Μήπως η Blue Monday δεν είναι και τόσο μίζερη τελικά;

Ποια κάταθλιψη; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι η «Παγκόσμια Ημέρα Κατάθλιψης».

Έχουμε ζήσει Δευτέρες και Δευτέρες, αλλά υποτίθεται πως σήμερα είναι η πιο καταθλιπτική Δευτέρα του χρόνου. H λεγόμενη «Blue Monday» (Μπλε Δευτέρα) πέφτει κάθε χρόνο την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, δηλαδή σήμερα, και είναι, υποτίθεται, η πιο καταθλιπτική ημέρα που μπορείς να ζήσεις. Τελικά όμως πρόσφατα μάθαμε πως όλα αυτά είναι μόνο φήμες και ιστορίες γι’ αγρίους. Κάτι τέτοιο δεν στέκει επιστημονικά.

Γιατί όμως της έχει βγει το «όνομα» τόσο πολύ της σημερινής Δευτέρας; Η μελαγχολία της ημέρας αυτής συνδέεται από ένα μείγμα παραγόντων: τις κακές καιρικές συνθήκες του χειμώνα, τη φάση που οι γιορτές τελειώνουν, τα οικονομικά προβλήματα στη μέση της σεζόν αλλά και τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς για τη νέα χρονιά που ήδη έχουν αρχίσει να «ξεθωριάζουν». Είναι η πιο φαρμακερή Δευτέρα, η Δευτέρα που μπορεί να σε σκοτώσει αν σε πετύχει πολύ ευάλωτο. Πρέπει να την φοβόμαστε; Μάλλον όχι, λένε οι επιστήμονες.

Η Δευτέρα αναδείχτηκε χειρότερη μέρα. Σιγά το νέο

 
 

Πως επινοήθηκε όμως ο όρος Blue Monday;

Ο όρος «Blue Monday» επινοήθηκε για πρώτη φορά το 2004 από τον ψυχολόγο, Κλιφ Άρναλ αφού τον προσέγγισε η κάποτε ταξιδιωτική εταιρεία Sky Travel για να προσδιορίσει την πιο καταθλιπτική ημέρα της χρονιάς. Είμασταν σίγουροι πως θα ήταν άλλο ένα εμπορικό κόλπο όπως είναι πολλές τέτοιες «γιορτές».

Η Blue Monday έγινε το επίκεντρο μιας διαφημιστικής καμπάνιας της Sky Travel, η οποία σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τις κρατήσεις διακοπών που, όπως πρότεινε η εταιρεία, θα ανακούφιζαν μέρος της δυστυχίας της Blue Monday. Άκου τώρα να δεις. Για να πουλήσουν αυτοί ταξίδια επινόησαν όλο αυτό το παραμύθι κι εμείς τώρα το πιστεύουμε σαν κάτι που στέκει.

 

 
 

Πως γίνεται όμως να το έχουν πιστέψει τόσοι πολλοί άνθρωποι; Είναι κάτι σαν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Θα μπορούσες να το πεις. ο υπολογισμός του Άρναλ έχει απορριφθεί πλήρως από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα.  «Η μελαγχολία του χειμώνα είναι μια φυσική αντίδραση στις διακοπές των Χριστουγέννων και στο τέλος των γιορτών, αλλά η παθολογικοποίηση τέτοιων φυσιολογικών συναισθημάτων σε κάποια μορφή "οξείας κατάθλιψης" όπως η Blue Monday είναι λάθος», δήλωσε ο Κρέγκ Τζάκσον καθηγητής ψυχολογίας της επαγγελματικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Birmingham City της Αγγλίας.

Διάβασε παρακάτω τι άλλα ψέματα μας έχουν πει για την Blue Monday:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved