Ο χαλβάς ήταν πάντα το παραδοσιακό μας superfood

Ή αλλιώς, το κορυφαίο έδεσμα στην περίοδο της νηστείας.

Υπάρχει στο τραπέζι της Σαρακοστής, όμως το κυριότερο είναι ότι στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να υπάρχει και εκεί. Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το σαρακοστιανό τραπέζι είναι από εκείνα που αγαπάμε, όμως υπάρχει ένα έδεσμα το οποίο ναι μεν υπάρχει σε αυτό, αλλά πολλοί από εμάς δεν ξέρουμε την αξία του. Θα σου πούμε ότι πρόκειται για τον χαλβά, που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σου και αυτό γιατί έχει υψηλή διατροφική αξία. Μπορεί να είναι το γλυκό της Σαρακοστής ωστόσο παρακάτω σου λέμε πόσο αξιόλογος είναι ως τροφή. Και ειδικότερα μιλάμε για τον χαλβά από ταχίνι ή αλλιώς του μπακάλη.

Ο χαλβάς του μπακάλη και το διατροφικό του προφίλ

Ο χαλβάς περιέχει ταχίνι και ξηρούς καρπούς και μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Σε ένα πρώτο επίπεδο είναι πηγή «καλών» λιπαρών οξέων, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στην προστασία της από την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ταυτόχρονα, είναι πλούσιος σε λιγνάνες, που φαίνεται να δρουν ευεργετικά στην υγεία της καρδιάς. 

Συνταγή για χούμους για να βγάλετε άνετα τη Σαρακοστή

Ακόμη, είναι καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου, που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών, αλλά και του μυϊκού και του νευρικού συστήματος. Για το μυϊκό σύστημα να πούμε ότι εξαιτίας της περιεκτικότητας σε ξηρούς καρπούς, συνιστά καλή πηγή πρωτεϊνών ιδανικά στην περίοδο της νηστείας όπου οι ζωικές πρωτεΐνες δεν περιέχονται στη διατροφή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι η κατάλληλη επιλογή και για περίοδο εκτός νηστείας.

Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες Β1, Β2 και νιασίνη που ενισχύουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά και την παραγωγή ενέργειας. Και μιλώντας ακόμη πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα του χαλβά έναντι των υπολοίπων γλυκών είναι η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι. Το μέλι είναι γνωστό ότι μας γεμίζει με βιταμίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και φυσικά σάκχαρα. Μπορείς να τσεκάρεις τα συστατικά του χαλβά για να μπορέσεις να δεις τα συστατικά του και να είσαι σίγουρος για την ποιότητά του.

Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα πρωινού για εσένα που νηστεύεις

Τέλος, είναι «θερμιδικά πυκνό» έχει αρκετές θερμίδες, αρκεί να σκεφτείς ότι περιέχει ταχίνι που είναι αρκετά πλούσιο σε θερμίδες. Ενδεικτικά, γύρω στα 100 γρ. δίνει 500 θερμίδες. Και επίσης, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές στον κλασικό χαλβά, όπως με σοκολάτα, το οποίο σημαίνει ότι θα είναι και πιο παχυντικός. Εμείς προτείνουμε τα κλασικά και σου δίνουμε την αφορμή για να το ψάξεις λίγο καλύτερα και να τον βάλεις στη διατροφή σου όλο τον χρόνο και να αντικαταστήσεις τη σοκολάτα. Μια σκέψη κάναμε. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved