Η εργασία σε καφετέρια είναι ό,τι πιο δημιουργικό υπάρχει

Μήπως να πηγαίνεις στην καφετέρια για δουλειά;

Η άποψή μου για την εργασία από το σπίτι δεν είναι η καλύτερη και αυτό γιατί πιστεύω ότι το σπίτι είναι για να ξεκουραζόμαστε και το γραφείο για να εργαζόμαστε με μερικές εξαιρέσεις. Έχοντας περάσει, όμως περιόδους που δούλευα κατά βάση από το σπίτι άρχισα να ψάχνω διεξόδους σε κατάλληλα καφέ που να μπορώ να εργαστώ και περάσει η ώρα μου πιο ευχάριστα. Θυμάμαι είχα βρει μία-δύο επιλογές που με βόλευαν και έτσι «έσπαγα» τη μονοτονία και πράγματι η εργασία γινόταν πιο ευχάριστη. Μπορούσα να γράψω με περισσότερη όρεξη και ενέργεια. Οπότε διαβάζοντας άρθρο του BBC για το ότι κάποιος είναι περισσότερος δημιουργικός δουλεύοντας σε καφετέρια, δεν μου έκανε ιδιαίτερη έκπληξη. Εξάλλου, κάποιοι από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στην ιστορία έχουν δημιουργήσει τα καλύτερα έργα τους σε καφετέριες: Πάμπλο Πικάσο, JK Rowling, Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre και Bob Dylan.

Τι συμβαίνει στο μυαλό ενός δισεκατομμυριούχου;

Η εργασία σε καφετέρια είναι περισσότερο δημιουργική

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ερεθίσματα που υπάρχουν σε αυτά τα μέρη τα καθιστού ναποτελεσματικά περιβάλλοντα εργασίας. Ο συνδυασμός του θορύβου, της «μετρημένης» πολυκοσμίας και της οπτικής ποικιλίας μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή τόσο-όσο χρειάζεται για να γίνουμε πιο δημιουργικοί.

Μερικοί από εμάς βάζουμε αμέσως τα ακουστικά μας μόλις καθίσουμε να δουλέψουμε σε δημόσιο χώρο, αλλά οι επιστήμονες ισχυρίζονται εδώ και χρόνια ότι ο θόρυβος του περιβάλλοντος μπορεί να ωφελήσει τη δημιουργική μας σκέψη. Σε μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Research έδειξε ότι ένα χαμηλό έως μέτριο επίπεδο θορύβου σε ένα μέρος μπορεί πραγματικά να ενισχύσει το δημιουργικό σου αποτέλεσμα. Μπορεί το «ενοχλητικό» επίπεδο του θορύβου να είναι διαφορετικό για τον καθένα, ωστόσο η ατμόσφαιρα μιας καφετέριας βοηθάει στη συγκέντρωση.

 

 

Οπτικά ερεθίσματα

Ένα από τα πιο βαρετά πράγματα που συμβαίνουν όταν εργαζόμαστε από το σπίτι είναι ότι καθόμαστε σε μία καρέκλα και βλέπουμε τα ίδια πράγματα. Σε μία καφετέρια ο συνδυασμός του θορύβου, των θαμώνων και των οπτικών ερεθισμάτων μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή ακριβώς όσο χρειάζεται για να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο δημιουργικοί.

Οι καλύτερες δικαιολογίες για να μην πατήσεις στο γραφείο

Θαμώνες με ίδια ενδιαφέροντα

Υπάρχει επίσης το στοιχείο ότι σεμια καφετέρια περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους που έχουν έρθει να κάνουν το ίδιο πράγμα με εμάς, κάτι που λειτουργεί ως κίνητρο. Μια μελέτη του 2016 υποστήριξε ότι όταν οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες που κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο μπροστά από έναν υπολογιστή να κάνουν μια εργασία στην ίδια οθόνη. Η μελέτη έδειξε ότι το να κάνεις μια δουλειά δίπλα σε ένα άτομο που καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια σε για να εργαστεί, λειτουργεί ως κίνητρο. Είναι ανάλογο με το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο για προπόνηση και να βλέπεις τους άλλους να γυμνάζονται.

Coolness 

Οι δημόσιοι χώροι είναι φιλικοί προς την εργασία. Μια διαφορά μεταξύ του καφέ και του μπαρ είναι το επίπεδο του θορύβου του περιβάλλοντος, όπου πολλά μπαρ έχουν μουσική υπόκρουση και αθλήματα που δεν προωθούν πάντα τη συζήτηση όπως συμβαίνει σε ένα καφέ.

Σε περίπτωση που δουλεύεις τηλεργασία ή έχεις κάποιο project που «τρέχει» βρες μία καφετέρια στα γούστα σου και πού ξέρεις θα μπορέσεις να κάνεις καλύτερη εργασία. 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved