Σας παρακαλούμε, όχι άλλες ταινίες Alien

Γιατί κάποια franchises πρέπει να τα αφήνεις στην ησυχία τους.

Θεωρώ τα Terminator μοναδικές ταινίες για την εποχή τους. Τόσο το πρώτο του 1984 όσο και το δεύτερο του 1991. Ήταν μοναδικό στόρι, πράγματα που μέχρι τότε θα διάβαζες σε βιβλία τύπου Philip K. Dick. Μηχανές από το μέλλον που μοιάζουν με ανθρώπους και έρχονται στην εποχή μας για να δολοφονήσουν. Έμοιαζε φανταστικό, ήταν φανταστικό και έκανε τον κύκλο τους. Η προσπάθεια να επεκταθεί το στόρι στις επόμενες γενιές, απέτυχε παταγωδώς και γι’ αυτό το λόγο -από την δεύτερη ταινία και μετά- ό,τι βγήκε σε Terminator ήταν επιεικώς για κλωτσιές. Μάντεψε που αλλού έχει συμβεί το ίδιο. Στα Alien.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Vanity Fair, ο Noah Hawley ετοιμάζει μία νέα σειρά βασισμένη στο Alien για το δίκτυο FX, έχοντας ως στόχο να αλλάξει -όσο μπορέσει- την κατεύθυνση του στόρι. Έχει παρατηρήσει και ο ίδιος πως όλες οι ταινίες που ακολούθησαν μετά την αυθεντική με την Sigourney Weaver , αφορούσαν ένα σενάριο με παγιδευμένους ανθρώπους σε διαστημόπλοια και σπηλιές που προσπαθούσαν να γλιτώσουν. Ο Hawley θέλει το νέο του σενάριο να εξελίσσεται στη Γη, αλλά να μην έχει να κάνει πάλι με παγιδευμένους που τρέχουν να γλιτώσουν για τη ζωή τους. Ή μήπως όχι;

Γιατί η αλήθεια είναι πως όσο και να το θέλεις, από κάποια franchises δεν μπορείς να ξεφύγεις. Είναι έτσι δομημένα τα κεντρικά τους στόρι, που είτε προσπαθείς να ξεφύγεις με κάποιο άλλο τύπου σενάριο -που δεν δουλεύει ποτέ- είτε γυρίζεις το ίδιο στόρι σε άλλη version. Δηλαδή, πάπαλα. Η απορία μας λοιπόν είναι η εξής. Μετά από ταινίες τύπου Αlien VS Predator και τα Covenant ή Prometheus που ακόμα προσπαθούμε να αποφασίσουμε το χειρότερο, γιατί συνεχίζουν και επιμένουν να χαλάσουν την μαγεία; Γιατί να πάρεις το franchise και από εκεί που άφησε κάτι τιμημένο πίσω του, γράφοντας μία μοναδική σελίδα στο κινηματογραφικό science fiction, να πρέπει να κρεμάς τα μούτρα σου κάθε φορά που ακούς για κάτι καινούργιο; Και το γεγονός πως είναι tv series, ίσως κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα από μία ακόμη ταινία. Καταλαβαίνουμε πως οι Αμερικάνοι έχουν μία λατρεία για την υπερβολή σε αυτά τα πράγματα. Είτε το πιάσεις από τις ταινίες Godzilla είτε από τις ταινίες Transformers.

 

 

Εδώ όμως μιλάμε για κάτι πολύ βασικό. Μιλάμε για το Alien του Ridley Scott που γαλούχησε γενιές και γενιές ορκισμένων φαν του sci fi και που έφτασαν στο σημείο να του στέλνουν μηνύματα στο Twitter να μην ξανασχοληθεί με Alien μετά τις τελευταίες ταινίες. Δεν είναι κρίμα; Δεν είναι ό,τι χειρότερο να προσπαθούμε να βγάλουμε από την μύγα ξίγκι μόνο και μόνο για να βάλουμε στα ταμεία άλλη μία ταινία; Και σιγά τις εισπράξεις ρε παιδιά. Να έλεγε κανείς ότι πουλούσαν σαν τις βλακείες που γυρίζει ο The Rock και θησαυρίζει και πλέον παίρνει 50 εκατομμύρια αμοιβή την ταινία, να λέγαμε ας πάει στα κομμάτια. Όχι μόνο δεν πουλάνε αλλά κόβουν και αυτή τη γλυκιά καλτίλα που έχει η πρώτη ταινία Alien, με αποτέλεσμα να μην θέλουν να την δουν ούτε οι νεότερες γενιές. Ούτε καν για το γαμώτο.

 

 

Ας μάθουν να αφήνουν μερικά franchise στην ησυχία τους. Ας κάτσουν οι παραγωγοί, οι σκηνοθέτες, οι σεναριογράφοι και ας στύψουν το κεφάλι τους, να βγάλουν επιτέλους μία καινούργια ιδέα. Να δεχτούν πως κάποιες ταινίες έχουν κλείσει τον κύκλο τους και δεν υπάρχει κανένας λόγο να τις φέρεις πίσω το βωμό του χρήματος. Αρκετά. Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει και αφήστε τις κλασσικές ταινίες που αγαπήσαμε ήσυχες.

Τι άλλο θα δούμε; Τον Liam Neeson να πλακώνει στο ξύλο τον Predator;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved