Ετοιμάζεσαι για εξετάσεις; Τρία tricks για να τονώσεις τη μνήμη και την απόδοση σου

 Έτσι θα βγεις νικητής από τη «μάχη» των εξετάσεων.

Η καλοκαιρινή περίοδος των εξετάσεων που με τόση ανυπομονησία περίμενες (#not), είναι επιτέλους εδώ. Κρυμμένος μερόνυχτα ολόκληρα μέσα σε στοίβες χαρτιών, ογκώδη βιβλία με δυσνόητους τίτλους, υπογραμμίζοντας και σημειώνοντας ακατάπαυστα, τρέχεις έναν «μαραθώνιο» με τον χρόνο, ελπίζοντας πως θα προλάβεις να ολοκληρώσεις την ύλη, πριν την προκαθορισμένη έναρξη των εξετάσεων. Τι γίνεται όμως φίλε μου, όταν ο ζήλος για έναν υψηλό βαθμό ή μία εργασία ακαδημαϊκών προδιαγραφών που θα «κλέψει» τις εντυπώσεις, στρέφεται κατά των προσδοκιών σου; Τι γίνεται όταν, παρά τη διάθεση και την όρεξη για μελέτη, το μυαλό δεν συνεργάζεται αφού κοντεύει να… «κρασάρει» από τη συσσώρευση πληροφοριών;

Προτού βιαστείς να εγκαταλείψεις την προσπάθεια που έχεις καταβάλει όλο το προηγούμενο διάστημα και να «τινάξεις» την παρούσα εξεταστική στον αέρα, συνέχισε να διαβάζεις. Διότι παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει για εσένα τρία SOS tricks και τα απαραίτητα superfoods, που θα σε βοηθήσουν να τονώσεις τη μνήμη και την απόδοσή σου και να βγεις νικητής από τη «μάχη» των εξετάσεων.

Η διατροφή του… πρωταθλητή!

Τι κι αν είσαι καθηλωμένος όλη μέρα στην καρέκλα του γραφείου και το σώμα σου δεν είναι το ίδιο δραστήριο, αφού η μόνη κίνηση που κάνεις, είναι να γυρίζεις σελίδες και να γράφεις; Την ίδια στιγμή, το μυαλό σου «τρέχει» με άπιαστες ταχύτητες, προσπαθώντας να διαχειριστεί και να ταξινομήσει τις πληροφορίες που δέχεται. Ακριβώς για αυτό, είναι απαραίτητο να διαμορφώσεις ένα ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο θα παρέχει στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλό σου γενικότερα, τα συστατικά που χρειάζεται για να πραγματοποιεί με μεγαλύτερη ευκολία τις λειτουργίες του. Έκτος, λοιπόν, από τον καφέ που καταναλώνεις εντός της ημέρας, μην ξεχάσεις να προσθέσεις στα γεύματά σου τροφές «πλούσιες» σε Ω-3 λιπαρά οξέα, όπως είναι ο σολομός, ο τόνος, το αβοκάντο, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα αβγά, οι ξηροί καρποί και η μαύρη σοκολάτα, που λειτουργούν ευεργετικά για τις νοητικές σου επιδόσεις.

Ένας ισχυρός συνδυασμός

Ομολογουμένως, όποιος έχει διαβεί στο παρελθόν το κατώφλι του αμφιθεάτρου ως φοιτητής ή είχε την… τύχη να δώσει Πανελλήνιες, γνωρίζει από πρώτο «χέρι» πόσο απαιτητική και τελικά εξαντλητική μπορεί να γίνει η περίοδος των εξετάσεων για τον οργανισμό ενός ατόμου. Το πολύωρο, εντατικό διάβασμα σε συνδυασμό με το άγχος που μας κυριεύει τη δεδομένη χρονική περίοδο, είναι υπεραρκετά για να μας φέρουν στα όριά μας, μειώνοντας τις αποδόσεις και τις επιδόσεις μας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, μαζί με μία ωφέλιμη διατροφή να προσθέσουμε στη ρουτίνα μας και το Superfoods Memoact Plus από κακάο, ελευθερόκοκκο και πράσινο τσάι. Πρόκειται για μία ισχυρή κάψουλα -που συνδυάζει καφεΐνη, θεοβρωμίνη, φυσικό B complex, συνένζυμο Q10, πολυφαινόλες, ψευδάργυρο και ελευθεροσίδες- η οποία ενδείκνυται για τη θωράκιση της μνήμης και της εγκεφαλικής λειτουργίας, χαρίζοντας μεταξύ άλλων τόνωση και συγκέντρωση σε μαθητές και φοιτητές.

ev 1

Μήπως να κάνεις επανεκκίνηση;

Μπορεί το άγχος των επερχόμενων εξετάσεων να σου προκαλεί έντονο στρες και την ανάγκη να… λιώσεις πάνω από τα βιβλία, ωστόσο, είναι σημαντικό να δίνεις στο μυαλό σου το περιθώριο να ξεκουράζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όπως συμβαίνει με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έτσι και το μυαλό μας μερικές φορές χρειάζεται «επανεκκίνηση» για να συνεχίσει να λειτουργεί στον ίδιο απαιτητικό ρυθμό. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως με βάση μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, έχει αποδειχθεί πως επτά με εννιά ώρες ύπνου καθημερινά, είναι ο ιδανικός χρόνος που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να ξεκουραστεί και να δημιουργήσει αναμνήσεις από τις πληροφορίες που έχει λάβει.

ev 2

Κλείνοντας, η τελευταία συμβουλή που έχω να σου δώσω πριν ευχηθώ «καλά αποτελέσματα», είναι να μην βάζεις την υγεία σου σε δεύτερη προτεραιότητα, όσο απαιτητική και αν είναι η εκάστοτε περίοδος που διανύεις στη ζωή σου. Με άλλα λόγια, μην παραμελείς τα γεύματά σου μέσα στην ημέρα και μην κάνεις εκπτώσεις στον ύπνο σου, με σκοπό να κερδίζεις μία ή δύο ώρες επιπλέον μελέτης. Το μόνο που θα κερδίσεις είναι ένα μυαλό «καζάνι» που θα υπολειτουργεί την κρίσιμη στιγμή και την πιθανότητα να πάθεις blackout, μόλις ο επιτηρητής αφήσει μπροστά σου τα θέματα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved