Getty Images | Jamie McDonald Η φανέλα με το «9»

Ποιος είναι στ' αλήθεια ο Τσάβι Πασκουάλ Βίβες;

Ένα από τα λίγα πράγματα που δεν χρειάζεται να ρωτήσεις τον Xavier "Xavi" Pascual i Vives -όπως είναι ολόκληρο το όνομα του νέου προπονητή του Παναθηναϊκού Superfoods- είναι τον τυχερό του αριθμό. Γι'αυτό φρόντισαν οι γονείς του και η φύση. Γεννημμένος στις 9/9/1972 φαντάζομαι ότι και ο ίδιος ήξερε πως ο αριθμός «9» θα τον ακολουθούσε πάντα και παντού. Γεννήθηκε με αυτόν. Παρθένος στο ζώδιο, άρα εσωστρεφής σε βαθμό κακουργήματος αλλά συνάμα μεθοδικός και ευαίσθητος, το νέο αφεντικό των πράσινων αποδυτηρίων, είδε το φως του ήλιου στην καρδιά της Καταλονίας την περίφημη L'Hospitalet de Llobregat, ένα προάστιο ακριβώς δίπλα στη θάλασσα στο οποίο έχουν την τύχη να ζουν κάτι περισσότεροι από 250.000 Καταλανοί, απολαμβάνοντας ήλιο και θάλασσα σε μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης.

Αν ο Ολυμπιακός ήξερε τη... συμφωνία του «9» στη ζωή του 44άχρονου προπονητή θα ήξερε πριν καν μπει στο παρκέ του «Παλέ Ντε Μπερσί» ότι ήταν χαμένος από χέρι στον τελικό της Ευρωλίγκα του 2010. Το βράδυ της 9ης Μαίου το φωτεινό ταμπλό έγραφε Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 86-68 και ο Πασκουάλ γινόταν ο νεότερος προπονητής στην ιστορία της διοργάνωσης που κατακτούσε το τρόπαιο Με δεδομένο ότι το τριφύλλι είναι η 9η ουσιαστικά δουλειά του σινιόρ Τσάβι -για του λόγου το αληθές ιδού η λίστα: 1990–1991 CB Gavà, 1995–1997 Cornellà (assistant), 1997–1999 CB Santfeliuenc, 1999–20101 CB Olesa, 2001–20014 CB Aracena, 2004–2005 FC Barcelona B, 2005–2008 FC Barcelona (assistant), 2008–2016 FC Barcelona, 2016–present Panathinaikos- οι πράσινοι μπορούν να αισιοδοξούν ότι τουλάχιστον αν το σύμπαν δεν συνωμοτεί, τουλάχιστον συνηγορεί στο να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθηκες σε αυτή τη σχέση.

download

Τα 150 συστήματα, η μηχανολογία και οι δημοσιογράφοι

Παρά το γεγονός ότι το μπάσκετ αποτελεί τη μεγάλη του αγάπη, ακολουθώντας το all time classic «μάθε τέχνη κι άστηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε» ο Πασκουάλ πήρε το πτυχίο του στη μηχανολογία με εξειδίκευση στα αυτοκίνητα. Μάλιστα το 1997, προφανώς πιστεύοντας στις ικανότητες του ως... μηχανικός ταξίδεψε οδικώς από τη Βαρκελώνη στη Ρώμη όπου είδε τον Ολυμπιακό να σηκώνει την κούπα κόντρα στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα. Όταν προς τα τέλη της σεζόν 2007-08 ο νυν μάνατζερ και τότε μάνατζερ της «Μπάρτσα», Ζόραν Σάβιτς του είπε πως «ο Ιβάνοβιτς φεύγει, αναλαμβάνεις» από τον πρόεδρο της ομάδας μέχρι τον τελευταίο φίλαθλο της πίστευαν ότι είναι προσωρινός. Οκτώ χρόνια και 11 κούπες μετά, ο Πασκουάλ τους απέδειξε την σοφία της παροιμίας «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» και από βοηθός του Ντούσκο εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους προπονητές στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τόσο από πλευράς αποτελεσμάτων, όσο και από την επίδραση του στο άθλημα.

Στο περίφημο πια playbook του Τσάβι υπάρχουν ούτε λίγο, ούτε πολύ 150 συστήματα για την επίθεση τα οποία , ανάλογα με το υλικό που έχει στη διαθεση του, αξιοποιεί στη διάρκεια της σεζόν. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν εύκολα ότι για να παίξεις υπό τις οδηγίες του πρέπει να κόβει το μυαλό σου. Όπως και για να του πάρεις συνέντευξη. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι ρεπόρτερ της Μπαρτσελόνα δεν κόβουν φλέβες για τον Πασκουάλ, αφού πολλές φορές οι απαντήσεις του κόουτς ήταν τέτοιες που αποδείκναν το δόγμα «ο χειρότερος προπονητής, ο καλύτερος δημοσιογράφος» σε ότι αφορά στις γνώσεις του αθλήματος. Το χειρότερο δε για τους ρεπόρτερ είναι ότι διαβάζει τα πάντα, ενημερώνεται για ότι γράφεται και αφορά στον ίδιο και στην ομάδα του ώστε να δίνει τις απαντήσεις όταν και όπου κρίνει απαραίτητο. Για να κερδίσει χρόνο και να συστηθεί καλύτερα στον κόσμο του μπάσκετ (κι όχι μόνο) το 2011 εξέδωσε το βιβλίο «Pensar en el equipo» (σ.σ.: «Σκεπτόμενος την ομάδα») η κεντρική ιδέα του οποίου είναι πόσο εξελίσσεται και πόσο αλλάζει ο άνθρωπος και το μπάσκετ μέσα στο χρόνο. Όταν δεν ασχολείται με την πορτοκαλί μπάλα, διαβάζει μανιωδώς για πολιτική και οικονομία, πιστεύει πολύ στις ανθρώπινες σχέσεις και βασίζει σε αυτές την επιτυχία των ομάδων του. 

Τόπο στα νιάτα και… Μr America!

Παρά το γεγονός ότι είναι τελειομανής, για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα προτιμά να ποντάρει περισσότερο στην «πειθώ» και λιγότερο στο φόβο των παικτών του απέναντι στο αφεντικό.

«Έχω δουλέψει με πολλούς διαφορετικούς παίκτες όλα αυτά τα χρόνια. Το βασικό είναι να καταλάβεις ότι ο καθένας είναι διαφορετικός, έχει διαφορετική κουλτούρα και αντιλαμβάνεται διαφορετικά την κάθε κατάσταση. Δεν έχει σημασία απαραίτητα να μάθεις το παρελθόν του ή τη ζωή του, αλλά να έχεις καθημερινή επαφή μαζί του. Στην αρχή δε θα έχεις την παραμικρή ιδέα πώς σκέφτεται. Μετά από μήνες πρέπει να γνωρίζεις σα να του έχεις κάνει ακτινογραφία πως συμπεριφέρεται και να τον διαχειρίζεσαι ανάλογα. Στο τέλος της ημέρας ο προπονητής πρέπει να είναι καλός και να βοηθάει τους παίκτες του να είναι καλοί», λέει και αυτό είναι Νόμος για κάθε συνεργασία του.

Ο Πασκουάλ παίζει με το μυαλό των παικτών του αλλά δείχνοντας τους ξεκάθαρα ποιος είναι ο τελικός στόχος, ο προορισμός. Για κάποιους το ταξίδι δεν τελειώνει μόνο στο τρόπαιο αλλά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Όχι απλά δεν φοβάται αλλά προσφέρει απλόχερα ευκαιρίες στους πιτσιρικάδες. Αρκεί φυσικά και οι ίδιοι να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του. Οι Ρίκι Ρούμπιο, Μάριο Χεζόνια, Τόμας Σατοράνσκι, Άλεξ Αμπρίνες βρήκαν χώρο και χρόνο στην Μπαρτσελόνα πολύ πριν βγάλουν… μουστάκι ενώ είναι μακράν του δευτέρου ο προπονητής που έχει στείλει τους περισσότερους παίκτες του στο ΝΒΑ. Συνολικά δέκα (σ.σ.: Κώστας Παπανικολάου, Ρίκι Ρούμπιο, Μάριο Χεζόνια, Ντέιβιντ Άντερσεν, Άλαν Άντερσον, Μαρσελίνιο Χουέρτας, Τζόι Ντόρσεϊ, Τίμπορ Πλάις και αισίως οι Τόμας Σατοράνσκι και Άλεξ Αμπρίνες), όταν ο Πάμπλο Λάσο της Ρεάλ Μαδρίτης που είναι ο δεύτερος σε… βίζες για τις ΗΠΑ έχει στείλει μόλις τέσσερις και ο τρίτος Ζέλικο Ομπράντοβιτς τρεις… 

 xavi pascual 1

Καλοντυμένος αλλά δεν τον λες και... Γκουαρντιόλα

Παρά το γεγονός ότι πολλοί τον βάφτισαν «Γκουαρντιόλα του μπάσκετ», σε ότι αφορά στο ντύσιμο ο Τσάβι δεν ακολουθεί τα χνάρια του Πεπ. Προτιμά τις πιο κλασσικές γραμμές στα κουστούμια του και όχι τα μεσάτα του νυν τεχνικού της Σίτι, ενώ δεν τηρεί ΠΟΤΕ τον κανόνα να κουμπώνει το ένα από τα δύο κουμπιά στο σακάκι του, όταν είναι όρθιος. Εκτός γηπέδου φοράει ότι τον κάνει να νιώθει άνετα. Από πουλόβερ που θέλει να είναι πάντα... μπόλικα, μέχρι φανελάκια μέσα από το πουκάμισο, ακόμη και όταν φοράει κουστούμι. Επιλογές δηλαδή που αν τις έβλεπε ο μετρ του στιλ, Πεπ θα του έκοβε και την καλημέρα.

Προστατεύει σε μέγιστο βαθμό την οικογένεια του και οι φωτογραφίες της συζύγου και των παιδιών του είναι σπάνιες. Είναι αισιόδοξος και σπανίως θα τον δεις απογοητευμένο, δείγμα προφανώς της εμπιστοσύνης που έχει στον εαυτό του. Αυτή που χρειάστηκε όταν στα 36 του ανέλαβε έναν σύλλογο όπως η Μπαρτσελόνα και αυτή που σίγουρα θα χρειαστεί τους επόμενους μήνες ή και χρόνια για να ξαναφέρει τον Παναθηναϊκό των 6 ευρωπαϊκών στην κορυφή της Ευρώπης.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved