παραπάνω στενό απ’ όπου μένεις, ένα κοριτσάκι της ηλικίας σου βρίζει, κάνει εμετούς και περπατάει ανάποδα με το κεφάλι γυρισμένο. Όσα χρόνια και αν περάσουν, έχει διατηρήσει την ατμόσφαιρά του και ξέρει να σου σηκώνει την τρίχα. Όπως ακριβώς όταν ήσουν 10 και προσπαθούσες να πείσεις τον εαυτό σου πως «αυτά δεν υπάρχουν».

Το Αυτό

Ανάθεμα την ώρα και την στιγμή που ο σκηνοθέτης Τόμι Λι Γουόλας αποφάσισε να περάσει από κάστινγκ τον Τιμ Κάρι. Όσα χρόνια και αν περάσουν, σε όσες ταινίες και αν παίξει, πίσω από το χαμόγελο βλέπεις τον κλόουν που έγινε ο παιδικός μας τρόμος. Είναι ο λόγος που δεν μας άρεσε το τσίρκο, που μας έπιανε ένα μούδιασμα στα παιδικά πάρτι με κλόουν και που μέχρι σήμερα, όταν πετυχαίνουμε το Αυτό σε επανάληψη, αναρωτιόμαστε αν πρέπει να το αφήσουμε ή να αλλάξουμε κανάλι. Περάσαμε δύσκολα με το Αυτό. Έχουμε δει τουλάχιστον 3 εφιάλτες και έχουμε βάλει πάνω από 5 φορές τις γκαρίδες από τον φόβο μας. Και δικαιολογημένα. Γιατί, σε κάθε περίπτωση, ένας κλόουν-τέρας που τρομοκρατεί και απαγάγει παιδιά, είναι η κατάλληλη ιδέα για να τρομοκρατήσεις ένα δεκάχρονο το οποίο δεν θα ξανακοιμηθεί με τα φώτα κλειστά. Μπέσα όμως. Τώρα με το remake, αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να πάμε σινεμά χωρίς να κατουρηθούμε πάνω μας…



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved