Ακίρα Κουροσάβα: Άγριοι Σαμουράι με κοφτερές Κατάνα στα χέρια

5 επικές σκηνές μάχης του Μεγάλου Ιάπωνα που έφυγε 19 χρόνια πριν.

Από τον Ακίρα Κουρασόβα (1910-1998) έμαθα πολλά για το σινεμά –αλλά και κάποια πράγματα για τον εαυτό μου. Όμως πριν φθάσω εκεί είχα μια σχέση φοβική μαζί του. Για να μιλήσω πιο απλά Ελληνικά, παρότι γοητευόμουν άπειρα από την ιδέα να δω με τα ίδια μου τα μάτια τη Μεσαιωνική Ιαπωνία, κώλωνα απίστευτα να δοκιμάσω τη σινεφίλ ματιά του. Έλεγα άστο καλύτερα, θα βαρεθεί η ζωή σου. Γελάει ο κόσμος με τις σκέψεις που έκανα βέβαια.

Γιατί από εκείνον κατάλαβα πως το σινεμά μπορεί είναι σοφιστικέ και παράλληλα τρομερά επικό. Να είναι αργό χωρίς να είναι βασανιστικό, ούτε βαρετό -–αρκεί να του δώσεις τον χώρο και τον χρόνο του (δηλαδή να μην το παρακολουθείς με μισό μάτι και άλλο μισό στο κινητό). Να έχει σκηνές-φωτογραφίες τόσο γοητευτικές που θα σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν ποτέ θα συναντήσεις κι εσύ τόσο όμορφα τοπία στη ζωή σου. Κατάλαβα, τελικά, πως κάποιες στιγμές πρέπει να τολμάς να βουτήξεις στα βαθιά και να μην αφήνεις τα πράγματα για αύριο.

TpuDpVf

Δεν είναι βέβαια όλες του οι ταινίες με Σαμουράι –απλά αυτές που αγαπήθηκαν πιο πολύ είναι, ιδιαίτερα από «ψυχάκια» σαν και του λόγου μου. Εκείνος πήρε έμπνευση σε αρκετές του ταινίες από τον Σαίξπηρ και αντίστοιχα οι Δυτικοί τον μιμήθηκαν στα γούεστερν τους («Και οι 7 ήταν υπέροχοι», «Για μια Χούφτα δολάρια»). Όπως είχε πει άλλωστε ο Μάνος Χατζιδάκις: «οι Μεγάλοι κλέβουν ενώ οι μέτριοι μιμούνται» και αυτο ταιριάζει γάντι στον Ιάπωνα.

Εγώ, η αλήθεια είναι, ξεκίνησα να βλέπω ταινίες του μόνο και μόνον για να γουστάρω με τις μάχες. Για να βλέπω άγριους Γιαπωνέζους με κοφτερές Κατάνα στα χέρια. Και από την ανάγκη για καφρίλα και μόνο ανακάλυψα, τελικά, έναν κόσμο μαγικό· ένα παράθυρο προς το μεγαλείο της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Αυτός ο γίγαντας του σινεμά ήξερε να γυρίζει σκηνές πραγματικά επικές –ποιητικές και τρομακτικές την ίδια στιγμή. Και αρκετές από αυτές έχουν γραφτεί στην κινηματογραφική ιστορία με χρυσά γράμματα.

1. Kagemusha (1980)

Μια αριστουργηματική ταινία, όπου ένας κλέφτης θα γίνει «βασιλιάς». Δεν είναι φιλμ αυτό, όνειρο και εφιάλτης μαζί είναι. Δες τη σκηνή, θαύμαζε τον «χαμούλη» που γίνεται και άσε τα ποδοβολητά από τα άλογα να σου πάρουν τα μυαλά. Πραγματικά το «Last Samurai» μπροστά του μοιάζει με σαπουνόπερα.

 

2. Ο Θρόνος του Αίματος (1957)

Η ταινία είναι βασισμένη στον καταμένο «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΠΟΙΛΕΡ! Είναι η τελευταία σεκάνς του φιλμ και μία από τις πλέον διάσημες σκηνές στην ιστορία του σινεμά. Δες αν θες να νιώσεις πραγματική απελπισία.

 

3. Οι 7 Σαμουράι (1954)

Η ταινία που τον βοήθησε να γίνει γνωστός και στη Δύση. Σαν να παίζεις video game με την παρέα σου και να κάνεις ατέλειωτο adventuring. Δες την ανάλυση στο βίντεο και θα καταλάβεις γιατί λένε πως άλλαξε το σινεμά. Τη σκηνή της εισβολής στο χωριό την έχει κατέκλεψει γνωστή ταινία που έχει πάιξει το STAR πεντακόσιες χιλιάδες φορές- σε περίπτωση που δεν κατάλαβες σου μιλάω για τον «13ο Πολεμιστή» που όσο απλοϊκός και αν είναι κάθε φορά κολλά και τον βλέπω ξανά.

 

4. Yozimbo (1961)

Tην ιστορία τη δανείστηκε από τον μεγάλο συγγραφέα «αστυνομικών» Ντάσιελ Χάμετ. Και μπράβο του γιατί την έκανε ακόμα καλύτερη, πριν του την κλέψουν ξανά και την πουν «Για μια χούφτα δολάρια». Δες τη σκηνή και θυμίσου πως ήταν στο Λύκειο που κάποια μάχιμα παλικάρια δεν έπαιζαν ξύλο ένας με έναν απλά. Αλλά αντίθετα πήγαιναν και πλακώνονταν με ολόκληρες παρέες μόνοι τους.

 

5. RAN (1985)

Η τελευταία του επική ταινία, βασισμένη στον «Βασιλιά Ληρ», και ίσως η πιο μαγευτική από πλευράς εικόνων. Τι ουράνια τόξα και στρατοί από σαμουράι, τι πολύχρωμα λάβαρα στρατών να μπλέκονται μέσα στον αχό της μάχης, τι ΠΩΡΩΣΗ είναι τούτη. Δες το ολόκληρο και πάρε μια γεύση στο τρέιλερ από την τελευταία σκηνή: την επίθεση στο κάστρο του Άρχοντα.

Ακολούθησε τον Γιώργο Ρομπόλα στο Facebook



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved