6 πράγματα που μου έμαθε το τζόκινγκ στο δρόμο

Γιατί ο διάδρομος δεν σε κάνει Ρόκι Μπαλμπόα.

Ωραίο πράμα το τρέξιμο. Σε αναζωογονεί. Διώχνει μακριά σου τις σκοτούρες και το άγχος της ημέρας. Και αυτά είναι μόνο μερικά από όλα όσα έχει να μάθει το τρέξιμο, σε αυτόν που θα αποφασίσει να ασχοληθεί μαζί του. Και δεν μιλάμε για τζοκινγκ σε διάδρομο γυμναστηρίου, αλλά για τα οφέλη της original προπόνησης στο δρόμο.

Εγώ το ξεκίνησα και απ' ότι φαίνεται δεν πρόκειται να το σταματήσω ποτέ.

Θέλεις παπούτσι καλό όχι τσόκαρο

Για να γίνει καλό το τρέξιμο, χρειάζεται να είναι και καλό το παπούτσι. Όχι μόνο επειδή θα φεύγεις σφαίρα και πιο άνετα στο δρόμο, αλλά κυρίως επειδή το καλό υπόδημα φροντίζει και για τα πόδια σου. Ένα κακό παπούτσι θα αυξήσει τους κραδασμούς στη μέση και θα εντείνει το βάρος στα γόνατα. Οπότε αν δεν θέλεις να κοπεί το τρέξιμο πριν καλά-καλά το ξεκινήσεις, φρόντισε να επενδύσεις σε ένα καλό παπούτσι.

Στο κρύο δεν θέλει πολλά ρούχα

Προσοχή εδώ: υπάρχει διαφορά στο να είσαι ζεστός κατά την έξοδο, από το να είσαι φορτωμένος με 500 ρούχα. Ένα ισοθερμικό μέσα από ένα λεπτό φούτερ, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Θα διατηρήσει την θερμοκρασία από το τρέξιμο στο σώμα σου και θα φροντίσει να μην ξεπαγιάσεις μέχρι να επιστρέψεις στο σπίτι. Με την πνευμονία δεν παίζουμε.

Η μουσική βοηθάει

Προσωπικά, δεν  μπορώ να τρέξω χωρίς μουσική. Είτε αυτή βρίσκεται στο smartphone, είτε σε παλιό mp3 που δεν σε νοιάζει και πολύ αν σπάσει κλπ. Μουσική να υπάρχει και όλα καλά. Παρότι ο καθένας μας έχει διαφορετικά γούστα, υπάρχουν έρευνες που δηλώνουν ότι η μουσική με μεγαλύτερη ένταση σου αυξάνει την αυτοπεποίθηση κατά την διάρκεια της άσκησης. Συν των άλλων, περνάει και ο χρόνος πιο γρήγορα.

Η διαδρομή παίζει ρόλο

Για να μπορέσεις να την βγάλεις από την αρχή ως το τέλος, χρειάζεται να μελετήσεις καλά την διαδρομή που ακολουθείς. Να περπατήσεις 5-10 λεπτά για προθέρμανση και μετά να κρατήσεις σταθερό ρυθμό στο τζόκινγκ. Αν έχεις ευπάθεια στη μέση, απέφυγε τις διαδρομές με μεγάλη ανηφορική κλήση και προσπάθησε να αυξομειώνεις την ταχύτητα για καλύτερες καύσεις.

Σώζει σώμα και πνεύμα

Ξεκίνα να τρέχεις τακτικά και θα δεις διαφορά από τις πρώτες διαδρομές. Το τρέξιμο εκτός από το να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά, μειώνει τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις, βοηθάει στο να λειτουργήσουν καλύτερα τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνει τον κίνδυνο θρομβώσεων ενώ κάποιες έρευνες αναφέρουν πως ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων. Συν των άλλων, είναι ότι πρέπει για να αποβάλλει κανείς το στρες της ημέρας. Γυρνάς στο σπίτι ανανεωμένος και με διαύγεια. Και ναι, αυτό είναι κάτι που το θέλεις.

Τέλος, πάντα αποθεραπεία

Θυμάσαι εκείνες τις ασκήσεις που κάναμε στο Λύκειο στη γυμναστική; Αυτές χρειάζεται να κάνεις. Κάμψεις και διατάσεις ποδιών, έτσι ώστε να μην πιαστείς και είσαι την επόμενη μέρα αγαλματάκι ακούνητο. Οι διατάσεις είναι must τόσο για όταν ξεκινάς, όσο και για όταν τελειώνεις το τρεξιματάκι σου. Μην το παραμελήσεις την αποθεραπεία γιατί εσύ θα χάσεις. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved