Assosiated Press Οι Νορβηγοί βαρυποινίτες κάνουν τις καλύτερες «διακοπές»

Η φυλακή του μακελάρη του Όσλο, Άντερς Μπρέιβικ, μοιάζει με ανταμοιβή παρά με τιμωρία.  

Λέμε ότι με το έγκλημα έρχεται και η τιμωρία, στην περίπτωση όμως όσων έρχονται από την Νορβηγία και το «κελί» - ο Θεός να το κάνει- του Άντερς Μπρέιβικ, του δολοφόνου 69 ανθρώπων στο νησί Ουτόγια στις 22 Ιουλίου του 2011 ενώ λίγο νωρίτερα είχε ανατινάξει βόμβα στο Όσλο, σκοτώνοντας άλλους 8.

Οι φυλακές του Alcatraz φημίζονταν για την πιο απάνθρωπη τιμωρία όλων των εποχών.

 

Στο μυαλό μας έρχεται μια φυλακή τύπου Τρίπολης ή Shawshank, στην πράξη όμως, φαίνεται ότι οι βαρυποινίτες στην Σκανδιναβική χώρα αντιμετωπίζονται σαν καλεσμένοι πεντάστερου ξενοδοχείου. Δείτε τον Μπρέιβικ για παράδειγμα.

«Ο Άντερς Μπρέιβικ διαθέτει πολύ περισσότερο χώρο από οποιονδήποτε άλλον κρατούμενο στην φυλακή του Ρίνγκερικε», δήλωνε τον Δεκέμβριο ο διευθυντής της φυλακής, ο Έιρικ Μπέργκστεντ στο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Αλκατράζ: Η μέρα που «έσβησαν» οι προβολείς

Πιο συγκεκριμένα, ο μακελάρης του Όσλο έχει στην διάθεσή του κάτι παραπάνω ουσιαστικά από ένα διαμέρισμα. Έναν πολυχώρο με δωμάτιο για να μένει, έναν χώρο μελέτης και μέρος για γυμναστική που είναι σε ξεχωριστό όροφο. Στον κάτω όροφο έχει στην διάθεσή του μία κουζίνα, μία αίθουσα τηλεόρασης με X-BOX, μία τραπεζαρία και έναν χώρο επισκέψεων, τον οποίο μοιράζεται, με έναν άλλο (τυχερό) κρατούμενο.

 

cell norway

 

Μάλιστα ο Μπρέιβικ παρά τις διακοπές θα κάνει επ’ αόριστον, έχει καταφέρει να προκαλέσει ουκ ολίγες φορές την νορβηγική κυβέρνηση, λέγοντας πως θα κάνει απεργία πείνας αν δεν του αλλάξουν το PS2 με PS3 και διάφορες άλλες παράλογες απαιτήσεις.

 

 

Το θέμα είναι ότι ο μακελάρης, ακόμα και με αυτόν τον τρόπο, δεν ζει υπό περίεργες συνθήκες που θα τον αναγκάσουν να βγει έξω για να επιστρέψει χειρότερος στην κοινωνία. Ενδεχομένως, το σωφρονιστικό σύστημα της Νορβηγίας να καταφέρνει να πετύχει τον σκοπό του, κρατώντας τους βαρυποινίτες εντός τειχών, χωρίς καμία διάθεση να βγουν ξανά στον κόσμο.

Βέβαια αυτό προκαλεί τους υπόλοιπους πολίτες, ειδικά συγγενείς και φίλους των θυμάτων, οι οποίοι βλέπουν αντί για τιμωρία, τον διαβόητο εγκληματία και δολοφόνο να επιβραβεύεται με μια ευχάριστη και άνετη ζωή. Έστω και αν αυτή είναι εντός τειχών.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved