pexels Όλοι στο TikTok ακολουθούν τη δίαιτα “30-30-30” και υπάρχει λόγος

Ποια είναι η μέθοδος που υπόσχεται γρήγορα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και είναι όντως ευεργετική;

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε ότι μία μέθοδος γίνεται viral μέσω του TikTok. Πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά είναι η δίαιτα “30-30-30”. Υπόσχεται γρήγορα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και πρόκειται για μία πρωινή ρουτίνα που έγινε γνωστή μέσα από το βιβλίο «The 4-Hour Body» του Tim Ferriss. 

Στην πραγματικότητα το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να καταναλώσεις 30 γραμμάρια πρωτεΐνης εντός 30 λεπτών από τη στιγμή που θα ξυπνήσεις και θα ακολουθήσεις 30 λεπτά καρδιαγγειακής άσκησης. 

 

 

Έχει αποτελέσματα; 

Σύμφωνα με την επικεφαλής διαιτολόγο της κλινικής Mayo, Tara Schmidt, η  μέθοδος 30-30-30 δεν έχει μελετηθεί ευρέως, οπότε δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα θετικά αποτελέσματά της. «Δεν θα έλεγα ότι το πρωινό πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 30 λεπτά από το ξύπνημα. Συνήθως θα έλεγα να φάτε πρωινό μέσα σε λίγες ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Today. Η Schmidt συνέστησε ένα καλό πρωινό με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες.

Όσον αφορά το στοιχείο της άσκησης, συμφώνησε ότι είναι ευεργετικό, αλλά για άλλη μια φορά δεν πείστηκε για το χρονοδιάγραμμα. «Δεν έχουμε κάποια έρευνα για να υποστηρίξουμε ότι πρέπει να είναι τόσο γρήγορα μετά από ένα γεύμα», εξήγησε.

 

 

Στον αντίποδα, ο Jason Machowsky, φυσιολόγος άσκησης και διαιτολόγος στο Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής, συμφώνησε πως βλέπει πολλαπλά οφέλη. Εξήγησε ότι η μέθοδος δεν «φαίνεται να είναι επιβλαβής για να τη δοκιμάσετε», αλλά αν θέλετε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να εστιάσετε στη συνολική ποσότητα θερμίδων που καίτε. Επίσης, πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρχει ένας ψυχολογικός παράγοντας στην πρωινή αυτή ρουτίνα που μπορεί να την καταστήσει αποτελεσματική.

«Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η άσκηση το πρωί τους κάνει πιο προσεκτικούς στις διατροφικές τους επιλογές το υπόλοιπο της ημέρας», δήλωσε ο Machowsky.

Το σημαντικό στη συγκεκριμένη δίαιτα είναι πως δεν είναι επικίνδυνη. Το αν έχει τόσο ευεργετικά οφέλη είναι άγνωστο αλλά το σημαντικό είναι πως θα μαθαίνει σε μία πιο υγιεινή συνήθεια αναφορικά με το πρωινό. Καλό γεύμα και γυμναστική. Ας επενδύσουμε σε αυτό και χωρίς το 30-30-30.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved