Πότε δόθηκε για πρώτη φορά φιλί στο στόμα;

Πριν πόσες χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι φιλήθηκαν για πρώτη φορά;

Υπάρχει κάτι περισσότερο αισθησιακό από το φιλί; Μέχρι και σήμερα υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που το διαχωρίζει από την σεξουαλική επαφή, καθώς άλλο το φιλί και άλλο το σεξ. Το ένα «φανερώνει» συνήθως συναισθήματα και εγγύτητα ενώ η σεξουαλική πράξη για πολλούς δεν χρειάζεται συναίσθημα. Όπως και να ’χει το φιλί είναι μία ιδιαίτερη «ένωση» στην ερωτική συνάντηση δύο ανθρώπων και για αυτό μια έρευνα ενός ζευγαριού Δανών αρχαιολόγων έχει βάλει σκοπό να βρει την προϊστορία του ερωτικού φιλιού. Συνεπώς, πότε φιλήθηκαν οι άνθρωποι για πρώτη φορά στο στόμα; Πότε συνέβη ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που έχουν ερωτικό ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον;

 Πριν και μετά το φιλί

 

Το φιλί ήταν κοινό σε μια σειρά αρχαίων πολιτισμών

Ένα ζευγάρι -τόσο στην έρευνα όσο και στη ζωή- Δανών αρχαιολόγων, η Σόφι Ράσμουσεν και ο Τρόελς Άρμπολ, με κοινή ειδίκευση στην Ασσυριολογία και τη μελέτη των πολιτισμών της Μεσσοποταμίας, έχει βάλει στόχο να αποδείξει την «αφετηρία» του ερωτικού φιλιού στην ανθρώπινη ιστορία. Γιατί όπως φαίνεται είναι τόσο σημαντικό για να γνωρίζουμε πώς ξεκίνησαν όλα. Ξεκινώντας από το παρελθόν για να δούμε με πώς φτάσαμε στο σήμερα και στα αμέτρητα άσματα που έχουν «υμνήσει» τα φιλιά.

Πώς θα το πετύχουν αυτό; Προκειμένου να φτάσουν στον σκοπό τους, συμβουλεύτηκαν σφηνοειδή κείμενα σε πήλινες πινακίδες από τη Μεσοποταμία (Ιράκ και Συρία σήμερα) και την Αίγυπτο για να έχουν ξεκάθαρα δείγματα ρομαντικών φιλιών. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Το ζεύγος υποστηρίζει ότι το φιλί ήταν πολύ διαδεδομένο και μέρος της ρομαντικής ερωτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή τουλάχιστον από τα τέλη της τρίτης χιλιετίας π.Χ. «Το φιλί δεν ήταν ένα έθιμο που εμφανίστηκε απότομα σε ένα μόνο σημείο. Αντίθετα, φαίνεται ότι ήταν κοινό σε μια σειρά αρχαίων πολιτισμών», όπως αναφέρει ο Δρ. Άρμπολ και συνεχίζει: «Στις απεικονίσεις της πράξης του φιλιού στη σουμεριακή λογοτεχνία, τα υποκείμενα έχουν πρώτα σεξουαλική επαφή και μετά φιλιούνται». Αυτό θα μπορούσε να είναι και μία σύγχρονη εκδοχή, πρώτα η σεξουαλική επαφή και μετά το συναίσθημα. Να που η ιστορία, επαναλαμβάνεται.

 

 

Η πρώτη αναφορά σε φιλί

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της έρευνας η πρώτη αναφορά σε φιλί ήταν χαραγμένη στον κύλινδρο Barton, μια πήλινη πλάκα που χρονολογείται γύρω στο 2400 π.Χ. Το αντικείμενο αποκαλύφθηκε στην αρχαία σουμεριακή πόλη Νιπούρ το 1899 και πήρε το όνομά του από τον Τζορτζ Μπάρτον, καθηγητή σημιτικών γλωσσών στο Bryn Mawr College, που το μετέφρασε 19 χρόνια αργότερα. Σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Η αφήγηση που είναι χαραγμένη πάνω στο αρχαίο τεχνούργημα αφορά τον σουμεριακό μύθο της δημιουργίας. Στη δεύτερη στήλη του κειμένου, μια αρσενική θεότητα, πιθανότατα ο Ενλίλ, κάνει έρωτα με τη μητέρα θεά Νινχουρσάγκ, και στη συνέχεια τη φιλάει.

«Το φιλί στα χείλη έχει παρατηρηθεί στους χιμπατζήδες και τους μπονόμπο, τους πλησιέστερους εν ζωή συγγενείς μας», αναφέρει η Δρ Ράσμουσεν. Ενώ το πλατωνικό φιλί των χιμπατζήδων καθορίζει τη συμβατότητα ανάμεσα στο ζευγάρι, οι μπονόμπο χαϊδεύονται για σεξουαλική διέγερση και η ερωτική τους επαφή κυμαίνεται από στοματικό σεξ μέχρι έντονο γλωσσόφιλο. «Οι πρακτικές των φιλιών αυτών σ’ αυτά τα πρωτεύοντα θηλαστικά υποδηλώνουν κάτι θεμελιώδες που πηγαίνει πολύ πίσω στην ανθρώπινη ιστορία».

Εξάλλου, τα μέσα της εκδήλωσης του έρωτα, είναι το ίδιο σημαντικά με τον ίδιο τον έρωτα. Σκέψου πόσες εποχές άλλαξαν για να καταλήξουμε πάλι στα ίδι



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved