Korfball: Το μπάσκετ που σου επιτρέπει να της κάνεις στενό μαρκάρισμα

Ανάμεικτες ομάδες ανδρών-γυναικών και ας ξεκινήσει το χούφτωμα.

Τόσα χρόνια όλοι εμείς οι μπασκετικοί ψάχναμε για ένα άθλημα όπου να μπορούμε να παίξουμε ταυτόχρονα με τον κολλητό, την κοπέλα του, την τριτοξάδερφη της ξαδέρφης του και τα δυο αδέρφια της. Με λίγα λόγια για ένα σπορ όπου αγόρια και κορίτσια να μπορούν να παίζουν ανάμεικτα αλλά να μην ντρέπεσαι να παίξεις στο μάξιμουμ την αντίπαλο επειδή είναι γυναίκα.

Και πάνω στην απελπισία μας, βρέθηκε επιτέλους μία Ολλανδέζικη… ανακάλυψη που έμελλε να βάλει τέλος στις άστοχες απόπειρές μας. Ιδού λοιπόν μπασκετοφίλοι μου. Αυτό είναι το Korfball.

 

Λίγα λόγια για το Korfball

Πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει, ωστόσο το Korfball έχει σχεδόν έναν αιώνα ύπαρξης. Ανακαλύφθηκε στην Ολλανδία το 1902 από τον καθηγητή Nico Broekhuysen ο οποίος προσπάθησε να συνδυάσει το μπάσκετ με το netball.

Παίζεται σε τουλάχιστον 60 χώρες παγκοσμίως – και στην Ελλάδα – ενώ διοργανώνονται κατά σταθερή βάση και Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Σε αντίθεση με το κλασικό και αγαπημένο μας μπάσκετ, το Korfball είναι πιο περίπλοκο όσον αφορά τους κανόνες. Η κάθε ομάδα αποτελείται από 8 παίκτες (4 άντρες, 4 γυναίκες) όπου οι μισοί παίζουν σταθερά επίθεση και οι άλλοι σταθεροί.

korfball

Στόχος; Προφανώς να μπει καλάθι. Ωστόσο όχι με τον συνηθισμένο τρόπο. Οι μπασκέτες δεν έχουν ταμπλό. Επίσης οι παίκτες δεν επιτρέπεται να κάνουν ντρίμπλα, και το κυριότερο ο παίκτης δεν γίνεται να σουτάρει αν τον μαρκάρει κάποιος αμυντικός.

Με λίγα λόγια για να παίξεις αυτό το παιχνίδι απαιτείται φοβερή φυσική κατάσταση καθώς ο μόνος τρόπος για να σκοράρεις είναι να περάσεις τον αντίπαλο με κάποιο εκτός μπάλας κόψιμο. Μόνο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα μπορούσε να παίξει πολύ καλά αυτό το άθλημα ως τέλειος γνώστης της αδύνατης πλευράς.

Όπως και να έχει, πάρε λίγο μάτι του τι εστί Korfball στο παρακάτω βίντεο. Είτε παίζεται σε παρκέ, είτε σε… γκαζόν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved