Πόση αύξηση πρέπει να πάρεις για να είσαι χαρούμενος;

Μήπως έχουν δίκιο ότι οι άνθρωποι είναι αχάριστοι; Έτσι αποδεικνύουν τουλάχιστον οι έρευνες.

Αγαπάμε τη δουλειάx μας, αλλά και να μην την αγαπάμε πρέπει να δουλέψουμε. Και επίσης, μπορεί όλοι μας να κάνουμε εκπτώσεις για την ιδανική δουλειά που θα θέλαμε να κάνουμε, όμως σίγουρα ένα από αυτά που δεν κάνουμε εκπτώσεις είναι ο μισθός μας. Πάντα υπάρχει περιθώριο για κάτι καλύτερο, για αυτό βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα την παρακάτω έρευνα για το πόσο αύξηση πρέπει να πάρει κάποιος για να είναι χαρούμενος.

Για την έρευνα

Σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Empower ρώτησε περίπου 2.000 άτομα και η Wall Street Journal παρουσίασε τα αποτελέσματα. Οι περισσότεροι απάντησαν ότι είχαν ανάγκη από μία αρκετά σημαντική αύξηση για να νιώσουν χαρά. Ενδεικτικό είναι ότι οι ερωτηθέντες, που είχαν μέσο μισθό 65.000 δολάρια ετησίως -59.000 ευρώ- είπαν ότι ένας μέσος όρος 95.000 δολαρίων περίπου 87.000 ευρώ -θα αναβάθμιζε τη ζωή τους προς το καλύτερο. Τα άτομα με μέσο εισόδημα 250.000 δολάρια, έδωσαν αντιστοίχως μέση απάντηση 350.000 δολάρια. Ακόμη στην έρευνα, οι Αμερικανοί είπαν ότι για να είναι πραγματικά ευτυχισμένοι, θα χρειάζονταν περίπου 50% αύξηση στον μισθό τους.

Συνέντευξη για δουλειά: 6 πράγματα για να κάνεις καλή εντύπωση

Ας σκεφτούμε την αντίστοιχη αύξηση που θα χρειαζόμασταν στην Ελλάδα για να νιώσουμε ευτυχισμένοι, θα έπρεπε να είναι 100%. Όταν ένας καλός μέσος μισθός είναι γύρω στα 900 ευρώ και οι αυξήσεις σε όλα είναι πολύ υψηλές, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για το μέσο δυάρι στο Παγκράτι που είναι στα 600 ευρώ, τι μπορεί να μένει; Ας είμαστε ειλικρινείς τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, αλλά σίγουρα σε βοηθούν στο να έχεις μια καλύτερη ποιότητα ζωής χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κροίσος. Ακόμη και να μην έχεις χρήματα από την οικογένειά σου, το να έχεις έναν καλό μισθό που να μπορείς να αποταμιεύσεις χρήματα, προοδευτικά θα μπορέσει να βοηθήσει στο να αναπτυχθεί ένα καλύτερο οικονομικό status.

Οι συμβουλές που θα σε στείλουν καρφί στο ταμείο ανεργίας

Μερικά πειράματα

Το περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences είχε κάνει πρόσφατα ένα πείραμα όπου δόθηκε σε επιλεγμένους ανθρώπους το ποσό των 10.000 δολαρίων που ήρθε έτσι να προστεθεί ως απροσδόκητο μπόνους στο εισόδημά τους. Η ευτυχία τους διήρκησε για ένα εξάμηνο. 

Από την άλλη υπήρξε μελέτη από την Επιθεώρηση Οικονομικών Σπουδών το 2020 εξέτασε νικητές λαχειοφόρων αγορών στη Σουηδία των οποίων τα βραβεία κυμαίνονταν από 100.000 έως 500.000 δολάρια. Σημειώθηκαν ψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους περισσότερο από μια δεκαετία μετά το απροσδόκητο κέρδος τους, σε σύγκριση με παίκτες λοταρίας που δεν κέρδισαν κανένα βραβείο ή ένα μικρό ποσό.

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved