Ο Sven-Ole Thorsen ήταν φίρμα πολύ πριν το Βουνό του GoT

Και σε βιογραφικό, τον έχει για πρωινό.

Θυμήσου την πρώτη φορά που αντίκρισες στην οθόνη σου τον Hafpor Bjornsson, τον γίγαντα του Game of Thrones. Το «Βουνό» για την ακρίβεια. Ήταν όλα όσα μπορούσε να φανταστεί κανείς στο άκουσμα του «χαϊδευτικού» του, που μέσα από την τηλεοπτική σειρά έγινε συνώνυμο του πόνου και του… διαμελισμού.

Game of Thrones The Mountain after resurrection
«Τι, αμφιβάλλει κανείς ρε;»

Το υπέροχο με τον Hafpor, είναι πως ο ρόλος του στο Game of Thrones  περιέχει και ένα μικρό κομμάτι του πραγματικού του εαυτού. Νταξ, στο περίπου… Δεν κυκλοφορεί στους δρόμους κρατώντας κάποιο κολοσσιαίο σπαθί  τεμαχίζοντας κόσμο και κοσμάκη στα δύο, αλλά ξεχωρίζει πράγματι για την σωματική του δύναμη και υπεροχή. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς δύναμης και έχει αναδειχθεί ο δυνατότερος άνθρωπος στον κόσμο σπάζοντας τα ρεκόρ με μεγαλύτερη εύκολα από αυτήν που τσακίζει σβέρκους στο Κινγκς Λάντινγκ.

Hapfor πες αλεύρι…

Την εποχή όμως που το Game of Thrones δεν υπήρχε ούτε σαν ιδέα στα συρτάρια του ΗΒΟ, ένας άλλος γίγαντας χάραζε τον δικό του δρόμο προς τη δόξα, μέσα από διαγωνισμούς body-building και φωτογραφίσεις σε περιοδικά fitness. Σε μία εποχή χωρίς social media. Χωρίς Internet για την ακρίβεια. Όπου για να μπορέσεις να ξεχωρίσεις και να σκαρφαλώσεις τη σκάλα που οδηγούσε στο πολυπόθητο Hollywood, έπρεπε να έχεις αυτό το «κάτιτις». Το ιδιαίτερο σήμα-κατατεθέν που έψαχναν λυσσασμένα οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες. Ο Sven-Ole Thorsen το είχε. Και το έβγαλε προς τα έξω μέσα από την ταινία που έκανε γνωστό τον -τότε- “Mr. Olympia” Arnold Schwarzenegger: το μυθικό πλέον, «Conan the Barbarian».

«Που τον θυμήθηκες τώρα αυτόν», θα μου πεις και για να είμαστε ειλικρινείς, ο Thorsen δεν είναι ένα όνομα που θα έπρεπε να σου χτυπάει κάποιο καμπανάκι. Τόσο λόγω της δύσκολης, Δανικής καταγωγής του, όσο και για το γεγονός ότι στις ταινίες που έχει συμμετάσχει ήταν κατά βάση ένας «δευτεραγωνιστής». Στο Conan έπαιξε τον γιγαντόσωμο Thorgrim, έναν λιγομίλητο μυώδη τύπο 138 κιλών μυϊκής μάζας (σ.σ.: τόσο ζύγιζε τότε), ο οποίος κρατώντας το ογκώδες σφυρί του έμοιαζε με μία χολιγουντιανή έκδοση του σκανδιναβικού θεού Thor.

Sven Ole Thorsen and Arnold Schwarznegger Movie Set
Με τον «Arnie» στα γυρίσματα του Conan 

Με τον ηθοποιό και πρώην Κυβερνήτη της Καλιφόρνια γνωρίστηκαν στους διαγωνισμούς body-building τη δεκαετία του ’80, μία άλλη «χρυσή εποχή» του Arnold, που κατά πολλούς έπαιξε τον βασικότερο ρόλο για την καριέρα του. Ο Thorsen μπορεί να μην κέρδισε ποτέ τους τίτλους του Arnold, αλλά κατάφερε να ανακηρυχτεί ο δυνατότερος άνθρωπος στη Δανία το 1983. Συμμετείχε, δηλαδή, σε διαγωνισμούς τους οποίους σήμερα σαρώνει ο Hafpor Bjornsson. Όμως ο δρόμος προς το Χόλιγουντ είχε ήδη ανοίξει…

rep schwarzenegger thorsen 02 12 2009 PC9J846
Sven & Arnold ποζάρουν για τον φακό

Σε έχω δει, κάπου κάπου σε ξέρω…

Ο Δανός κασκαντέρ κράτησε στενή φιλία με τον πρωταγωνιστή του Κόναν. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία, καθότι μέχρι σήμερα ο Thorsen έχει συνεργαστεί σε τουλάχιστον 15 ταινίες με τον Arnold ως ηθοποιός, κασκαντέρ ή ακόμη και κομπάρσος. Δεν ήταν ποτέ όμως το «κολλητάρι» του σταρ που βρήκε την ευκαιρία για να βγάλει χρήματα στηριζόμενος στις -μεγάλες είναι η αλήθεια-  πλάτες του Schwarzenegger.

Άλλωστε, το γεγονός και μόνο ότι δεν παρέμεινε προσκολλημένος στο κινηματογραφικό πλευρό του Arnold, μόνο σε… βύσμα δεν παραπέμπει. Έχει κάνει την εμφάνιση του σε ταινίες όπως «Ο 13ος Πολεμιστής», «Hidalgo», «Φονικό Όπλο 3» και σε καμιά 70αριά ακόμη ταινίες. Ω ναι! Είναι από εκείνους που είσαι βέβαιος ότι τον έχεις δει, αλλά απλά δεν το θυμάσαι. Η πιο αναγνωρίσιμη εμφάνιση του μετά το Conan, πάντως, είναι αναμφισβήτητα εκείνη στον «Μονομάχο» που αντιμετώπισε τον Russell Crowe στην αρένα ως ο Γαλάτης Tigris. Αυτό δεν παίζει να μην το θυμάσαι…

tumblr o3wvqrK30W1svlz2ko3 1280
Άραγμα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων του «Κυνηγού»

il fullxfull.745330651 3nsy
Με τον θρυλικό Oliver Reed στον «Μονομάχο»

Σήμερα ο Sven-Ole Thorsen είναι 72 ετών αλλά παραμένει… μαχίμι στις καρδιές μας. Ο τύπος που κατάφερε επαγγελματικά να φτάσει στα μεγάλα στούντιο εμβληματικών ταινιών, κρατώντας πάντα χαμηλό προφίλ και έχοντας υποστηρικτικό ρόλο. Όχι επειδή «έτσι τα έφερε η ζωή», αλλά επειδή έτσι το επεδίωξε ο ίδιος. Είναι ένας από εκείνους τους διάσημους δευτεραγωνιστές, που βλέπεις στο πρόσωπο του Danny Trejo, του Omid Djalili και του Luis Guzman… Που για να είναι εμβληματικοί δεν χρειάζονται τεράστιες αφίσες με την εικόνα τους και το όνομα τους γραμμένο με χρυσά γράμματα. Δεν χρειάζονται ούτε καν το promo των μεγάλων διαφημιστικών και των social media. Είναι από μόνοι τους μία κατηγορία.

 bb 586908

Και κάπως έτσι, συνειδητοποιείς ότι ο Sven-Ole Thorsen, είναι ο μοναδικός γίγαντας που ακόμη και ένα Βουνό θα άνοιγε για να τον αφήσει να περάσει… Ή μήπως όχι;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved