Τα 10 «Més que un club» που αγαπάμε!

Η Μπαρτσελόνα έχει γενέθλια κι εμείς σβήνουμε κεράκια για πάρτη της

Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε φανατικός οπαδός, ούτε καν φίλος της Μπαρτσελόνα για να νιώσεις δέος, σεβασμό και θαυμασμό γι’ αυτήν. Ακόμη και κολλημένος με την μπάλα να μην είσαι, ακόμη κι αν δεν ανήκεις στο κλαμπ των παθιασμένων ποδοσφαιρόφιλων, αυτή η ομάδα έχει αυτό το κάτι, ή μάλλον αυτά τα κάποια… περισσότερα από ένα κλαμπ, που σε προ(σ)καλούν να την παρακολουθήσεις, να τη θαυμάσεις και να χτίσεις μία «φωλιά» στη γωνιά της καρδιάς σου για να τη χωρέσεις. 

Αυτό το «Més que un club» που είναι γραμμένο στο κέντρο του Camp Nou, αποτελεί τη σφραγίδα στους λόγους που αυτός ο σύλλογος είναι τελικά όντως πολλά περισσότερα από μία απλή, ποδοσφαιρική ομάδα. Κοσμώντας την πρωτεύουσα της Καταλονίας, δημιουργώντας ένα κλειστό λόμπι για τους κατοίκους της πόλης, που όμως εδώ και χρόνια έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο φτιάχνοντας ένα παγκόσμιο κλαμπ πιστών φίλων.

Σήμερα, αυτή η ομάδα, γιορτάζει τα γενέθλιά της, αφού στις 29 Νοεμβρίου του 1899 ιδρύθηκε με εμπνευστή τον Ζοάν Γκαμπέρ και 11 παίκτες να τον ακολουθούν.

Για τον κάθε φίλο της Μπαρτσελόνα, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η ομάδα έχει το κάτι ξεχωριστό. Αυτοί οι λόγοι άρχισαν να ξεδιπλώνονται και στο δικό μου το μυαλό όσο την παρακολουθούσα, να αυξάνουν και να γίνονται όλο και πιο αισθητοί αλλά και κατανοητοί όταν επισκέφτηκα τη συγκεκριμένη πόλη, γνώρισα φίλους της και θαύμασα το στολίδι της.

Να, λοιπόν, 10 λόγοι που η Μπαρτσελόνα είναι πολλά περισσότερα από ένα κλαμπ:


Γιατί οι Καταλανοί είναι ταυτισμένοι με αυτήν:

Τα πάντα στη Βαρκελώνη κινούνται σε ρυθμούς της ομάδας. Η ομώνυμη της πόλης ομάδα είναι και συνώνυμο της ζωής των κατοίκων. Άνθρωποι που περπατούν στον δρόμο φορώντας μία φανέλα ή ένα τζάκετ με το σήμα της, μπαλκόνια που δίπλα στην καταλανική σημαία μπορεί να κυματίζει κι αυτή της Μπαρτσελόνα. Οπαδοί που τραγουδούν στους δρόμους μετά από μεγάλες νίκες και σημαντικές κατακτήσεις, κόσμος που έχει αυτή την ομάδα σαν προέκταση της καρδιάς, της καθημερινότητας, της πίστης του για αυτό το ανεξάρτητο κρατίδιο.

output fBjBaE

Γιατί η Μπαρτσελόνα εκφράζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας:

Η Μπαρτσελόνα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Καταλονίας. Στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο, αυτό το «Més que un club» έγινε αντικαθεστωτικό σύνθημα αντίστασης στην πολιτική και κοινωνική δέσμευση, με τον ίδιο τον σύλλογο να αποτελεί καταφύγιο των διανοούμενων της Αριστεράς και σύμβολο αμφισβήτησης του αυταρχισμού και υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Για το Camp Nou και μόνο!

Αυτό το γήπεδο είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό γήπεδο! Είναι από μόνο του ένα μουσείο! Ένας εκθεσιακός χώρος, στον οποίο πρέπει να αφιερώσεις μία ολόκληρη μέρα, όχι για να χορτάσεις, αλλά για να θαυμάσεις και να περιηγηθείς σε αυτόν! Δεν υπάρχει μέρα που θα πας και δεν θα δεις τουρίστες να ξεναγούνται! Να χαζέψεις τις εξέδρες, τα χρώματα που παραπέμπουν στη φανέλα και στο σήμα, να πας μετά στο μουσείο, όπου όλες οι πληροφορίες σού παρέχονται με έναν εξελιγμένο, διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από video, εικόνες, τρισδιάστατα σχέδια, ιστορικά στοιχεία αποτυπωμένα πάνω σε τραπέζια. Το μουσείο της Μπαρτσελόνα είναι μουσείο κανονικό, όπως άλλωστε και η μπουτίκ. Το αποκορύφωμα είναι όταν θα βγεις φωτογραφία με τον «εικονικό» Μέσι! Κάθεσαι δίπλα σε… αέρα και ξαφνικά εμφανίζεται μια φωτογραφία με εσένα και τον παικταρά δίπλα σου!

giphy 2
Γιατί είναι ομάδα λαϊκής βάσης!

Η Μπαρτσελόνα είναι ομάδα που ανήκει στον λαό της! Μπορεί ο οποιοσδήποτε να αγοράσει μετοχές του συλλόγου και να γίνει μέλος του! Έτσι σχηματίζεται διοικητικό συμβούλιο και ο καθένας έχει λόγο και ψήφο στα κοινά της ομάδας! Κάποια στιγμή είχαν φτάσει να αριθμούνται πάνω από 170.000 «μπλαουγκράνα», αν και λόγω του ότι αυτός ο αριθμός μαζί με την έκτασή του πήρε και lifestyle διαστάσεις, έπεσε στους κάτι περισσότερο από 100.000.

Για όσα έχει κατακτήσει:

Δεν αρκεί μία ιδέα για να αγκαλιάσει τόσα εκατομμύρια θαυμαστές. Χρειάζονται και κούπες. Αλλά από κούπες… δώσε κούπες στον λαό: 24 Πρωταθλήματα, 28 Κύπελλα Ισπανίας, 11 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 5 Τσάμπιονς Λιγκ, 5 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 4 Κύπελλα Κυπελλούχων, 3 Κύπελλα Εκθέσεων και 3 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων.

giphy 1

Για τους παικταράδες που έχουν περάσει από εκεί:

Κακά τα ψέματα. Το μεγαλείο μίας ομάδας αντανακλάται στους τίτλους της, αλλά αυτοί οφείλονται εν πολλοίς στους παίκτες της. Πάμε να θυμηθούμε κάποιους εκ των κορυφαίων που πέρασαν από εκεί: Κρόιφ, Σούστερ, Μαραντόνα, Κούμαν, Γκουαρδιόλα, Στόιτσκοφ, Ρομάριο, Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο, Μέσι, Βίγια, Ινιέστα, Τσάβι, Πουγιόλ, Πικέ, Άλβες, Νεϊμάρ.

Για τις βραδιές που μάς χαρίζει:

Το Champions League ως θεσμός και έννοια παραπέμπει στις μαγικές βραδιές που ζούμε όλο τον χειμώνα μέχρι και τον Μάιο. Η Μπαρτσελόνα ήταν και είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος του δέους όλων αυτών των βραδιών! Οι Τρίτες, οι Τετάρτες, οι τελικοί, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας όταν κουνάμε σεντόνι, είναι αυτή η ομάδα.

Για τον Μέσι! Τελεία!

Δεν είναι σωστό να ταυτίζεις μία ομάδα με έναν παίκτη, αλλά τι να κάνουμε. Αφού είναι παικταράς ο τσόγλανος! Με αυτά που έχει κάνει μέσα στο γήπεδο έχει καταφέρει να κάνει την Μπαρτσελόνα περισσότερα από ένα κλαμπ… συν ένα! Τον έχω δει να βάζει γκολ που σχεδόν με έχουν κάνει να δακρύσω! Να κάνει πράγματα που δεν μπορώ να τα κάνω ούτε στο Pro! Εδώ και μία 10ετία είναι κορυφαίος! Στους κορυφαίους!

output fHsiwY

Γιατί έχουν πελάτισσα τη Ρεάλ!

Καλά, με αυτό μπορεί και να μη συμφωνήσετε πολλοί, αλλά στα μάτια τα δικά μου, έτσι είναι! Τα τελευταία χρόνια ειδικά την έχουν πελατιάσει με ένα σωρό τρόπους! Κάνοντας το «el clasico» να μοιάζει με… κλασικά Μπαρτσελόνα!

Για την Βαρκελώνη ρε γαμώτο!

Γιατί ανήκει σε μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης! Αν δεν έχεις πάει στη Βαρκελώνη… ΝΑ ΠΑΣ! Μοιάζει με την Αθήνα, μόνο που την θεωρώ ένα βήμα πιο μπροστά σαν κουλτούρα και επίπεδο ανθρώπων. Προσωπική άποψη, μη βρίζεις. Είναι το μέρος που θα ήθελες να ζήσεις αν δεν έμενες στην Ελλάδα. Αυτή του η απλότητα, αυτό το λαϊκό στοιχείο, είναι που την κάνουν ξεχωριστή. Όπως και την ομάδα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved