Photo by Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images Το Βασικό Ένστικτο «έγδυσε» την ψυχή της Σάρον Στόουν

Το διάσημο «σταυροπόδι» και όλα όσα είδαμε στην ταινία την έκαναν να «αντιμετωπίσω τον εαυτό μου», όπως εξήγησε η ίδια.

 

Πρόκειται για το πιο διάσημο σταυροπόδι στην ιστορία του κινηματογράφου, η γυναίκα που σίγουρα κάποια στιγμή έγινε η φαντασίωση κάθε άντρα. Το απόλυτο σύμβολο του σεξ κατά τη δεκαετία του ‘90. Η Σάρον Στόουν  είναι ταυτόσημη με το «Βασικό Ένστικτο». Είναι εκείνη η σέξι, μυστηριώδης γυναίκα που εμπλέκεται σε φόνους, πάθη και σκοτεινές ιστορίες. Όλα αυτά συνθέτουν το πορτρέτο της της Σάρον Στόουν, της Κάθριν Τραμέλ όπως ονομαζόταν στο «Βασικό Ένστικτο» που κυκλοφόρησε το 1992 και ακόμη και σήμερα είναι δημοφιλής. Αδιαμφισβήτητα το γεγονός ότι τόσα χρόνια μετά τόσο η ηθοποιός, όσο και η ταινία έχουν γίνει σημεία αναφοράς δεν μαρτυρά απλά την επιτυχία, αλλά την καινοτομία της ταινίας και όχι μόνο για τα τότε δεδομένα. Παράτολμη, αισθησιακή έσπασε τις νόρμες του καθωσπρεπισμού.

Και όλα αυτά ισχύουν ακριβώς. Όμως υπάρχει και άλλη μία οπτική για το πώς ερμηνεύεται η παραπάνω συνθήκη, για παράδειγμα το πώς όλο αυτό το εγχείρημα το εισέπραξε η ίδια η πρωταγωνίστρια και πώς μπόρεσε να το διαχειριστεί στη ζωή της. Σίγουρα, η μία πλευρά είναι ότι πράγματι η επιτυχία και το σέξι στοιχείο είναι χαρακτηριστικά της ταινίας, όμως το πώς είναι να είσαι ο πρωταγωνιστής μέσα σε όλο αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Σύμφωνα με την ίδια τη Σάρον Στόουν και τη συνέντευξη που έδωσε στο PEOPLE  τα γυρίσματα του «Βασικού Ενστίκτου» ήταν ένα «τρομακτικό ταξίδι».

 

 

Όπως είπε χρειάζεται να κοιτάξεις βαθιά στον εαυτό σου, στα πιο σκοτεινά μέρη του εαυτού σου: «Ωστόσο, μόλις το κάνεις, φεύγεις με τεράστια αυτοπεποίθηση γιατί πρέπει να κοιτάξεις όλο τον εαυτό σου, μέρη που δεν θα χρειαζόταν ποτέ να σκάψεις βαθιά και να κοιτάξεις, τρομακτικά μέρη, σκοτεινά σημεία. Αλλά όταν το κάνεις αυτό, αποκτάς αρκετή αυτοπεποίθηση γιατί έχεις κοιτάξει πραγματικά στον σκοτεινό καθρέφτη». Είπε επίσης, ότι είναι «διασκεδαστικό» να βλέπεις το είδος να αναβιώνει περισσότερα από 30 χρόνια μετά. «Νομίζω ότι αυτό αρέσει στους ανθρώπους. Είναι διασκεδαστικό και συναρπαστικό και είναι σέξι. Θέλω να πω, τι κακό έχει αυτό;».

Τι έχει να μας πει το Βασικό Ένστικτο 30 χρόνια μετά;

Η αλήθεια είναι πως θέλει θάρρος να κοιτάξεις βαθιά μέσα σου και να βρεις τα σκοτεινά σημεία του εαυτού σου είτε είσαι ηθοποιός είτε έχεις οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ιδιότητα. Τα «άδυτα» της ψυχής του καθενός είναι ένα περίεργο ταξίδι και θέλει «δύναμη» για να μπορέσεις να το κάνεις. Σίγουρα όμως, όταν έχεις καταφέρει να δεις τον εαυτό σου και να τον «ξεγυμνώσεις» ουσιαστικά, έχεις πετύχει να έρθεις στην απελευθέρωση του εαυτού σου και στην αλήθεια του. Πιστεύω ότι κανένα ενδότερο ταξίδι δεν οδηγεί στο φως, αλλά μάλλον στο σκοτάδι που είναι η προϋπόθεση για το φως. Ακόμη και για ένα διαφορετικό σταυροπόδι, η ενδοσκόπηση για να βγει με το μυστήριο και το sexiness που έπρεπε ήταν αναγκαία.

Επίσης, η Στόουν στο ταξίδι για τα απομνημονεύματα της το 2021 με τίτλο «The Beauty of Living Twice», αφηγείται τα οδυνηρά παιδικά τραύματα. Είπε ακόμη: «Νομίζω ότι όταν το κάνεις αυτό, δεν μπορείς να συνεχίσεις να λες όμορφες αλήθειες. Πρέπει να αντιμετωπίσεις τις δικές σου, τη δική σου πραγματικότητα και αλήθεια. Και αυτό ήταν χρήσιμο. Αυτό είναι πάντα χρήσιμο».

Όλα αυτά είναι αναγκαία για να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι ακόμη και οι ωραιότερες και οι πιο σέξι παρουσίες του πλανήτη δεν είναι μία απλά εικόνα. Πίσω από την κάθε τέλεια όμορφη εμφάνιση, υπάρχει ένας άνθρωπος με βάθος, συναισθήματα και σκέψεις. Μπορεί και όχι, αλλά συνήθως και για τα φαινομενικά απλά υπάρχει βάθος. 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved