Assosiated Press Τελικά γιατί το Ιράν έχει τέτοια έχθρα με το Ισραήλ;

Μία ερώτηση, χιλιάδες απαντήσεις. Όλες θεωρητικές, ποια είναι όμως η σωστή;

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά: Το βράδυ του Σαββάτου, 13 Απριλίου ο ουρανός στο Ισραήλ άστραψε και βρόντηξε, όχι όμως λόγω καταιγίδας, αλλά από καταιγισμό drones, ρουκετών και πυραύλων.

 

 

Η συγκεκριμένη επίθεση πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού την 1η Απριλίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν νεκροί διακεκριμένοι αξιωματούχοι του Ιράν, μέσα σε αυτούς και ο ανώτατος στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχέντι. Ακόμα και αν το Ισραήλ δεν ανέλαβε ποτέ επίσημα την ευθύνη για την επίθεση της 1ης Απριλίου, πιστεύεται έντονα ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Και ο πλανήτης παρακολουθεί με «κομμένη την ανάσα»

Αν σκεφτεί κανείς ότι ο Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχέντι δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, αλλά λέγεται ότι έχει εμπλακεί στον «σχεδιασμό και την εκτέλεση» της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, καταλαβαίνουμε ότι επίθεση μόνο τυχαία δεν φαίνεται.

 

 

Ήταν όμως μόνο αυτός ο λόγος για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ;

Σε πρώτη φάση η απάντηση «αντίποινα» είναι αρκετή, ωστόσο, η κόντρα των δύο χωρών έχει βαθύτερες ρίζες με φόντο την εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής. Τα κίνητρα είναι πολλά και παρότι δεν έχουν κανένα γεωπολιτικό θέμα μεταξύ τους, όλα οδηγούν σε ένα βασικό κομμάτι. Εκείνο της κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

 

 

Ένας χρήστης στο ελληνικό Χ έθεσε το ερώτημα και όπως μπορείτε να δείτε μάζεψε πολλές απαντήσεις. Όλες όμως είχαν μία κοινή συνιστώσα: Κυριαρχία.

Και αυτό από μόνο του προκαλεί τρόμο.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved