10 remakes που δεν έπρεπε να γυριστούν ποτέ

Όταν το Hollywood δεν έχει φαντασία και το αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο.

Ναι, δεν είναι ψέμα. Κυκλοφόρησε αυτή η φοβερή φήμη ότι ένα νέο Matrix βρίσκεται στα σκαριά. Και το χειρότερο; Χωρίς τους πρωτεργάτες του κινηματογραφικού αριστουργήματος, τους αδερφούς Wachowski. Και πάνω που προσπαθούσαμε να ησυχάσουμε από το σοκ, ήρθε και ο Riddley Scott να μας αποτελειώσει λέγοντας πως έχει τον τρόπο να αναστήσει τον Russell Crowe στον «Μονομάχο». Τι συμβαίνει με αυτόν τον έρημο τον κινηματογράφο πλέον.

Το ότι στερέψατε από ιδέες κάνει «μπαμ» από μακριά, καθώς με κάθε νέο trailer που βλέπουμε αναρωτιόμαστε αν είναι επαναφορά παλιάς ταινίας. Νταξ, το ότι κάποια φιλμ θέλουν «επιδιόρθωση» - βλ. Tomb Raider - δεν το αρνούμαστε, αλλά αδέρφια κάποιες ταινίες απλώς δεν τις ακουμπάς.

Μιλάμε για ταινίες όπως ο «Νονός», το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», το «Μπεν Χουρ». Α ναι, σωστά, παίξε λάθος, το τελευταίο ξαναγυρίστηκε πέρσι και ειλικρινά δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό. Απλώς δεν δέχτηκα να το δω. Μου φτάνουν τα 5.7/10 που πήρε στο IMDB, το ότι είναι 2ωρη (η original ήταν 4ωρη) και κυρίως, ότι δεν έχει Charlton Heston. Εδώ τελειώνει η συζήτηση.

Παλιότερα σας είχαμε γράψει για τα καλύτερα remakes που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και πλέον έφτασε η ώρα να αναλύσουμε τη… σκοτεινή πλευρά τους. Ιδού τα remakes εκείνα τα οποία ήρθαν, τα είδαμε και ευχηθήκαμε να μην είχαμε χάσει ποτέ χρόνο μαζί τους! Έτσι, για το σασπένς, μετράμε αντίστροφα.

 

10. Old Boy

brolin

Υπόθεση: Ο Joe Doucett είναι ένα ναυάγιο της ζωής ο οποίος για ανεξήγητο λόγο απάγεται και φυλακίζεται σε ένα αδιέξοδο χωρίς κανέναν να μιλήσει. Ξαφνικά 15 χρόνια αργότερα αποφυλακίζεται και είναι ορκισμένος να πάρει εκδίκηση.

Γιατί δεν έπρεπε να (ξανα)γυριστεί: Κλασικό σενάριο του Χόλιγουντ με τίτλο «Πώς να καταστρέψετε ένα κινηματογραφικό αριστούργημα από άλλες πολιτείες, μακρινές». Θύμα το ομότιτλο έπος του Νοτιοκορεάτη Park Chan-wook. Ο Spike Lee παρέδωσε ένα βαρετό, άοσμο φιλμ, ενώ έβλεπες τον  Brolin και ευχόσουν  να αυτοκτονήσει για να πέσουν οι τίτλοι τέλους. Το γεγονός το ότι το original φιλμ θεωρείται ένα από τα καλύτερα ever στην Ασία, κάνει την αμερικάνικη version ακόμα χειρότερη από ότι ήταν.

 

9. Πλανήτης των Πιθήκων (2002)

planet of the apes remake mark wahlberg tim roth

Υπόθεση: Οι πίθηκοι είναι κυρίαρχοι στον πλανήτη (;), οι άνθρωποι είμαστε οι σκλάβοι τους και ο Mark Wahlberg ήρθε από το διάστημα για να μας σώσει.

Γιατί δεν έπρεπε να (ξανα)γυριστεί: Μεταξύ μας τώρα, τι να σώσει Wahlberg; O Charlton Heston στην πρώτη έκδοση είχε ένα κύρος στον οποίο μάλιστα ο σκηνοθέτης του σύγχρονο φιλμ Tim Burton του έδωσε ρόλο έστω και για μια σκηνή (του πιθήκου μπαμπά του Thade) έτσι για να πούμε ότι υπάρχει μια σύνδεση της παλιάς ταινίας με την καινούργια. Από εκεί και πέρα το χάος –κυνηγητό χωρίς σασπένς, διάλογοι αστείοι - και με ένα τέλος που ποτέ κανείς δεν κατάλαβε και ούτε θέλει να καταλάβει. Δόξα τω Θεώ βγήκαν τώρα τα spin-offs («Dawn of Planet of the Apes», «Rise of the Planet of the Apes» και «War for the Planet of the Apes») και σώθηκε το franchise.

 

8. Total Recall (2012)

total recall 0005

Υπόθεση: Στον Douglas Quaid «φυτεύονται» μνήμες μιας ζωής που ήθελε να κάνει –του κατασκόπου- και ξαφνικά όλοι αρχίζουν να τον κυνηγούν. Θα μπορέσει να ξεφύγει τώρα που έχει τις ικανότητες;

Γιατί δεν έπρεπε να (ξανα)γυριστεί: Συγνώμη τώρα, αλλά τι να πει ένας Colin Farrell μπροστά στον οriginal Schwarzenegger; Το καινούργιο είχε πολλά να δώσει στο κοινό με την εξέλιξη της τεχνολογίας ωστόσο αυτό που είδαμε ήταν ένα επίπεδο και βαρετό έργο χωρίς λόγο και αιτία, που περίμενες να τελειώσει πριν καν αρχίσει. Ούτε η σέξι μονομαχία μεταξύ Kate Beckinsale και Jessica Biel μπόρεσε να σώσει την κατάσταση.

 

7. Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας (2005)

charlie

Υπόθεση: Ο Τσάρλι είναι ένα φτωχό παιδάκι που η ζωή του θα αλλάξει για πάντα όταν στα χέρια του θα έρθει ένας λαχνός για ένα μοναδικό τουρ στο εργοστάσιο σοκολάτας του Γουίλι Γουόνκα.

Γιατί δεν έπρεπε να (ξανα)γυριστεί: Ο Γουίλι Γουόνκα είναι από τους ιδιαίτερους ήρωες που έχουν μεταφερθεί από τις σελίδες ενός βιβλίου στον κινηματογράφο, και τι καλύτερο από τον υποδυθεί ο πλέον ιδιαίτερος Johnny Depp. Βέβαια κάπου μπλέχτηκε ο Johnny και αντί να πλησιάσει τον εκκεντρικό ήρωα όπως είχε κάνει στην προηγούμενη έκδοση ο Gene Wilder, η ερμηνεία του όσο και η όψη του θύμιζαν… Michael Jackson!

 

6. Carrie (2013)

carrie

Υπόθεση: Ένα σεμνό κορίτσι που δέχεται απίστευτο bullying από συμμαθήτριές της και τρομερή καταπίεση από τη θρησκόληπτη μητέρα της. Κάποια στιγμή δεν άντεξε και είπε να κάνει χαμούλη.

Γιατί δεν έπρεπε να (ξανα)γυριστεί: Το πρώτο ήταν τρομακτικό και καταιγιστικό ως προς την εξέλιξή του. Η νέα έκδοση δεν μας έδωσε κάτι παραπάνω από ό,τι το φιλμ ου 1974. Βασικά, μας έκανε να αναπολούμε κάθε λεπτό το πρωτότυπο του 1974.

 

5. Robocop (2014)

Robocop 2014 Main Review

Υπόθεση: Ο Alex Murphy είναι σχεδόν νεκρός μετά από έκρηξη στο αυτοκίνητό του. Για να μείνει στη ζωή τον τοποθετούν μέσα σε σώμα ρομπότ προκειμένου να επιβάλει ξανά την τάξη.

Γιατί δεν έπρεπε να (ξανα)γυριστεί: Ό,τι καλό είχε η πρώτη ταινία, κατάφερε να γκρεμιστεί στην έκδοση του 2014. Το μπλε θηριώδες ρομπότ έδωσε τη θέση του στο skinny και μαύρο στρατιωτάκι. Ο νέος μπάτσος-ρομπότ (Joel Kinnaman) παραήταν βαρετός – πού είσαι Peter Weller-, η βία είχε πάρει ρεπό, ενώ το γεγονός ότι στην πρώτη ταινία ο ήρωας αρχικά είχε πεθάνει και σταδιακά θυμόταν πράγματα από τη ζωή του, προσέθεταν ένα επιπλέον μυστήριο που στην καινούργια δεν υπήρχε. Πάλι καλά που ο Michael Keaton υποδύθηκε τον κακό και υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον. Χαμένος χρόνος ωστόσο στο box office δεν τα πήγε άσχημα (142 εκατομμύρια καθαρό κέρδος).

 

4. Godzilla (1997)

godzilla 1998

Υπόθεση: Στη Νέα Υόρκη όλα βαίνουν καλώς και ξαφνικά ένας τεράστιος δεινόσαυρος κόβει βόλτες μέσα στην πόλη. Α ναι, και έχει αφήσει αβγά με γκοτζιλάκια μέσα στο Madisson Square Garden.

Γιατί δεν έπρεπε να (ξανα)γυριστεί: Άλλη μια τραγική μεταφορά ασιατικού κινηματογράφου στο Χόλιγουντ. Ο θρυλικός Godzilla είναι σπουδαίο project που θέλει σεβασμό για να πετύχει, ωστόσο το remake του 1997 ήταν ένα άγευστο χωρίς πλοκή και ενδιαφέρον πείραμα που είχε στο επίκεντρο τους χάρτινους χαρακτήρες (Matthew Broderick και Hank Azaria) παρά το ίδιο το τέρας. Το μόνο που θυμόμαστε είναι το OST με P. Didi (τότε ακόμα Puff Dady και Jamiroquai). Να ‘στε καλά κύριε Edwards που το ξαναγυρίσατε το 2014 και του δώσατε πίσω τη χαμένη του αξιοπρέπεια.

 

3. Ο Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες (2010)

fredy

Υπόθεση: Τα παιδιά στην οδό Ελμ έχουν χάσει τον ύπνο τους. Φταίει για αυτό ο μανιακός δολοφόνος Freddy Krueger που στοιχειώνει τα όνειρά τους.

Γιατί δεν έπρεπε να (ξανα)γυριστεί: Ο Freddy Krueger θεωρείται από πολλούς ως ο υπέρτατος serial killer στην ιστορία του κινηματογράφου. Αδίστακτος, εισβάλει στα όνειρά σου και δεν ξυπνάς ποτέ. Ωστόσο μετά το remake που του επιφύλασσαν το 2010, στοιχειώσει το Χόλιγουντ ως ένα από τα χερότερα remake της ιστορίας. Ακόμα και το καμένο πρόσωπό του ήταν κάπως γλυκανάλατο για να σε φοβίσει. Κρίμα.

 

2. Wickerman (2006)

wickerman2

Υπόθεση: Αστυνομικός (Nicolas Cage) ταξιδεύει σε άγνωστο νησί προκειμένου να λύσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός κοριτσιού. Το νησί αυτό όμως κρύβει πολλούς, μα πολλούς κινδύνους.

Γιατί δεν έπρεπε να (ξανα)γυριστεί: Το νησί μπορεί να είναι ένα αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο τρελάδικο, ωστόσο ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το remake ήταν ξεκάθαρα ο πρωταγωνιστής. Από τη στιγμή που ο Cage επελέγη να παίξει τον Edward Malus οι περισσότεροι ήξεραν ότι το φιλμ δεν μπορούσε να πετύχει. Κραυγές χωρίς νόημα, μπουνιές σε γυναίκες και άλλα πολλά περίεργα, όλα τυπικά στις διαβόητες πια ερμηνείες του Cage. Αν και προσπάθησε να προσεγγίσει διαφορετικά το ρόλο του από ό,τι ο Edward Woodward στην ομώνυμη ταινία του 1973, το αποτέλεσμα ήταν άστα να πάνε.  

 

1. Ψυχώ (1997)

large screenshot1

Υπόθεση: Μια γραμματέας αρπάζει λεφτά από έναν πελάτη και πάνω στο κυνηγητό βρίσκει καταφύγιο σε ένα μοτέλ όπου διοικείται από έναν νεαρό που εξουσιάζεται από τη μητέρα του. Και ο τρόμος ξεκινά…

Γιατί δεν έπρεπε να (ξανα)γυριστεί: Οκ, καλος, συμπαθής, αλλά και άνισος, ο Gus Van Sant που βρέθηκε στη θέση του σκηνοθέτη, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να χωρέσει στα παπούτσια του  Hitchcock. Ωστόσο, ποιος είχε τη φαεϊνή ιδέα να γυρίσει το Psycho με τον Vince Vaughn; Το υπόλοιπο cast ήταν δυνατό (Julianne Moore, Viggo Mortensen και William H. Macy), δεν θα μπορούσε όμως να σώσει μια ταινία που ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Παντελώς άστοχη μεταφορά, πλήρης έλλειψη σασπένς και κυρίως σεβασμού προς το αριστούργημα του 1960.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved