Ο Σκορσέζε σού προτείνει 10 ταινίες για να δεις το Σαββατοκύριακο

Ο διάσημος σκηνοθέτης θέλει να ριζώσεις στον καναπέ σου.

Δυσκολεύομαστε να φανταστούμε ένα σινεμά χωρίς τον Μάρτιν Σκορτσέζε. Όχι μόνο δεν θα υπήρχαν οι εμβληματικές ταινίες του, αλλά δεν θα είχαμε γνωρίσει και το ταλέντο πολλών διασήμων ηθοποιών που έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς μαζί του. Ο Σκορτσέζε είναι ένας άνθρωπος ερωτευμένος με το σινεμά. Όχι μόνο ως μέσο ψυχαγωγίας, αλλά κυρίως ως ιδέα και έμπνευση για τα μυαλά εκατομμυρίων ανθρώπων. Για εκείνον, είναι ένα αρτιστίκ «σχολείο» που έρχεται να διδάξει και να επηρεάσει νοοτροπίες. 

Υπάρχει καλύτερος από αυτόν για να σου προτείνει τις ταινίες που θα σε κάνουν λίγο καλύτερο άνθρωπο;

1. Αυτοί που έμειναν ζωντανοί

Για τον Σκορσέζε, είναι η ταινία που ανέδειξε τον χαρακτήρα του Ιταλικού σινεμά. Όχι μόνο από άποψη σεναρίου που εστιάζει στον Β΄ Παγκόσμιο και στην Ιταλία του Μουσολίνι, αλλά και από άποψη εικόνας και πλάνων. «Την είδα μικρός με τον παππού μου και την γιαγιά μου και έκτοτε δεν μπορούσα να την βγάλω από το κεφάλι μου. Νομίζω πως δεν είδα απλά μία σπουδαία ταινία. Νομίζω πως ένιωσα όλο το μεγαλείο του σινεμά και κατάλαβα ότι δεν είναι μόνο η ταινία αυτή καθαυτή, αλλά η επαφή που δημιουργεί με το κοινό» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του.

Κατάλληλο για ΣΚ:  5/5

 

2. Τα Κόκκινα Παπούτσια

«Για μένα, είναι ξεκάθαρα από τις κορυφαίες ταινίες που έχουν γυριστεί». Ο Σκορσέζε έχει αναφερθεί πολλές φορές στην ταινία του Μάικλ Πάουελ, θεωρώντας την ένα από τα πιο όμορφα και καλαίσθητα φιλμ που έχει επιμεληθεί η Technicolor. «Δεν νομίζω πως υπάρχει άλλη ταινία που να δραματοποιεί και να δείχνει με τέτοιο τρόπο την εμμονή με την τέχνη, που μπορεί να σου αλλάξει όλη σου την ζωή».

Κατάλληλο για ΣΚ:  3/5

3. Στάχτες και Διαμάντια

Ο Σκορσέζε είδε για πρώτη φορά την ταινία το 1961. Θαύμαζε απεριόριστα τον Πολωνό ηθοποιό Ζμπίνιου Σιμπούλσκι, πιστεύοντας ότι αν δεν είχε πεθάνει στο τραγικό δυστύχημα με το τρένο το 1967, θα ήταν ένα από τα πρόσωπα που θα είχαν επηρεάσει τον σύγχρονο Ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΙ 10 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΤΑΡΑΝΤΙΝΟ

«Όλες οι εικόνες της ταινίας, ξεδιπλώνονται η μία μετά την άλλη σαν εφιάλτης που δεν έχει τελειωμό. Υπάρχει αυτή η αίσθηση της εξωφρενικής τρέλας, του παραλογισμού και της ενηλικίωσης του χαρακτήρα κατά την διάρκεια του πολέμου, που της δίνει τον ξεχωριστό χαρακτήρα της».

Κατάλληλο για ΣΚ:  4/5

 

4. Τζουλιάνο, ο αρχιληστής

Το αριστούργημα του Φραντσέσκο Ρόσι δεν είναι κάτι άγνωστο στον κόσμο του σινεμά. Αυτό όμως που πάντα γοήτευε τον Σκορσέζε για την συγκεκριμένη ταινία, είναι πως δεν είχε συγκεκριμένη πλοκή αλλά ούτε και κεντρικό χαρακτήρα – ο Τζουλιάνο εμφανίζεται μόνο σε πλάνα. Εκτός αυτού, ο Ρόσι μέσα από την ταινία έδωσε τροφή για σκέψη αφού μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον θάνατο του Σικελού. Ο  Σκορσέζε χαρακτηρίζει την ασπρόμαυρη αισθητική του Ρόσι «επαναστατική» και τοποθετεί την ταινία στις 12 αγαπημένες του.

Κατάλληλο για ΣΚ:  5/5

 

5. Η Περιφρόνηση

Είναι μία από τις διασημότερες ταινίες των 60s, γνωστή για την «προσθήκη» της μεγάλης Μπριζίτ Μπαρντό. Και ο σκηνοθέτης έχει να πει μόνο τα καλύτερα. «Πάντα θεωρούσα τον Γκοντάρ -και τον Αντονιόνι- ως τους ανθρώπους που έδιναν τέτοιο χρώμα στις ταινίες, όπως έκαναν οι ζωγράφοι στους καμβάδες τους. Η Περιφρόνηση είναι μία από τις πιο συγκινητικές ταινίες της εποχής της».

Κατάλληλο για ΣΚ:  4/5

 

6. Πολίτης Κέιν

Σε συνέντευξη του με το AFI, ο Σκορσέζε είχε δηλώσει πως δεν ήξερε τι ακριβώς κάνει ένας σκηνοθέτης, μέχρι την στιγμή που είδε τον Πολίτη Κέιν. «Το εκπληκτικό με αυτή την ταινία, είναι ο ίδιος ο Κέιν σαν προσωπικότητα. Δεν τον γνωρίζεις και η ταινία δεν σου αφήνει περιθώρια να το κάνεις».

Κατάλληλο για ΣΚ:  5/5

7. Η Aιχμάλωτος της Ερήμου

Για τον σκηνοθέτη, η ταινία του Τζον Φορντ αποτελεί την πεμπτουσία των γουέστερν. Εκεί που τα «σπαγγέτι» υστερούν λόγω σεναρίου και με μία αξιοζήλευτη υποκριτική που θεμελιώνει τον Τζον Γουέιν ως τον απόλυτο ήρωα της Άγριας Δύσης. «Το δραματικό φινάλε με τον Ήθαν, είναι μία απόδειξη για το πώς ο Φορντ μπόρεσε να μεταπηδήσει από το γουέστερν στο δράμα. Λίγες ταινίες το καταφέρνουν αυτό.

Κατάλληλο για ΣΚ:  5/5

 

8. Δεσμωτής του Ιλίγγου

«Έχουν ειπωθεί πολλά για τον Δεσμωτή και την εμφάνιση των Στιούαρτ και Νόβακ,  αλλά συνεχίζω να πιστεύω πως είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές «ντετεκτιβικές» ταινίες της εποχής της». Ο Σκορσέζε  είχε αναφέρει σε δήλωση πως εκτός από το Μπεν Χουρ, ο Δεσμωτής θα ήταν και αυτό με τη σειρά του μία από τις ταινίες που θα ήθελε να σκηνοθετήσει.

Κατάλληλο για ΣΚ: 4/5

 

9. 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος

«Μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του σινεμά». Παρότι ο Σκορσέζε δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερος φαν των φιλμς επιστημονικής φαντασίας, αναφέρει την Οδύσσεια του Διαστήματος ως μέγιστη πηγή έμπνευσης για τις τεχνικές σκηνοθεσίας της.

Κατάλληλο για ΣΚ:  5/5

 

10. Ο Γατόπαρδος

Ο Γατόπαρδος ξεχώρισε για τον τρόπο που παρουσίασε τις κοινωνικές αναταράξεις στην Σικελία του 1860. Για τον Σκορσέζε, η προσφορά της ταινίας του Βισκόντι ήταν πολύ  μεγαλύτερη.

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΙ 10 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΛΑΝ

«Έχει πράγματι ένα σκανδαλώδες σενάριο, ένα πολιτικό παιχνίδι εξουσίας, αλλά παράλληλα βλέπεις πως πρόκειται για μία εξαιρετικά γυρισμένη έγχρωμη ταινία σε φιλμ 70mm. Ένα αριστούργημα της 7ης τέχνης στο ξεκίνημα των 60s».

Κατάλληλο για ΣΚ:  4/5



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved