ADHD: πώς η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής διογκώθηκε τον Μεσαίωνα

Προτού τα social media, οι μοναχοί την εποχή των ιπποτών αντιμετώπιζαν ακριβώς το ίδιο φαινόμενο.

Μπορεί να νομίζουμε πως πλέον ο κόσμος πάει κατά διαόλου, πως όλη μέρα είμαστε μπροστά από μια οθόνη και αυτό μας αποσπάει από την «πραγματική ζωή». Το θέμα είναι πως ακόμη και κάποτε που ο κόσμος δεν είχε ιδέα από social media και ίντερνετ, ακόμη και τότε υπήρχε αυτό που λέμε έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης.

Δεν είναι κάτι καινούριο πάρτε το χαμπάρι.

Όλοι μας έχουμε μια δόση από ADHD.

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας υπάρχει από τα χρόνια του Μεσαίωνα και ίσως πιο παλιά ακόμη.

Εδώ το είχανε και οι μοναχοί στα μοναστήρια, εμείς δεν θα το έχουμε; Μη σκας.

Οι μοναχοί στο Μεσαίωνα αντιμετώπιζαν τρομερές δυσκολίες στο να συγκεντρωθούν και να φανταστείς πως ήταν το μοναδικό έργο ζωής γι’ αυτούς το να συγκεντρώνονται καθημερινά. Παραπονιόντουσαν για υπερπληροφόρηση, ξεχνούσαν, έπασχαν από έλλειψη προσοχής και υπερδιέγερση.

 

Οι υπερφορτωμένοι εγκέφαλοι των μοναχών (άκουσων άκουσων!), οι ίδιοι εγκέφαλοι – πάνω, κάτω - που χρησιμοποιούμε και σήμερα καθώς χειριζόμαστε μανιωδώς τα smart phones μας, είναι οι «ένοχοι» για όλα μας τα προβλήματα. Απλά οι μοναχοί τότε έβρισκαν άλλες «πηγές» να κατηγορήσουν.

«Πολλές φορές οι μοναχοί μιλούσαν για δαίμονες που έκαναν τα μυαλά τους να παρασύρονται» αναφέρει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Georgia, Jamie Kreiner. «Άλλες φορές κατηγορούσαν τα βασικά ένστικτα του σώματος».  Εκεί που οι μοναχοί έπρεπε να σκέφτονται για το Θεό εκείνοι έπιαναν τους εαυτούς τους να σκέφτονται για το φαγητό ή για το σεξ ή για τέρατα της φαντασίας τους.

1.600 χρόνια πριν, οι μοναχοί έπασχαν από ελλειμματική προσοχή, όπως ακριβώς κι εμείς σήμερα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, μόνο ο τρόπος που το κάνουμε. Η ουσία παραμένει η ίδια. Σε μία συνέντευξη της η dr. Jamie Kreiner αναφέρει:

«Δεν έχει να κάνει με την τεχνολογία. Είναι κάτι έμφυτο μέσα στον εγκέφαλο. Η διαφορά μας με αυτούς δεν είναι πως εκείνοι είναι συγκεντρωμένοι κι εμείς δεν είμαστε, απλά αλλάζει ο τρόπος που εκπαιδεύουμε το μυαλό μας».

Αυτό που προτείνει ο ίδιος ο Κασσιανός, ο Ρωμαίος μοναχός, είναι: «Πρέπει να ακούμε τους άλλους χωρίς προκαταλήψεις».

Μία από τις σημαντικότερες τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί ήταν αυτή των «κατευθυνόμενων εικόνων» . Ήταν ελεύθεροι να επικεντρώνονται σε ότι θέμα ήθελαν ακόμη κι αν αυτό εμπεριείχε σκηνές βίας και σεξ κι έτσι εξιλεωνόντουσαν.

Σε αυτό που σύγχρονοι νευρολόγοι και Σιστερσιανοί μοναχοί συμφωνούν είναι:

Με την σωστή τοποθέτηση του εγκεφάλου οποιαδήποτε απόσπαση μπορεί να καταπολεμηθεί.  

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις πως λειτουργεί το ADHD:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved