Υγρός Στίβος: Τι τους θέλετε τους ναυαγοσώστες αν δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους;

Το περιστατικό με την λιπόθυμη κολυμβήτρια μας δημιουργεί καίριες απορίες. Όπως το από πότε αποφασίζουν οι κριτές για την ζωή των αθλητών.

Μέσα σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα η ζωή της κολυμβήτριας Ανίτα Αλβάρες κόντεψε να χαθεί στον πάτο μίας πισίνας. Ο λόγος φυσικά ήταν πως η ίδια λιποθύμησε κατά την προσπάθεια της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σκληρού αγώνα που γινόταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.

Η Αλβάρες έπαιρνε μέρος στο ελεύθερο σόλο γυναικών με την ομάδα των ΗΠΑ. Ξαφνικά έχασε τις αισθήσεις της κι άρχισε να βυθίζεται μέσα στο νερό. Οι μόνοι που έτρεξαν να βοηθήσουν την λιπόθυμη Αλβάρες ήταν η προπονήτρια της και άλλος ένας άντρας που καθόταν δίπλα της.

 

«Φοβήθηκα πολύ. Έπρεπε να πηδήξω μέσα γιατί οι ναυαγοσώστες δεν το έκαναν», δήλωσε η προπονήτρια της Αλβάρες. «Μου φάνηκε σαν μία ώρα. Φώναζα στους ναυαγοσώστες να πέσουν στο νερό αλλά δεν καταλάβαιναν τι τους έλεγα ή έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν. Δεν ανέπνεε. Μπήκα όσο πιο γρήγορα μπορούσα».

Πού βρίσκονταν όμως οι ναυαγοσώστες εκείνη την σχεδόν μοιραία στιγμή; Δεν είδαμε κανέναν να βουτάει στην πισίνα για να σώσει την αθλήτρια. Γιατί; Μα γιατί φυσικά οι κανόνες της Ομοσπονδίας λένε πως οι ναυαγοσώστες βουτάνε μόνο αν πάρουν το Ο.Κ. από τους κριτές. Σαν κανόνας αυτό από μόνο του ακούγεται παράλογο έτσι δεν είναι; Από πότε οι κριτές αποφασίζουν για την ζωή ή τον θάνατο των αθλητών; Αυτή η δικαοδοσία είναι παντελώς λάθος και παράλογη από όλες τις απόψεις. 

 

Η Αλβάρες ανέκτησε τις αισθήσεις της αμέσως μετά την διάσωση της από την προπονήτρια της και της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Λίγο όμως έλειψε να γίνει το μοιραίο. Και όλα αυτά γιατί οι ναυαγοσώστες περίμεναν τους κριτές να δώσουν κάποιο σήμα για να βουτήξουν στην πισίνα. Σήμα που τελικά δεν ήρθε ποτέ.

 

 
 

Πόσο ανεύθυνος είναι όμως αυτός ο κανονισμός της Ομοσπονδίας; Πως είναι δυνατόν να δίνεις την άδεια στους κριτές να αποφασίζουν για το πότε κάποιος πνίγεται ή όχι; Οι κριτές βρίσκονται εκεί για να κρίνουν την απόδοση των αθλητών, όπως επίσης οι διαιτητές βρίσκονται εκεί για να τηρούν τους κανόνες. Αν κάποιος πρέπει να αποφασίζει αν ένας αθλητής πνίγεται ή όχι αυτός θα πρέπει να είναι αποκλειστικά ο ναυαγοσώστης.

Λόγω λοιπόν αυτής της παράξενης παράδοσης της Ομοσπονδίας, μία αθλήτρια παραλίγο να χάσει τη ζωή της μπροστά στα μάτια δεκάδων αρμόδιων που δεν έκαναν το παραμικρό για να την σώσουν. Πάλι καλά που η προπονήτρια της κατάλαβε την κατάσταση και έτρεξε αμέσως για την διάσωση της.

Κι εδώ ερχόμαστε στο ζουμί της υπόθεσης που είναι πως κάποιοι κανόνες πρέπει να αλλάξουν ριζικά στην συγχρονισμένη κολύμβηση και μάλιστα άμεσα. Μετά το σοκαριστικό συμβάν η Ομοσπονδία θα αναγκαστεί να αλλάξει τον συγκεκριμένο, παράλογο κανόνα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved